Параграф22 Weekly

Нов вот

Панов срещу Панова в битката за ВКС

Нов кандидат и нови спорове кой е пазителят на статуквото

Лозан Панов се надява да влезе в компанията на тримата големи с подкрепата на Сотир Цацаров и Георги Колев.

Един нов и един "стар" кандидат ще участват в конкурса за поста председател на Върховния касационен съд (ВКС). С по пет подписа на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) бяха издигнати кандидатурите на съдията от Върховния административен съд (ВАС) Лозан Панов и на участничката в предишната процедура Павлина Панова. Тогавашната й съперница Таня Райковска реши да не влиза в новата надпревара за най-високия пост в съдебната система, въпреки че събра по-голяма подкрепа и само два гласа не й достигнаха да спечели. Двете съдийки са заместник-председатели на ВКС, а Райковска е и негов временен административен ръководител, след като изтече мандатът на Лазар Груев. Не е ясно какви са мотивите й да се откаже, но вече тръгнаха спекулации, че те са свързани с номинирането на Лозан Панов. Това стана ясно във вторник, ден след като беше внесена кандидатурата на Павлина Панова.

Вече започна лют спор кой от тях двамата е носител на статуквото и кой - на промяната. Обстоятелството, че зад кандидатурата на Панов стоят председателят на ВАС Георги Колев и главният прокурор Сотир Цацаров, кара поддръжниците на Панова да гледат на тази кандидатура като на поредната "милиционерска" номинация. Противниците им пък твърдят, че Панова е човек на Съюза на съдиите в България и организацията е впрегнала Лазар Груев да я лансира с цел постигане на по-силни властови позиции.

Мнозина в системата очакват и този избор да завърши без успех и никой от кандидатите да не събере нужните 17 гласа.

Мнението за Панов бързо ескалира от умерено позитивно през неутрално до силно негативно. На първо място заради стоящите зад кандидатурата му членове на ВСС. Наред с Цацаров, който не се е афиширал като предложител, тя е издигната официално от Георги Колев, Светла Петкова, Милка Итова, Димитър Узунов и Галя Георгиева. На повечето от тях се гледа като пълнеж, който гласува, както му наредят лобитата.

Цацаров и Колев - двама от тримата големи в съдебната система при сегашната липса на титулярен председател на ВКС, събират и неприязън по линия на кариерното си развитие. Цацаров оглави прокуратурата, идвайки от съдийската банка, а Колев беше наказателен съдия и стана шеф на административните съдии, без да е разгледал дори едно административно дело. А по линия на кариерните подскоци Лозан Панов дори ги бие. На първо място кандидатурата му повдига отново въпроса толкова ли няма съдия във ВКС, който да бъде избран за негов председател, трупайки опит именно там. Наложената от ВСС почти като правило практика в съдебната власт "всеки да става за всичко" в държава като България може да изглежда неизбежна, но това не означава, че е нормална. 

Всъщност в системата всички са наясно, че Лозан Панов още от студентската скамейка ползва ракета носител, която периодично го издига в нови орбити. Веднага след завършване на юридическото си образование в СУ "Св. Климент Охридски" през 1995 г. започва работа като съдебен кандидат в Софийския окръжен съд. Още на следващата година обаче напуска и става юрисконсулт в Дирекция "Застрахователен надзор" към Министерството на финансите. След две години работа на тази позиция е вече главен юрисконсулт, а след още една се връща в съдебната система като младши съдия в Софийския градски съд. Големият му скок е през 2006 г., когато ВСС му поверява началническия стол в Административен съд София-град. През 2011 г. е повишен в съдия във ВАС, а после му е предлагано да стане и заместник на бившия правосъден Диана Ковачева. И ако в тези движения все пак има някаква логика, тя категорично липсва в номинирането му за председател на ВКС. 

В крайна сметка коментират Панов като изключително удобен кандидат, който щял да изпълнява пъргаво, комуникативно и витиевато онова, което му заръчат, но нищо няма да реформира. Изказвал е несъгласие с критиките на Брюксел към съдебната ни система и с подкрепяното от Европейската комисия законодателство за гражданска конфискация на необяснимите богатства. В същото време Панов не впечатлява правните среди като юрист, но като председател на Софийския административен съд старателно поддържаше медийния си имидж. Като докладчик по тълкувателното дело на ВАС за мобилните камери на КАТ прокара решение срещу налагането на глоби с електронни фишове въз основа на записаните с тях данни. Това беше представено като постижение точно във времето, когато жертвите на пътя нарастваха главоломно. Панов е съдокладчик и по първото от 60 години насам съвместно тълкувателно дело на ВКС и ВАС, което е също по административнонаказателна материя. Двете върховни съдилища ще тълкуват разпоредби в Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН), по който нарушителите биват санкционирани.

Показателно е, че след края на срока за номиниране, който изтече в сряда, издигналите кандидатурите на Панов и Панова дадоха съвместна пресконференция, което досега не се е случвало. На нея Георги Колев обясни, че името на Лозан Панов като евентуален кандидат е било обсъждано още при първата процедура, но после петима членове на съвета се спрели на Райковска. Колев определи кандидатурата на Панов като "прагматична" и увери, че били търсени кандидати сред съдиите от ВКС. Защо не са намерени такива обаче не обясни. А опитът на медиите да притиснат ВСС с въпроса ще подаде ли колективно оставка, ако се провали и този избор, получи обяснението, че невъзможността никой от кандидатите да събере 17 гласа не е грях.

 

 

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във