Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Папата, Дон Цеци, ексшеф на ГЗ и едни пари

Пикантен скандал с участието на партиен лидер, бивш висш държавен чиновник и цигански бос, се завъртя в средата на седмицата. Еврором №1 Цветелин Кънчев, носещ красноречивото прозвище Дон Цеци, бе арестуван във вторник (1 декември) за участие в изнудване на бившия шеф на Гражданска защита (ГЗ) ген. Никола Николов, извършено от циганския барон от Костинброд Христо Върбанов-Папата. Екзотична подправка в традиционния за нашите реалии тюрлюгювеч са и още трима роми, които са били в групата за рекет на бившата глава на ГЗ.
Лидерът на Евророма Цветелин Кънчев е задържан за 72 часа по обвинение за изнудване, обяви в сряда (2 декември) градският прокурор на София Николай Кокинов. Партийният шеф е арестуван във вторник, общо петима са задържаните по случая, уточни Кокинов. Сред тях е и Христо Върбанов-Папата, срещу всички има работни обвинения по член 214 а от Наказателния кодекс.
Оказва се, че бившият депутат от 38-о Народно събрание и бивш обитател на килия в Софийския централен затвор Дон Цеци е бил нещо като гарант за получаването на поисканите от ген. Николов пари. Според директора на Столичната полиция комисар Валери Йорданов историята започва да се развива стремглаво на 26 ноември тази година, когато Николов подава сигнал в полицията за изнудване. Той заявил, че е рекетиран от група лица за сумата от 250 хил. евро. Ексшефът на ГЗ признал, че 12 дни по-рано вече им е предал 150 хил. евро, но рекетът продължил. Изнудвачите заплашили Николов, че притежават уличаващи го в престъпление документи за времето, когато е бил начело на Гражданска защита и щели да информират за това медиите.
Рекетьорите били заловени в района на хотел Плиска в момента, когато получават поредните 5000 евро. Според шефа на полицията комисар Йорданов разследването по случая продължава, тъй като се предполага, че и други лица са свързани с изнудването. Йорданов уточни, че ромски лидер (без да назовава името му), за когото се предполага, че е отказал първоначалните срещи с Николов, е трябвало да бъде гарант, че случаят ще бъде потулен, ако изнудваният предаде исканата сума. Тезата на комисар Йорданов бе потвърдена и от вътрешния министър Цветан Цветанов в сряда: Ромският лидер е присъствал на една от срещите между бившия шеф на Гражданска защита Никола Николов и група лица от ромски произход, които са го изнудвали, за да не бъде уличен в длъжностно престъпление, съобщи той.
Материалите по случая са предадени на Софийската градска прокуратура и предстои да бъде повдигнато обвинение.
Логичният въпрос, над който ще умува и прокуратурата, е откъде висшият чиновник о.р. генерал-майор Никола Николов е имал 150 хил. евро, за да плати част от рекета. Генералът, който сега е пенсионер, беше директор на Държавна агенция Гражданска защита до юли 2006 г., когато Емел Етем си го прибра за шеф на кабинета й в мегаминистерството на държавната политика при бедствия и аварии (МДПБА). Освен това Николов беше и заместник-председател на Постоянната комисия по бедствия, аварии и катастрофи към МС, която раздаваше парите за компенсиране на щети при наводнения и други бедствия. Висшият чиновник беше награден от президента Георги Първанов през юли 2007 г. с орден За гражданска заслуга I степен за изключително големите му заслуги за развитието на гражданската защита в България.
Във връзка със скандалния случай с платената вноска от 150 хил. евро пенсионерът Николов заявил пред разследващите, че няма от какво да се притеснява. До този момент криминалистите от СДВР не са открили документите, заради които е бил изнудван, както и не е изяснено откъде рекетьорите са разполагали с информация, пред която генералът е клекнал. От прокуратурата не уточняват и от какво естество е тази информация. За да стане мистерията в случая пълна, Николов обяснил плащането на първата вноска с типичния за нашите географски ширини страх: И аз деца имам...
Политическа екзотика внася в историята другият участник в циганско-българския тюрлюгювеч Дон Цеци, който в стил чикагски мафиот от 30-те се явява гарант и посредник по сделката. Политическата му кариера е илюстрация на народната мъдрост интереса клати феса. Става депутат в 38-о Народно събрание от листата на Българския Бизнес блок, ръководен от още по-екзотичния Жорж Ганчев. По-късно Кънчев открива безграничната си любов към идеите на евролевицата и се мятка на шията на политически гъвкавия до невъзможност Александър Томов. В Томовата евроколиба Дон Цеци си спомня за ромите и става председател на инициативния комитет за учредяване на Национална асоциация Евророма, а след основаването й на 12 декември 1998 г. става неин председател. Може би политическата му кариера щеше да има още поврати, ако не беше свален имунитетът му през 1999 година. Вместо да хване европътя, на Дон Цеци му е наложен домашен арест, а на февруари 2000 г. Софийският окръжен съд го осъжда с ефективна присъда на шест години затвор и глоба за побой и отвличане. На 21 ноември 2001 г. Кънчев се явява доброволно в Софийския централен затвор. На 28 август 2003 г. Софийският градски съд благосклонно решава да го освободи от затвора предсрочно и условно за добро поведение. Два дни след освобождаването му от затвора заради добро поведение, на 30 август 2003 г., Кънчев е възстановен като председател на Евророма. В края на април 2005 г. вицепрезидентът на България Ангел Марин го помилва, с което отменя изпитателния срок и остатъка от присъдата му и така се премахва евентуална пречка Кънчев да се кандидатира за народен представител в предстоящите избори на 25 юни 2005-а. Кънчев се възползва от това си право (кандидат е на Евророма в Бургас), но Евророма получава само 1.25% и не успява да влезе в 40-ото Народно събрание. Въпреки това еврором №1 остава верен на левите идеи и на изборите за 41-ото Народно събрание се подложи на Коалиция за България. БСП обаче не го пожела и така Дон Цеци беше тласнат по нанадолнището.
Политическите пируети на Кънчев дадоха основание на паметливите от Синята коалиция да поискат в сряда (2 декември) президентът Георги Първанов незабавно да огласи мотивите, с които преди години е помилвал Цветелин Кънчев и да се извини заради извършеното от ексдепутата престъпление. Държавният глава да дойде в Народното събрание и да поеме политическата отговорност за превръщането на президентството в защитник на организираната престъпност, призоваха сините. А от Евророма коментираха в едно изречение ареста на лидера си: Вярваме, че става дума за недоразумение и се надяваме то в най-скоро време да бъде изяснено.
За третия виден арестант по аферата - Христо Върбанов-Папата, може да се каже, че подобно на котките има девет живота. За последно този невинен представител на кардарашите от Костинброд беше гърмян на 24 февруари тази година, но отърва косъма по чудо. Това бе третият опит за покушение срещу Върбанов. Самият той твърди, че първото покушение срещу него било преди тридесетина години, когато бил прострелян с автомат Калашников. Преди две години Ицо Папата отново бе мишена - неизвестни и до днес килъри стреляха по него от движеща се кола, но той пак оцеля.
За петдесет и седем годишния Христо Върбанов Василев се знае, че е от рода на кардарашите (известни като сръбските цигани, калайджиите или бакърджиите) в Костинброд. Сред членовете на този клан се носи любопитната легенда: че когато разпъвали Христос на кръста, цигани от това племе откраднали пироните. Върбанов е женен за лелята на чалга певеца Азис, участва в управлението на Фондация Бахтало Дром.

Facebook logo
Бъдете с нас и във