Параграф22 Weekly

§22 Анализи

"Параграф 22" предрече: Вучков в МВР

Прогнозата на "Параграф 22" в брой 43, че човек от системата ще поведе МВР в новия кабинет, и този човек ще е бившия заместник-вътрешен министър Веселин Вучков, се сбъдна. Вучков ще е новият шеф на вътрешното министерство, стана ясно в четвъртък (6 ноември) когато лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви състава на коалиционното правителство.

Преди две седмици екипът ни аргументира прогнозата си с качествата на Вучков, който е в състояние да реализира категоричното намерение на ГЕРБ да разбие модела "Бисеров- Йовчев" и да върне ГДБОП в МВР. Очаква се още и ревизия на функциите на ДАНС, която вероятно ще върне образа си на аналитично-информационна служба, без полицейски правомощия. "Цялата реформа в ДАНС и МВР, направена от Йовчев и Бисеров през последните 14 месеца, ще бъде отменена още в първите дни от работата на новото Народно събрание - това е сред приоритетите на ГЕРБ. Ще бъде променен начинът за назначаване на главен секретар на МВР. Дублирането на функциите между ДАНС и МВР ще бъде изцяло елиминирано. Няма да се избира председателят на ДАНС от Народно събрание, а Министерския съвет ще го предлага и ще бъде назначаван с указ на президента. Няма да може ДАНС да разследва престъпления, няма да може да прави претърсване на домове и автомобили. Тя ще си бъде контраразузнавателна служба. Няма да има трима заместник- председатели и огромна администрация, както е сега. Ще изравним и заплатите между МВР и ДАНС", категоричен е Вучков.

Новият МВР-шеф е завършил Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски", бил е стажант-съдия към Софийски окръжен съд, след което следовател. През 2003 г. е защитил дисертация на тема „Предмет и тежест на доказване в наказателното производство", присъдена му е образователната и научна степен "доктор по право". От 2010 г. е доцент по наказателен процес.Посещавал курсове за квалификация в Испания, Унгария, Германия, Холандия, САЩ и др. Автор е на редица научни и публицистични трудове в областта на полицейското производство, наказателния процес, реформите в сектор "Сигурност"...

Facebook logo
Бъдете с нас и във