Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПАРИ НА ТРАМКАР ИЗТИЧАЛИ КЪМ ПАРТИИ

Пореден скандал, свързан с потъването на големи суми пари в неизвестни джобчета и портфейли, избухна в началото на тази седмица. Разпоредена проверка за корупция в общинската фирма Трамкар събуди съвестта или страха на директора й Христоско Вретенаров. Изправен пред възможността ревизията да разкрие липсата на около 660 000 лв. от касата, той побърза сам да си признае греховете пред столичния кмет Бойко Борисов, преди да излязат резултатите.
В понеделник (10 декември) Вретенаров признал пред кмета, че в продължение на около две години ежемесечно е вземал средства от касата с разходни касови ордери. По документи съпругите на директорите на други общински фирми са получавали по 3000 лв. месечно като комисиони за консултантски услуги. Де факто обаче средствата са отивали по равно в джобовете на Вретенаров и общинските шефове.
Още в понеделник Софийската градска прокуратура (СГП) е образувала досъдебно производство срещу Христоско Вретенаров. Ден по-късно срещу него е повдигнато обвинение за длъжностно присвояване в особено големи размери (чл.203 от Наказателния кодекс).
В сряда (12 декември) Вретенаров бе привикан на разпит пред съдия. Докато се потеше пред магистрата, се оказа, че веднага след препитването Софийският градски съд ще се произнесе по искането на прокуратурата за отстраняването му от длъжност.
Прокурорът Андрей Андреев заяви, че той трябва да бъде отстранен, за да не пречи на разследването и да не укрие доказателства. Обвинителят допълни, че вече текат прокурорска и одиторска проверка, но досъдебното производство е в съвсем начален стадий. Тепърва предстоят разпити, счетоводна проверка на документи, която ще разкрие какви точно са измамите и за каква сума реално става въпрос. Андреев каза още, че прокуратурата има идея къде са отишли парите, но предстои да се установи тяхното движение.
Съдът се съобрази с молбата на СГП и отстрани Христоско Вретенаров от длъжност. След края на заседанието станаха известни и някои факти около разпита му пред съдия. Оказа се, че той е направил пълни самопризнания и обещал да помогне за разкриването на истината.
Вретенаров явно няма намерения да прикрива следи и да злоупотребява със своето служебно положение. Но самото обстоятелство, че срещу него е повдигнато такова тежко обвинение, автоматично води до отстраняването му. Разбрах каква е причината да направи самопризнания, но не мога да я коментирам. Мога само да кажа, че не е имало заплахи срещу него, каза адвокатът на обвиняемия Димитър Вълчев.
Вместо да седи и да чака да приключи разследването обаче, Христоско Вретенаров се опита да отбие удара. В четвъртък (13 декември) той посочи от ефира на национална телевизия, че сред жените, които са получавали комисиони, е и Симона Василева - съпругата на директора на Столичния електротранспорт Йордан Василев. Част от средствата са отивали в свързаната с нея фирма Виртуален офис ЕООД. Вретенаров и Йордан Василев започнаха да сипят обвинения един срещу друг: кое предприятие колко пари дължи на другото. По-важното в случая е не кой е крив и кой прав, а че заради някого работниците в Трамкар вече трети месец не получават заплати.
От своя страна градският прокурор на София Николай Кокинов заяви, че има улики пари от Трамкар да са преливани към каси на политически партии. Възможно е това да е СДС, където Вретенаров е член, смятат запознати. Плъзна и слух, че част от средствата са отивали за задоволяване на хазартната страст на Вретенаров.
От спора между двамата спечели единствено прокуратурата. В четвъртък сутринта СГП привика на разпит Йордан Василев заради изявленията на опонента му от Трамкар. Още същия ден шефът на Столичен електротранспорт напусна Съдебната палата в качеството си на разследвано лице по обвинение за длъжностно присвояване в особено големи размери.
В същото време отстраненият ден по-рано от длъжност Вретенаров се върна на работа и свика оперативка с началниците на цехове в предприятието. Първото, което направих, беше да успокоя хората от предприятието, че нещата ще излязат наяве и че най-важното в момента е да се съхрани предприятието, заяви пред журналисти шефът на Трамкар. След което допълни, че докато не влезе в сила решението на втора инстанция, той ще се явява на работното си място.

Facebook logo
Бъдете с нас и във