Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Парламентът акушира конфискация сурогат

Вторият законопроект на ГЕРБ за отнемане на необяснимите богатства тръгна спешно през парламентарна процедура с обсъждане във вътрешната и правната комисии на Народното събрание. В четвъртък (2 февруари)текстът, внесен от няколко депутати от управляващата партия, беше одобрен във вътрешната комисия само с гласовете на техните съпартийци, а опозицията очаквано оказа яростна съпротива и срещу този осакатен вариант на гражданската конфискация. Както можеше да се очаква, до сериозна дискусия изобщо не се стигна, тъй като всички партии са срещу въвеждането на закон, който позволява да се посегне на натрупаното по време на прехода. ГЕРБ го внесе единствено заради натиска на Европейската комисия и на страха от предстоящия междинен мониторингов доклад. През август миналата година депутатите провалиха съгласувания с Венецианската комисия проект на правосъдното министерство.


Тон даде Михаил Миков от БСП с вопъла, че дори в този си вид законът противоречи на всякакви нормални принципи на нашето право. Миков описа картинно ужаса на необяснимо забогателите от това да им проверяват имущество, което формално е законно придобито, но средствата за това са дошли от престъпна или друга незаконна дейност. Това според него било обратното на първоначалната идея. Всъщност червеният депутат се опря на сгрешените наименования както на действащия Закон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност, така и на новия проект, наречен Закон за отнемане на незаконно придобито имущество. И двете заглавия подвеждат, тъй като противоречат на принципа за гражданска конфискация, който поначало нито изисква имуществото да е придобито от престъпна дейност, нито въобще да е незаконно придобито.


Миков изпя и старата песен, че Наказателният кодекс предвиждал достатъчно възможности за отнемане на имущество при доказване на умишлени престъпления, които обаче очевидно не се използват достатъчно ефективно от прокуратурата. Безспорен факт, а резултатите са очевидни за всички, но никой политик или магистрат не е повдигал никога проблема за обсъждане. За доказване на това престъпно бездействие Миков предложи парламентаристите да поискат справка колко пъти за последните 20 години прокуратурата е изискала наред с основното наказание и конфискация на имуществото на осъдения. Червеният депутат обаче пропусна да уточни, че в наказателния процес може да се конфискува само лично имущество, а вкараното във фирми и прехвърленото на свързани лица остава недосегаемо. Накрая Миков съвсем свали картите, изтъквайки аргументи, които нямат нищо общо с правото: Този закон ще създаде предпоставки за прочистване на икономически субекти. Който е силен в комисията по конфискацията, ще може да отстранява конкуренти от пазара. Веднъж задвижена срещу даден търговец, машината ще може да съсипе целия му бизнес, без изобщо някога да е осъждан.


Не пропусна да атакува и Христо Бисеров от ДПС. Той и още няколко депутати от движението внесоха друг законопроект за гражданска конфискация, който на практика я обезсмисля напълно, но беше отхвърлен от вътрешната комисия. Хората на Доган предлагаха гражданската конфискация да провежда НАП, след като е извършила финансово разследване по искане на прокуратурата. Според този проект съществуващата комисия по конфискация, оглавявана сега от Тодор Коларов, трябва да бъде закрита. Свързаните лица, на които са прехвърлени имущества, са наречени трети добросъвестни приобретатели и дори е вкарана изрична забрана правата им върху тези имущества да подлежат на оспорване по съдебен ред.


Председателят на вътрешната комисия Анастас Анастасов, който е и сред вносителите на проекта на ГЕРБ, и съпартиецът му Красимир Ципов пък опитаха да контраатакуват по твърде нелеп начин. Вместо да обосноват нуждата от закона, те упрекнаха опозицията, че се изказва толкова крайно заради присъстващите в залата журналисти. Анастасов дори подметна, че Миков е получил непосредствено преди началото на заседанието нареждане по телефона то да е открито. Анастасов почти призна и нещо, което Параграф 22 предсказа още при внасянето на двата законопроекта - че този на ДПС ще служи като повод за допълнително окастряне на предложения от ГЕРБ. Гласувахме основната идея на закона, а изчистването на текстовете ще става между двете гласувания. Отворени сме за всякакви предложения, заяви Анастасов пред журналистите.


Нелепиците продължиха с позицията на НАП. Съзирайки опасността от конкуренция в отнемането и продажбата на имущества, представителите на приходната агенция заявиха, че в законопроекта на ГЕРБ липсват подробни норми за управлението на отнетите имоти и вещи. Директорката на дирекция Продажби Боряна Желова поясни, че колегите й се сблъскват с проблема, че отнетите имоти или са обложени с вечни ипотеки, или предишните им собственици са с много лоша репутация, или са в неатрактивни райони. Оттук Желова обоснова генералния извод, че държавата реално придобива пасив, а не актив - собственост на банки, за която трябва да полага грижи. Черешката на тортата дойде с еретичното предложение на Желова за въвеждане на текст, който автоматично да премахва ипотеките от конфискуваните имоти. Депутатите се вързаха и вместо да се изсмеят директно на подобен абсурд, подложиха предложението на гласуване. То беше отхвърлено единодушно, а ако имаше представители на банковия сектор, Желова с основание би отнесла куп благословии.


В петък Миков, Бисеров и Мая Манолова съвсем се оляха, стигайки до твърдението, че големият ни проблем е диалогът с Брюксел. Според бившия вътрешен министър не трябвало да се приемат предложени от чужбина санкциониращи регламенти, а тепърва да се обяснява на западните ни партньори, че неефективната конфискация може да се подобри с поправки в НК. Незаконно забогателите пък имали достатъчно средства за адвокати и счетоводители, които да докажат произхода на имотите и парите им. Миков нарече записаната в законопроекта цел да се възстанови чувството за справедливост в обществото смешна и яхна страховете от национализация. С този закон казваме, че нямаме работещи прокуратура и съд!, откри топлата вода червеният депутат.


В резултат на това Юлияна Колева от ГЕРБ кипна и напомни на депутатите, че страната ни е стигнала до момент, в който отвън й нареждат да приеме подобен закон именно заради неефективното правораздаване. Този път проектът на ГЕРБ беше гласуван и с гласовете на Синята коалиция, а този на Бисеров отново беше отхвърлен. Стигна се и до остри реплики за бъдещия състав на комисията по конфискация, а Фидосова увери, че опозицията ще има гарантирани места в нейния състав.


Нищо изненадващо нямаше в пасивността на представителите на правосъдното министерство. Новите заместник-министри Деница Вълкова и Велина Тодорова просто нямаше какво да кажат, тъй като нито са работили някога по законопроекта, нито пък преди внасянето му някой си направи труда да иска мнението им. Тодорова отбеляза все пак, че законопроектът на ДПС противоречи на философията на гражданската конфискация, за разлика от варианта на ГЕРБ, който ведомството подкрепя. На практика правосъдното министерство беше напълно пренебрегнато и в това няма нищо случайно, след като предишното му ръководство изготви и съгласува с Европа един наистина силен проект за гражданска конфискация. Проект, за който управляващи и опозиция не искат дори да си спомнят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във