Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Парламентът препита кандидатите си за КС

С плахи опити за критика и дебат премина тази седмица препитването на парламентарните кандидати за членове на Конституционния съд. Правната комисия изслуша четиримата номинирани за двете свободни места - заместник-председателите на Народното събрание Анастас Анастасов и Екатерина Михайлова, заместник-председателя на Върховния административен съд(ВАС)Венета Марковска и съдията от Върховния касационен съд(ВКС)Татяна Върбанова.


Кандидатурата на Анастасов, издигнат от ГЕРБ, беше представена от парламентарния шеф Цецка Цачева с реторика като за прием в БКП или комсомола. Той е устойчив, колеги, устойчив е на външни съблазни, винаги е отстоявал своето мнение, аргументирайки го само със закона и конституцията. Човек с такава нравственост, която, убедена съм, че ще докаже и в работата си КС, г-н Анастасов достойно би представил Народното събрание като номиниран от парламента - увери наедро Цачева.


Анастасов пък започна изложението си с отговор на спекулациите от последните дни, че кариерният му полет е обясним единствено с обучението му в Академията на МВР. Депутатът заяви, че не се срамува от това, нито от факта, че отива в Конституционния съд, след като е бил магистрат само на районно ниво - председател на районния съд в Ямбол. В добавка обяви за неоправдани всякакви опасения, че ще е пристрастен като конституционен съдия с аргумента, че поставя тази работа по-високо от всякакви политически пристрастия.


Екатерина Михайлова наблегна на необходимостта от разширяване на възможностите за сезиране на Конституционния съд. Тя определи като абсолютно ненормално участниците в изборния процес да не могат да обжалват резултатите от него и поиска промяна, която да даде право на всяка парламентарна група, независимо от големината й, да се обърне към съда. Популярният въпрос за въвеждане на т. нар. индивидуална конституционна жалба не беше коментиран, тъй като и четиримата кандидати се обявиха предварително срещу тази възможност. На въпрос за влиянието на дългото й депутатстване Михайлова също обеща, че ще е безпристрастна, въпреки че всички сме пристрастни по някакъв начин. В отговор на въпрос на Тодор Димитров за имунитета на магистратите и на депутатите синята депутатка заяви, че винаги е била за премахването му.


Отпор от страна на Янаки Стоилов от БСП срещна кандидатурата на Венета Марковска. Червеният депутат първо даде да се разбере, че не гледа сериозно на номинации, направени от независими депутати (Марковска е предложена от независимия Дарин Матов, бивш член на парламентарната група на РЗС). Последва съобщение, че в правната комисия е постъпил въпрос във връзка с кандидатурата й, засягащ практиката на ВАС. Стоилов определи тази практика като по принцип доста проблемна, може би повече от тази на другите съдилища, и изрази очакване Венета Марковска да проучи сигнала и до гласуването на кандидатурите да даде отговор, защото ставало дума за сериозен проблем. Председателката на правната комисия Искра Фидосова тутакси пресече конкретиката с аргумента - сигналът е анонимен и отговор не може да се иска. Стоилов уточни, че не става въпрос за анонимка, но така и не се реши да огласи изложеното от автора на писмото. Марковска пък каза, че е нормално е да бъде издигната от независим народен представител, защото като съдия е деполитизирана и никога не е членувала в партия.


Фидосова опита реванш при изслушването на представената от Стоилов кандидатка на БСП Татяна Върбанова, хващайки се за думите й, че номинацията й не е партийна, а е оценка от депутати юристи, с които работила в миналия парламент. Последва питане каква е била съвместната им работа, на което Върбанова отговори, че участвала в работна група към правната комисия по изработване на проекта за новия Гражданскопроцесуален кодекс. Върбанова устоя и на въпроса за наличието на противоречива практиката на Конституционния съд, отговаряйки, че по нейно мнение очевидни различия няма. Ако има, те трябва да бъдат отстранени с повторно тълкуване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във