Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПАРТИЕН ЛИДЕР СЕ ОКАЗА НАРКОТРАФИКАНТ

Поредното доказателство, че рибата се вмирисва от главата, дойде на 20 февруари (сряда) от политическите среди - там, където с безкористната народна помощ се коват кадри за партийно строителство и държавно управление. В конкретния случай акция на антимафиоти от Главна дирекция Борба с организираната престъпност сложи прът в политическата кариера на Йордан Чипев, областен лидер на партия Българска социалдемокрация за Кюстендил.
Инженер Йордан Чипев, заместник на лидера на Българска социалдемокрация Александър Томов, бе заловен с 2000 таблетки синтетична дрога, опаковани в найлон и скътани под предното табло на автомобил Форд Мондео с немска регистрация. Екшънът е станал до бензиностанцията OMV на главен път Е 79 малко преди обед в сряда. Десетина маскирани антимафиоти спрели за проверка два автомобила, движещи се с висока скорост към столицата. Във Форд-а, управляван от Йордан Чипев, мъжете в черни униформи открили малък продълговат пакет, натъпкан с много бели хапченца. При направения на място полеви тест таблетките реагирали положително на амфетамин.
След находката колите на антимафиотите с мръсна газ се отправили към Спешен медицински център - Дупница. Там задържаният кюстендилски политик и бизнесмен Чипев е бил подложен на обстоен медицински преглед. Лекарите установили, че задържаният е клинично здрав и няма пречка да се озове в ареста. Срещу Йордан Чипев е било образувано и досъдебно производство за притежание на наркотични вещества.
Според информация на Областна дирекция на полицията - Кюстендил, проверката е била част от мащабна национална акция на ГДБОП, НСлС, ДАНС и ОДП под ръкововодството на Върховната касационна прокуратура, по сигнал за канал за разпространение на дрога.
От МВР официално оповестиха, че при съвместната операция на МВР и ДАНС на територията на ОДП-Кюстендил са разкрити депото, доставчикът и купувачът на синтетичната дрога, като са иззети мостри на таблетки с различни лога. При акцията са заловени общо общо четирима български граждани. Освен областния лидер на Българска социалдемокрация в кауша са Росен Ников-Обичката, брат му Камен и Димитър Йорданов, по прякор Цан от Дупница. Изяснено е, че
купувач на амфетамина е Йордан Чипев
дрогата е била съхранявана в с. Джерман от Димитър Йорданов. Кюстендилецът с прякор Обичката е известен от близкото минало с участието си през 1994 г. в един от най-атрактивните въоръжени грабежи в новата история на Кюстендил, дал началото на т.нар. Сарафско дело. Обичката отнесе за извършеното престъпление 17 години затвор и миналата година е бил освободен поради изтичане на срока за лишаване от свобода.
Само няколко часа след задържането на Йордан Чипев от него се отрекоха не само малцината му сподвижници в Кюстендил, но и самият лидер на партията Александър Томов. Чрез координатора си в Дупница Радослав Радославов той обяви, че временно замразява членството на Чипев в партийните редици до приключване на разследването. Това на практика е ясен знак, че високопоставеният арестант не може да разчита на партийна подкрепа и лидерския гръб на Александър Томов, който не за първи път изпада в деликатна ситуация заради поддръжника си.
Паметливи съграждани на 55-годишния бизнесмен припомнят, че първата му голяма издънка стана точно преди шест години. На 19 февруари 2002 г. Йордан Чипев, тогава лидер на Българска Евролевица в Кюстендил, има неприятно премеждие на македонска територия. Той бе спрян малко след като напусна района на съседския граничен пункт Деве баир, намиращ се от другата страна на ГКПП- Гюешево, на път за Скопие.
В багажника на колата му бяха открити празни български регистрационни талони, зелени карти и фалшиви талони за гражданска отговорност, както и български автомобилни регистрационни табели, няколко печата на българския ГКПП-Гюешево и на македонския ГКПП-Деве баир. Богатата находка се допълваше и от дискета с подробното описание на дежурните гранични смени, които обслужват българо-македонски канал за износ на коли.
Веднага след проверката евролевият Чипев попадна в македонски арест. Той престоя зад решетките три дни и изненадващо след това се прибра в Кюстендил ни лук ял, ни лук мирисал. Според слуховете Чипев е изпял на комшиите всичко около канала. След преговори под масата и срещу около 30 000 марки, платени според мълвата от кюстендилски бизнесмен Петър М., Чипев е бил освободен и се озова пак в родния си Кюстендил.
Запознати с тази история твърдят, че лидерът на евролевицата е дърпал ушите на прегрешилия бизнесмен за предупреждение. Конското, изглежда, е дало ефект, защото Чипев видимо се кротна, поне за половин година. Любопитното е, че точно по това време той е и общински съветник втори мандат в местния парламент на Кюстендил.
Втората конфузна случка в живота на партийния строител дойде след операция на Икономическа полиция в Кюстендил, при която в магазина на бизнесмена, намиращ се в самия идеален център на града, бяха открити нелицензирани СД-та. Акцията така и не стига до съдебната зала.
Както казва обаче народът,
шило в торба не стои
Палавият инженер политик отново влезе в полезрението на полицията четири години по-късно. На 22 май 2006 г. Йордан Чипев е уличен в поредно престъпление, този път контрабанда на цигари. На връщане от Македония в България, при проверка на автомобила му Ситроен с кюстендилска регистрация, митническите служители от ГКПП - Гюешево откриват 33 стека цигари от марките Карелия, Ронхил и Мурати, скрити в резервната гума и в жабката на автомобила му.
Срещу него бе образувано полицейско дознание по чл.242 от Наказателния кодекс (НК) - за контрабанда. Почти година по-късно, на 5 май 2007 г. на ГКПП Деве баир инж. Чипев бе спрян и задържан при опит да влезе в съседна Македония с фалшифициран талон за автомобил Ситроен. Граничните служби разкриват, че оригиналният номер на шасито е заличен и заменен с друг, който не съвпада с фабричния номер. Освен това данните от талона са различни от тези на самия автомобил.
На 10 май 2007 г. основният съд в Крива Паланка осъжда Йордан Чипев на шест месеца условно с две години изпитателен срок за фалшифициране на талон на автомобил. Чипев е екстрадиран от Македония, като му е наложена забрана за една година да влиза в страната. Съдът му отнема и автомобила.
Политическа кариера
Петдесет и пет годишният бизнесмен от Кюстендил Йордан Чипев е известен на съгражданите си още от времето на второто югоембарго, в което се е включил доста активно. Според информация на спецслужбите, от това време датират връзките на Чипев с Орце Коруновски, показно разстрелян на 22 септември 2002 г. във Варна.
След убийството стана ясно, че единствената фирма, която официално и легално притежавал Орце, е регистрираната през 1997 г. в Кюстендилския окръжен съд Корунд ООД, с адрес ул. Търговска №13 в Кюстендил. Там тогава, а и доста след това се помещаваше офисът на БЕЛ с лидер инж. Йордан Чипев. Самият Чипев никога не е крил познанството и приятелството си с Орце Коруновски, за когото местният фолклор твърди, че е бил по-известен като контрабандист и близък на Желко Ражнятович-Аркан.
Паметливи кюстендилци припомниха, че Чипев е бил кандидат за кмет три поредни пъти, все неуспешно, както и два пъти се е кандидатирал за депутат, като последния път е бил даже водач на листата на Коалицията на розата в 10 МИР.
На последните местни избори Чипев също направи гаф, но политически - от името на партия Българска социалдемокрация той първо подкрепи независимия претендент за кметския стол и отцепник от БСП Кирил Алексов, а след мъмрене от страна на столетницата Чипев подкрепи нейния кандидат Иван Каракашки.
През последните няколко години Йордан Чипев рядко е забелязван в родния си град. И до ден днешен съгражданите му така и не могат да се сетят с какъв точно бизнес се занимава политикът бизнесмен. Последната му издънка може би ще даде някакъв отговор на този въпрос...
Евгения Гърковска

Facebook logo
Бъдете с нас и във