Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Партийна гавра със сигурността

Омразата и нетърпимостта взеха връх в Консултативния съвет по национална сигурност при президента Росен Плевнелиев, където парламентарно представените партии спретнаха грозно шоу. Лидерът на Атака Волен Сидеров прегази протокола и нападна президента заради тиражираната информация за негови сметки в офшорната зона Кипър.


По средата на махленската караница босът на ГЕРБ Бойко Борисов се фръцна и напусна, а Сидеров продължи с нападките си - дали не в очакване да бъде изхвърлен от заседанието. Подобно действие би отворило устата Сидерова, за да поиска импийчмънта на президента Плевнелиев - нещо, което лидерът на Атака не крие, че желае горещо.


Именно тази процедура лежи в основата на един упорит слух тези дни, според който главната роля в този сценарий играе самият Бойко Борисов, на когото му било писнало да е депутат, и се вгледал в президентското кресло. Къде свършва мълвата и къде започва действителността? Може и да не разберем.


Намерението на Плевнелиев да изслуша анализите на парламентарно представените партии за цялостната реформа в сектор Сигурност, обаче се провали, въпреки че президентът им даде 15 минути да си съберат акъла и да седнат около масата за обсъждания. В края на почивката лидерът на БСП Сергей Станишев поиска заседанието да продължи, но без присъствието на медии.


Че грозното политическо пустословие е продължило, стана ясно след края на заседанието. Като президент няма да позволя в една трудна и тежка за нацията ситуация да се подхожда само партийно, обяви Росен Плевнелиев. Станишев, както се и очакваше, обвини ГЕРБ в деструктивност, а бившият вътрешен министър Цветан Цветанов оправда нежеланието си да обсъжда проблемите в сектора с липсата на представители на Върховната касационна прокуратура, ВСС, Върховния касационен съд, шефа на разузнаването и на НСО на срещата при президента.


В крайна сметка единственото съгласие, до което стигнаха партийните лидери по време на заседанието, бе консултативният съвет по въпросите на националната сигурност да бъде отложен за по-добри дни. По всички останали предложения, отправени от наша страна, имаше бойкот и отказ на ГЕРБ, която има само една позиция - предсрочни избори по действащото законодателство, направени по същия начин, както предишните, и това е неприемливо за ПГ на КБ, заяви Станишев.


Когато говорим за сектор Сигурност, трябва да има интегритет и представители на други институции, каквато е главният прокурор, ВКС, представител на ВСС. Защото аз казах, че като има подобни законодателни промени, преди да се приемат, трябва да има дискусия и да се търси политически и обществен консенсус, каза на свой ред Цветанов. Той заяви, че законодателните промени, предприети от БСП, ДПС и Атака в началото на 42-ото Народно събрание, не кореспондират с националната стратегия за национална сигурност. Тогава се постигна консенсус да има и четвърти устройствен законопроект. Поради предсрочното прекратяване на 41-ото НС нямаше възможност тези промени да се приемат. Отново не стигнахме до консенсус, каза още Цветанов. Той обаче пропусна да спомене, че проектозаконите за устройството на сектора и за разузнаването, писани лично от него и от депутатите от ГЕРБ, са вече в парламента и чакат обсъждане.


Скандалът с консенсусно отложения консултативен съвет стана причина да се роди още една новина. Тя излетя из устата на напусналия заседанието лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, който по стара традиции потърси близките телевизионни камери и журналистически микрофони. Извън залата той оповести бомбастичната информация, че е имало сценарий за неговото задържане и впоследствие - убийство. След като тези три партии признаха изборите, и в тази криза отново ГЕРБ е първа политическа сила, те казаха, че с ръководството на ГЕРБ трябва да се разправят по нестандартен начин и само г-н Пеевски се бил съгласил да извърши всичко това. Те са подготвили сценарий - да ме задържат и в ареста да ме убият, заяви Борисов.


От началото на година това е вторият случай, в който бившият премиер изплаква, че е мишена. След гласуването на оставката на кабинета му на 21 февруари Борисов хвърли бомба с твърдението, че партньорска разузнавателна централа е сигнализирала за подготвян атентат срещу него. Тъй като съм накърнил много сериозни интереси на международната организирана престъпност, се подготвя атентат и поръчител е Ахмед Доган, изцепи се лидерът на ГЕРБ.


След извършената проверка по съдържанието на казаното главният прокурор Сотир Цацаров разкри, че въпросният документ, предаден на Национална разузнавателна служба, няма качеството на официален документ, който да съдържа класифицирана информация. НРС категорично е приела, че това е информация с изключителна ниска степен на достоверност, уточни Цацаров.


Обвинител №1 реагира и при сегашните твърдения на Борисов за физическото му премахване, след като бъде задържан. Нуждата от политическо говорене, наложена от нуждата на политическия момент, не трябва да прераства в спекулации за сметка на правоохранителните органи и в спекулации за сметка на прокуратурата. Прокуратурата в сценарии не участва. Никой не тича при прокуратурата, за да режисира сценарии, категорично заяви главният прокурор. Има конституция, има Наказателнопроцесуален кодекс. Конституцията ясно предписва при какви условия народен представител може да бъде задържан и какви са предпоставките за това. Ако е вярно, че има сценарий за задържането му и умъртвяването му в ареста, най-възпитаният начин, по който мога да отговоря, е, че, меко казано, това е нелепо, заяви той.


Обвинител №1 обяви също, че е възложена пълна данъчна ревизия по случая с имотите на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Според него предишната проверка е завършила с доклад тип справка. Сега наблюдаващият прокурор е разпоредил на ръководителя на НАП пълна данъчна ревизия. Тя ще покаже оттук нататък как ще действа прокуратурата, обясни шефът на ВКП.


В коментара си за поредния сценарий за ликвидирането на Борисов Цацаров посъветва да не изпадаме в параноя.


Нивото на нетърпимост между партиите и на обществото към тях обаче стремително се покачва и със сигурност в нечии глави зреят идеи за импийчмънт и за диктатура с фуражка...

Facebook logo
Бъдете с нас и във