Параграф22 Daily

§22 Анализи

Партийните субсидии - грижа на правосъдния министър

Заради надвзети пари, държавните помощи за партиите предизвикаха огромен скандал през 2019 година.

В навечерието на предстоящия парламентарен вот управляващите се загрижиха за политическите партии, които ще се наредят на държавната ясла за държавни субсидии. Пари ще има, отговорността за разпределението им ще е на министъра на правосъдието, а изчисленията ще се правят на старата база - брой на получени гласове.

За тази цел Министерството на правосъдието ще промени устройствения си правилник в съответствие с изискванията на Закона за политическите партии (ЗПП), по волята на който правосъдният министър е натоварен с важната задача да разпределя субсидиите на политическите партии и коалиции. Тази дейност бе регламентирана с последните изменения в ЗПП от 2020 г.(ДВ, бр. 104 от 2020 г.), според които министърът на правосъдието определя със заповед документите, които партиите и коалициите трябва да представят за получаване на държавната субсидия, и сроковете за представянето им. За промяната на устройствения правилник тази седмица Министерският съвет публикува в сайта на обществени консултации проект за постановление.

Държавните субсидии за партиите и коалициите предизвикаха огромен скандал през 2019 г., заформен от тогавашния бизнесмен и шоумен Слави Трифонов,

който като лидер на политическата формация "Има такъв народ" вече напира към следващия парламент. Тогава Трифонов поиска преизчисление на субсидиите, след като разкри, че партиите масово са надвзимали народна пара. Бе изяснено, че вместо по 11 лв. на глас, партиите са получавали по 13 лева. Стигна се дотам, че Министерство на финансите преизчисли субсидиите, а партиите трябваше да върнат надвзетото.

По данни на Министерство на финансите, до края на януари 2021 г. от общо 39 партии, явили се на предишните избори, 22 са върнали парите на държавата. По сметки на министерството трябва да бъдат върнати общо 14.46 млн. лв., като до януари са били 14.23 млн. лв., а още 17 партии са длъжници на хазната. "Първенци" в процедурата по връщането бяха ГЕРБ - 5.6 млн. лв., БСП - 4.3 млн. лв, и ДПС - 1.625 млн. лева.

Скандалът със субсидиите предизвика премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов за поредния му патетичен популистки жест. По негова воля ГЕРБ внесе законопроект, според който партиите ще получават по 1 лев субсидия срещу всеки получен действителен глас. В крайна сметка обаче, след съмнения за договорка между ГЕРБ и БСП, депутатите решиха нещо съвършено различно: за 2020 г. парламентарно представените партии да получат по 8 лева за реален глас.

За да няма чак толкова много сърдити, депутатите решиха, че по 8 лв. на глас ще получат още два вида политически субекти: партиите, които на предстоящите парламентарни избори получат не по-малко от 1% от действителните гласове, и коалициите с над 4% от действителните гласове.

Размерът на държавната субсидия за един получен действителен глас се определя ежегодно със Закона за държавния бюджет, а според последните изменения в ЗПП министърът на правосъдието определя със заповед сроковете и документите, които партиите и коалициите трябва да представят, за да получат субсидия. Ако някоя партия не представи в срок изискваните документи, както и при непълноти или нередности в тях, министърът има право да отложи плащането до отстраняване на "дефектите".

Държавната субсидия се предоставя ежегодно от бюджета на Министерството на правосъдието на четири части: до 30 април, до 30 юни, до 30 септември и до 20 декември на съответната година. В 7-дневен срок от предоставянето на съответната част от държавната субсидия Министерството на правосъдието публикува на интернет страницата си информация за предоставената субсидия по политически партии. Когато партиите са от състава на коалиция, се публикува и общата сума, предоставена на коалицията, се посочва в проектопостановлението за промяна на устройствения правилник на МП.

Според проекта, при обгрижване на партийните субсидии правосъдния министър ще бъде подпомаган от две дирекции - "Правни дейности" и "Финанси и бюджет", както и от Съвета по законодателство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във