Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПАРТИЙНО

Сигурно си спомняте преди години, около някакви избори, на политическия хоризонт се появи една екзотична партия. Не че политическата екзотика е нещо непознато у нас, но тази си беше направо удар в десетката. Става дума за т. нар. затворническа партия, която, както може да се предположи, бе идея на виден затворник. Авторът на проекта беше русенецът Цветомир Белчев, прекарал по-голямата част от живота си по зандани - у нас, и в чужбина. За последно той лежа в Чехия, където бе осъден за добре организирана мрежа от сводници и проститутки. Въобще това си беше заниманието на живота му, мисия направо.
Тук веднага възникват няколко интересни теми за размисъл. Например каква е връзката между политиката и проституцията, кое е яйцето и кое - кокошката, има ли тъждество между мисленето на проститутката и битието на политика, и други такива въпроси, които са от онтологичен характер. За да си отговорим, трябва изчетем отново Хусерл, Хартман, Хегел. Не знам дали това е добра идея, защото докато ние четем, изборите идват и си отиват, и като вдигнем натежала глава, виждаме, че нещата са си същите.
Но да се върнем на темата за затворническата партия. Проектът целеше да се защитават правата на лишените от свобода - което донякъде е лишено от смисъл, тъй като част от наказанието се състои именно в лишаване от права. Но кой ти гледа смисъла, особено в предизборна ситуация. Белчев беше на път да реализира блестящата си идея, писа се по вестниците, но уви.
Сега, като се замисля, разбирам защо не беше реализиран този проект. Не е поради липса на избиратели. Бивши затворници - бол. Бедата е, че бъдещите напират да ни управляват. И винаги се класират.

Facebook logo
Бъдете с нас и във