Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Партиите - глухи и неми за съдебната реформа

Реформите в съдебната сфера и в сектора Сигурност явно не са сред основните приоритети на водещите политически формации, ако се съди от твърде оскъдното място, което им е отделено в предизборните платформи. А корупцията и организираната престъпност си остават проблем №1 в страната. По тази причина от 2007 г. насам Европа ни гледа на скенер чрез Механизма за сътрудничество и проверка. От пет години насам всеки доклад на ЕК, посветен на правосъдието, е в една или друга степен критичен. Всяко от правителствата ни приема критиките от Европа като строги, но справедливи. Чертаят се планове за борба с престъпността, пишат се мерки. Но в крайна сметка България тъпче на място, а доказателство за това е продължаващият безжалостен мониторингов механизъм на Брюксел.


Розовите очила, с които у нас се гледа на сивата страна на действителността, си остават на очите на бившите ни управляващи, поне ако се съди по тяхната предизборна платформа. Явно хората от ГЕРБ са решили, че каквото има да се прави в съдебната сфера, вече е направено, защото не й отделят голямо място в своята програма, представена миналия уикенд. В Акценти от политическата програма на ГЕРБ, в раздела Сигурността на хората - гаранция за обществен ред, единствената мярка, която има отношение към съдебната реформа, е обещанието най-после да започне да функционира Единната информационна система за противодействие на престъпността (ЕИСПП). Тя стана прословута с това, че по нея се работи вече над 15 години. Наливат се все повече средства, тя обаче все не може да стартира, макар че винаги е на крачка от старта.


В предизборните обещания на ГЕРБ обаче липсват по-мащабни заявки за борба с престъпността - изглежда, в доскоро управлявалата партия вярват, че вече са й пречупили гръбнака по време на мандата си. Продължаваме битката срещу тежката организирана престъпност, но с фокусиране и върху битовата престъпност, която е най-чувствителната тема за българските граждани, обяви от Брюксел заместник-председателят на партията и бивш МВР-шеф Цветан Цветанов. Той обясни подробно в какво се изразява успешната борба с организирана престъпност: заловени и осъдени са членовете на бандата за отвличания Наглите и групата за мокри поръчки Килърите, спрени са магистралните грабежи, разбити са канали за трафик на дрога, заловен е октоподът Алексей Петров и тече дело, хванат е кокаиновият крал Брендо и т.н.


Ако отново дойде на власт, партията обещава да осигури спокойствие в малките населени места чрез инвестиции в съвременни системи за дистанционно наблюдение и контрол. Очевидно е, че чрез тази мярка ще се изпълняват намеренията за справяне с битовата престъпност - ключов ангажимент, поет от бившите управляващи.


По-конкретизирани изглеждат акцентите, свързани със съдебната сфера в платформата на Коалиция за България, озаглавена Управленски приоритети. В програмата на социалистите, представена във вторник, се предвижда пряк избор на членовете на ВСС от съдебната квота с участието на всички магистрати. Искаме членовете на кадровия съвет да се избират директно от магистратите, а не чрез делегатски събрания, както е сега, защото се създават отделни групички, които лансират своите хора и така изборът се опорочава, коментира за Параграф 22 кандидатът за депутат от БСП и бивш правосъден министър Младен Червеняков.


Намеренията на левицата в областта на вътрешния ред в раздела Сигурна, стабилна, демократична държава са овладяване и ограничаване на престъпността чрез по-голямо присъствие на полицията на терен и взаимодействие между нея, общинските власти и граждански инициативи. Според Червеняков МВР трябва да се концентрира върху полицейските и охранителните си функции. Планира се драстично ограничаване на процента на сивата икономика, намаляване на битовата престъпност и др. БСП обещава също да пресече контрабандните канали, да противодейства срещу корупцията чрез открито управление, чрез строга дисциплинарна и имуществена отговорност за допуснати нарушения на закона от държавните служители и рязко ограничаване на конфликта на интереси.


Разделянето на ВСС на съдийска и прокурорска колегия, а също и намаляване на парламентарната квота на кадровия орган са основните моменти в предизборната програма на ДПС по отношение на съдебната реформа. Тя бе обявена тези дни от кандидат-депутата Христо Бисеров при представянето на плановете на партията за следващия управленски мандат. Нека да припомним, че намаляването на парламентарната квота изисква промяна на конституцията от Велико народно събрание.


От ДПС предлагат и реформи в сектора Сигурност, сред които е познатата ни идея за отделна структура извън МВР, която да извършва дейностите по прилагане на Специалните разузнавателни средства (СРС).


Искаме законови промени, които да гарантират, че няма да се злоупотребява със СРС, заяви кандидат-депутатът Бисеров. Идеята на ДПС е структурата, която прилага СРС, да бъде извадена от подчинение на вътрешното ведомство и да стане или самостоятелна, или да премине на подчинение на министъра на правосъдието. Или пък да се сформира агенция към премиера. Само през 2010 г. в България са били използвани 16 хиляди пъти специални разузнавателни средства, което означава по осем активирани СРС за всеки час от денонощието. Означава още, че е необходим ефективен и незаобиколим граждански и парламентарен контрол, коментира Бисеров


Подобна идея - за изваждането на специалните разузнавателни средства от подчинението на МВР, предложиха няколко дни по -ано и бившият депутат от Атака Явор Нотев и Веселин Методиев от ДСБ в съвместно интервю пред една електронна медия. И Христо Бисеров, и Явор Нотев, и Веселин Методиев са депутати от 41-вото Народно събрание, членове на правната комисия и на подкомисията по контрол върху СРС към нея и са председателствали на тази подкомисия на ротационен принцип.


Движение България на гражданите се оказа единствената (засега) политическа формация, която представи отделна предизборна програма за реформите в правосъдието и вътрешния ред. Това стана на кръгла маса в сряда, на която участваха експерти от неправителствения сектор и представители на съдийски организации.


Членът на ръководството на движението Йонко Грозев обърна внимание на факта, че досега се говори повече за реформата на съда, но отсега нататък трябвало вниманието да се фокусира върху работата на прокуратурата и върху разследването.


Промяната в структурата на висшия орган за управление на съдебната система - Висшия съдебен съвет, е един от основните акценти в програмата на движението. Хората на Меглена Кунева предлагат той да се състои от две камари - с представители на прокурорите и отделно на съдиите. Освен това партията настоява да се намали квотата на парламента в кадровия орган и в него да има и граждански елемент.


Предлага се увеличение на полицейския персонал в министерството за сметка на неговата обща администрацията, да се въведат детектори на лъжата при назначаване на висшите кадри в МВР и в спецслужбите. По правило обаче всички добри намерения на партиите си оставят затворени в техните платформи и малко от добрите замисли се реализират.

Facebook logo
Бъдете с нас и във