Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПАСЕ не пасе!

И Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) ни подреди добре. Организацията даде гласност на свой доклад в четвъртък (28 януари), според който ние сме най-отпред сред европейските страни, в които корупцията е пуснала най-дълбоки корени. Това не е поредното деликатно мъмрене, а безпристрастна констатация. За 99.99% от българите констатацията не е и новина.
Съветът на Европа, известен и като Голямата Европа, обединява всички европейски държави, а не само членките на Европейския съюз. Ще рече, че по отношение на корупцията сме на дъното и в Малка Европа, и в Голяма.
Оценките на ПАСЕ за нашата действителност са не просто тежки - те направо смазващи. По отношение на корупцията в съдебната система са ни изтипосали наред с Армения, Хърватска, Грузия, Македония и Косово. Никоя от тези държави не е член на Евросъюза, а повечето от тях вероятно никога няма и да станат.
В този доклад има обаче и много хубави неща. Някои от тях са дори толкова хубави, че на нашето правораздаване свят ще му се завие. На първо място е нетърпящият уговорки и недомлъвки апел корупцията в съдебната система да бъде ликвидирана. Не да бъде ограничена, не да се положат усилия, а да бъде ликвидирана! Логиката е проста - срещу този бич половинчати мерки работа не вършат. Някой евроскептик ще рече: Лесно е да искат нещо, с което се блъскаме 20 години, ама как да стане?
Ето как. За неподготвените първият съвет звучи направо шокиращо - ПАСЕ настоява съдиите, прокурорите и полицаите да получават подходящо заплащане в цяла Европа. Някои от нашите медии толкова се шокираха, че пуснаха заглавия: Вдигнете заплатите на магистратите, за да спрете корупцията. Грешка - казват ни, не да се увеличават заплатите, а да се плаща подходящо. Това означава: според това колко сме доволни от услугата правораздаване. А както е известно - всички сме шокиращо доволни!
Вторият съвет на ПАСЕ е писан сякаш за ВСС. За да не пропуснем да се насладим на римата, поясняваме допълнително, че става реч за Висшия съдебен съвет. Иначе казано - за правителството на независимата и затънала в дъното на Голяма и Малка Европа съдебна власт. В този съвет се съдържа настояване процедурите по назначаване и издигане в йерархията на магистратите да бъдат базирани единствено на техните заслуги. Шок, шок и пак шок - без капка милост за съдебната ни система.
Третият съвет на ПАСЕ е направо неприличен: да се създаде механизъм за контрол върху имотното състояние на съдиите и прокурорите. Тези хора не може да не знаят, че си имаме институции за това. Но не им стига, ами искат и механизъм - и то непременно работещ.
А четвъртият съвет на Парламентарната асамблея е шокиращо авангарден и при среща с доктринерщината на правната ни мисъл ще отекне като удар на рицарски меч в броня. ПАСЕ казва нещо, което и Параграф 22 лансира от доста време. Парламентаристите препоръчват специализирани екипи да разследват съдебните решения, за които има подозрения, че не са безпристрастни. Прилагането на такъв подход е на светлинни години от имитациите на контрол върху съдебната система, за който е призван и самият ВСС.
По ирония на съдбата същия ден, в който излезе кървавият доклад на ПАСЕ, станаха известни шокиращи факти за конфликт на интереси в Благоевградския съдебен вилает. Проверка на тричленка от ВСС установила, че председателят на окръжния съд в града Красимир Аршинков въобще не е спазвал принципа на случайно разпределение на делата, а ги разпределял ръчно - ще рече, както му изнася. Ревизорите са установили, че много от гражданските дела, по които работи като адвокат съпругата на председателя на съда, са разпределяни на едни и същи съдии. Това били тримата му заместници. Преди време ВСС спря избора на нов председател на това съдилище заради сигнали в медиите за корупция и назначи проверка. Тук за втори мандат кандидатстваше и Аршинков. Оказало се, че един от заместниците му - Румяна Бакалова, е назначена директно на поста, въпреки че преди това в продължение на десет години е била адвокат. Други трима съдии, които са работили като адвокати с жената на председателя, също са назначени в съда в Благоевград, някои от тях без конкурс. Те пък вече като магистрати са гледали половината от делата, по които съпругата на Аршинков е адвокат.
С това обаче корупционно-съдебният сюжет в Пиринския край не свършва. Шуробаджанащината се простирала чак до китния Петрич. В този град шеф на районния съд не е кой да е, а кумецът на Аршинков - Иво Харамлийски. Той пък назначил за съдия жена, която имала най-малкия стаж сред всички останали петнадесет кандидати. Друг любопитен случай е с назначаването на служител по сигурността на информацията, срещу когото е водено дело, но бил оправдан, като оправдателната присъда била произнесена лично от Красимир Аршинков.
Заради своята скандалност за една бройка докладът на тричленката да се потули, каквото между другото бе желанието на част от членовете на ВСС. След намесата на председателя на ВКС проф. Лазар Груев и на шефката на инспектората Ана Карагеоргиева обаче съдържанието на документа бе оповестено. Тъкмо когато вече си мислехме, че след скандала с Красьо от Плевен съдебната система няма повече с какво да ни сюрпризира. Да, но изглежда, за разлика от нас, в ПАСЕ не ядат доматите с колците...

Facebook logo
Бъдете с нас и във