Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПАШАТА ЗАЩИТИ МАРГИНИТЕ

Все по-странни неща стават около делото срещу братята Красимир и Николай Маринови, известни като Големия и Малкия Маргин. На миналото съдебно заседание (на 12 октомври) стана ясно, че следователят от Националната следствена служба (НСлС) Андрей Цветанов е посредничил между двама от основните свидетели в процеса да уредят финансовите си взаимоотношения.
На делото в четвъртък (9 ноември) пък журналистите видяха как председателят на Висшия адвокатски съвет Траян Марковски влиза в ролята на бодигард на съпругата на Младен Михалев-Маджо - Елена.
Жената бе призована в качеството на свидетел по делото. Тя пристигна в Съдебната палата, придружена от Марковски и от още един адвокат, чието име така и не се разбра. На излизане от съдебната зала Елена Михалева бе заобиколена от журналисти, които я обсипаха с всякакви въпроси. Но двамата юристи с лакти избутаха пишещите братя, проправиха си път и групата се оттегли.
Делото срещу братята Маргини, Стефан Рангелов, Бисер Илиев, Иво и Светлин Карагеоргиеви и Веселин Тошев така и не тръгна в четвъртък. То бе отложено заради влошеното здраве на Красимир Маринов. Той страда от дискова херния, хемороиди, стомашно-чревно заболяване и камъни в бъбреците. Необходима била операция на дисковата херния, която го мъчела от 14 години.
В сряда (8 ноември) в Софийския градски съд е получено писмо от медицинския център към Софийския затвор. В документа лекарите уведомяват председателя на състава Лада Паунова, че нямат възможност да помогнат на Големия Маргин и че той трябва да влезе в болница. Докторите казват още, че каквото са могли, са направили за подобряване на неговото здравословно състояние. Но усилията им явно не са достатъчни, защото Красимир Маринов изглежда изключително зле.
Пред съда Големия Маргин заяви, че чувства силна болка и че не може да участва в процеса в това състояние. Заради изявлението му двамата прокурори Николай Кокинов и Роман Василев, както и всички адвокати поискаха да се назначи медицинска експертиза, която да установи дали Маринов е наистина толкова зле, как и къде трябва да се лекува. Съдът се съгласи и даде тридневен срок, в който защитата и обвинението да формулират въпросите, на които трябва да отговорят вещите лица. После отложи делото за 13 декември.
За тази дата в съдебна зала отново ще трябва да се яви Елена Михалева, за да бъде разпитана. Съпругът й Младен Михалев-Маджо също бе призован, но нередовно и заради това не дойде в палатата. Според някои магистрати, в сряда той се е завърнал от чужбина. В коридорите на съда плъзна слух, че макар да е нередовно призован, той щял да дойде на делото още в четвъртък. Но клюката си остана клюка - Маджо не дойде.
Но за сметка на това се появи да свидетелства в процеса друга много известна личност. Това е един от основателите на бившата групировка СИК - Румен Николов-Пашата.
За разлика от Елена, той се спря при репортерите и обясни защо е бил извикан. Искат да ме разпитат дали съм запознавал бизнесмена Петър Попов с братята Маринови. Не съм ги запознавал. Три пъти съм се виждал с Попов, за да се уговорим да почнем бизнес. Но всичко пропадна, каза Румен Николов. С тези няколко думи той срина още една от тезите на държавното обвинение.
Според прокуратурата Петър Попов е имал бизнесконфликт с финансиста Никола Дамянов, сочен за една от мишените на Маргините. Заради разногласията си с Дамянов Попов поръчал убийството му. Те двамата вече бяха разпитани от съда и заявиха, че не е имало конфликт между тях.
Както е известно, на 17 септември 2005 г. МВР задържа Бисер Илиев и Стефан Рангелов, а на 29 октомври зад решетките попаднаха братята Маринови, Веселин Тошев и Иво и Светлин Карагеоргиеви.
Срещу седмината бяха повдигнати по три обвинения: подготовка за убийство (чл.117, ал.1 от Наказателния кодекс), незаконно притежаване на оръжие (чл.339 от НК) и участие в организирана престъпна група (чл.321 от НК). Стефан Рангелов ще отговаря още и за притежание на дрога (чл.354а от НК). В материалите по делото Красимир и Николай Маринови са посочени като подбудители на три поръчкови убийства, а останалите петима - като съучастници в тях и извършители.
Както много пъти е писано, според обвинителния акт мишените на групата са били о.р. ген. Любен Гоцев, бизнесменът Никола Дамянов и обявеният за контрабандист №1 Иван Тодоров-Доктора (той бе застрелян на една от софийските улици на 22 февруари).
В четвъртък в съдебната зала трябваше да се случат още две неща - да бъдат прочетени показанията на анонимен свидетел №7771 и да се направи очна ставка между основния свидетел по делото Велин Добрев и бившия полицай Иван Петров. В показанията си пред съда Добрев е заявил, че именно от Петров е купил една от колите, с която килърите е трябвало да избягат след като очистят една от мишените. Освен това Добрев твърдял, че Иван Петров му е дал 10 000 лв., срещу които т.нар. група на Маргините да убие арабин.
Искаме очна ставка между двамата, защото нашата теза е, че Велин лъже в показанията си за много неща и искаме същото убеждение да създадем и в съда, каза след края на делото адвокатът на Големия Маргин - Людмил Рангелов.
Анонимният свидетел вече е бил разпитан от съда на заседанието му на 12 октомври. Според Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК) обвинението и защитата поставят въпросите си в писмена форма, а анонимният свидетел отговаря пред съдия. Всичко се протоколира и после се чете в съдебно заседание. Според прокуратурата въпросният човек изяснява мотивите, заради които Красимир и Николай Маринови са искали да ликвидират Иван Тодоров-Доктора.
Анонимният свидетел, изглежда, е нещо средно между мутра и измамник. В показанията му има изрази от сорта на Говори се из София, че Николай Маринов е имал интерес от бизнеса с цигари на Доктора. На въпрос дали знае за заплахи или намерения на Маргините към Доктора той отговаря така: Не знам такова нещо. Само виждам, че Иван Тодоров не е жив, а те са живи. В сравнение с разпита на досъдебното производство, анонимният свидетел е разширил темата за Доктора и това е по разбираеми причини. Иван Тодоров вече не е жив и не може да каже, че не го познава, допълни адвокат Рангелов.
Другата новина от процеса е, че Николай Маринов и Стефан Рангелов искат промяна на мярката за неотклонение задържане под стража в по-лека. Съдът ще се произнесе по молбите им на 16 ноември.
Докато Софийският градски съд решаваше дали да назначи медицинска експертиза за Големия Маргин, в централното фоайе на Съдебната палата се разигра истински екшън.
Четири циганки нападнаха възрастен мъж. Те му удряха шамари, налагаха го с дамски чанти, пищяха и крещяха. Човекът се опита да се защити. Свидетели на данданията станаха служители на Съдебна охрана, които разтърваха биещите се и отведоха мъжа. Една от циганките се тръшна на земята, май припадна. Докато охраната я свестяваше с вода, нейна посестрима се вайкаше и силно викаше.
По-късно в четвъртък от Софийския градски съд съобщиха за какво всъщност става дума. Една от ромките и мъжът са противници в наказателния процес, който се гледа в Софийския апелативен съд. Жената е завела дело срещу 66-годишния мъж заради това, че при пътнотранспортно престъпление е наранил съпруга й. Тя иска обезщетение за травмите на половинката си. Не е ясно какво е предизвикало гнева й, но цялата палата бе огласена от виковете й.

Facebook logo
Бъдете с нас и във