Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Пасти и... боза по делото Николов-Стойков

Делото срещу групата Марио Николов-Людмил Стойков за пране на пари отива към безславен финал - пледоариите вече са насрочени за 15-и март. Но за всеки, който следи този процес от неговото начало, още отсега личи, че то няма да завърши благоприятно за обвинението. Причината е до болка позната - липсват достатъчно доказателства за вината на подсъдимите - че са препрали 7.5 млн. лв., получени от програма САПАРД, като стара месопреработвателна техника е представена за нова, за да се усвоят парите.
Усещането за предстоящ провал на обвинението се прокрадна още по време на заседанието на съда на 11 ноември миналата година. Тогава прокуратурата поиска да се запознае с 200 тома счетоводна документация, които неизвестно защо три години не бе прегледала. Искането бе реакция на това, че финансовата експертиза не откри данни за незаконни плащания между курорта Дюни и базираната в САЩ офшорка Кингстън ентърпрайсиз. Според вещото лице Янка Демирова фирмата е превеждала пари на Дюни (тогава собственост на Людмил Стойков) за почивката на реални туристи. Всичко около счетоводството е било изрядно, декларира под клетва Демирова. Прокуратурата обаче поиска да се запознае с документите, на чиято основа се правят тези изводи. Според обвинителния акт, точно чрез Кингстън ентърпрайсиз, са били изпрани милионите евро, получени като субсидия по европейската програма. На заседанието на Софийския градски съд (СГС) по делото в понеделник (22 февруари) прокурорите отново поискаха счетоводна експертиза на Дюни, но този път тя категорично им бе отказана.
Съдията по делото Румяна Ченалова отказа да разпита също двама германски и четирима швейцарски граждани. Двамата германци станаха известни у нас с това, че бяха осъдени в родината си по международната афера, а швейцарците са следствени. С това си решение съдът постави прокурорите в крайно тежка ситуация, тъй като показанията на чужденците подкрепят обвинението. Показанията на германците са приложени по другото дело - за злоупотреби по САПАРД, и засега са единствените материали, подкрепящи обвинителната теза срещу Николов и компания. А съдът отказа да ги изслуша, тъй като прокуратурата има същите въпроси към чужденците по делото за източване, каквито възнамерява да зададе и по процеса за прането на пари. Преди това адвокатите представиха одитен доклад за периода от 2003 до 2005 г. на курорта Дюни АД, който съдът прие въпреки възраженията на прокуратурата.
Обвинителите сега се намират в тежко положение, тъй като все още не са успели да докажат пред съда т нар. предикатно престъпление, каквото е източването на 7.5 млн. евро от фонда. А сега трябва да търсят начин да докажат и че тези пари са били изпрани именно от групата Николов - Стойков. На всичко отгоре съдия Ченалова, чието име бе замесено в скандала с Красьо Черничкия, не даде много време на държавното обвинение да организира своите по-нататъшни действия. Наблюдаващият прокурор Андрей Андреев поиска няколко дни отсрочка, за да се организира обвинението, но съдията заяви, че прокурорите досега са имали достатъчно време, за да изградят тезата си и им даде само няколко часа до 14.30 часа същия ден, след което насрочи датата за пледоарии. На излизане от залата прокурорът Андреев заяви пред журналисти, че очаква всякакви варианти, включително и оправдателна присъда. Прокурорът обясни очертаващия се провал на този процес с това, че съдебната практика по прането на пари у нас е оскъдна. Думите му съответстват на статистиката, огласена в миналия брой на Параграф 22, според която годишно в съда се внасят по един-два обвинителни акта за пране на пари. Както обикновено в подобни случаи, обвинителите се оправдаха с несъвършенствата на Наказателния кодекс... Андреев хвърли камъни и в двора на съда, като заяви, че делото не е трябвало да бъде разделяно.
За въпросната международна схема за измами с евросредства Европейската служба за борба с измамите - ОЛАФ, сигнализира още преди четири години. Нейните експерти бяха категорични, че Людмил Стойков, който бе официален спонсор на предизборната кампания на Георги Първанов и Марио Николов, който спонсорира БСП, са участвали в група за източване на пари от програма САПАРД.
Първоначално обвинение за източването на средства от САПАРД бе повдигнато и срещу Людмил Стойков, но прокуратурата не успя да събере достатъчно доказателства срещу него. При това положение материалите бяха отделени от делото САПАРД и бе възбудено друго обвинение - за пране на пари. По това дело подсъдими освен Марио Николов и Людмил Стойков са съпругата на Марио Николов - Марияна Николова, Анна Шаркова, Григор Главев, Валентин Ангелов и Иван Иванов.
Както се развиват събитията обаче, нищо чудно Марио Николов в скоро време отново да черпи с пасти журналисти в някой ресторант и да ги убеждава, че е невинен. Както постъпи и миналата година. А защо да не почерпи и прокурорите...

Facebook logo
Бъдете с нас и във