Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПАЗАРДЖИШКИЯТ СЪД ПОЕ СКАНДАЛНА ПЕРНИШКА СЪДИЙКА

В средата на миналата седмица Пазарджишкият окръжен съд даде ход на уникално по рода си дело, водено срещу бившата вече окръжна пернишка съдийка Виолина Личева, която блъсна и уби човек след употреба на алкохол.
Този случай, макар и не с толкова голям обществен отзвук, все пак дава ясен знак, че няма недосегаеми, даже и ако са облечени с черни тоги и имат имунитет.
От друга страна, делото срещу пияната пернишка съдийка е като по поръчка във връзка с напомнянията и напътствията, които Евросъюзът ни изпраща през последните няколко месеца. Дали ще замажем очите на Европа с едно дело, все още е рано да се гадае. Както знаем, едно птиче пролет не прави, но пък без него е сигурно, че пролетта няма да дойде никога.
Стартът
След почти едногодишно досъдебно втасване най-сетне бившата служителка на Темида от Окръжния съд - Перник, Виолина Личева застана на подсъдимата скамейка. Ход на наказателното дело от общ характер срещу нея бе даден в средата на септември, но не от съда в родния й град, а от колегите й в Пазарджик.
В обвинителния акт, внесен от пернишката прокуратура, е записано, че Личева е обвиняема за това, че на 28 ноември 2007 г. на пътя Перник - София блъснала с колата си и убила Йордан Велев. Срещу Личева е повдигнато обвинение за убийство по непредпазливост при управление на моторно превозно средство. Ако държавното обвинение успее да докаже тезата си в съда, над магистратката е надвиснала реалната опасност да прекара до шест години зад решетките в размисъл за провинението си. Утежняващите вината й обстоятелства по случая са две - деянието е извършено в пияно състояние, а подсъдимата е избягала от мястото на инцидента.
Парадоксът е, че бившата вече съдийка не е поискала делото да бъде разгледано по реда на глава 27 от НПК, според която признавайки всички събрани по време на предварителното производство факти и данни, съдът е длъжен да присъди наказание под минимума, определен в закона. При такъв вариант и чистото съдебно минало Личева би могла да се отърве само с наказание пробация.
Обвиненията срещу Личева са във връзка с чл.342, ал.1, който гласи: Който при управляване на... моторно превозно средство наруши правилата за движение, като допусне причиняването на телесна повреда или смърт на другиго, се наказва с лишаване от свобода до две години или с пробация.
Разпоредбите на следващия член 343. ал. 1, т.в в Наказателния кодекс обаче утежняват положението:
Когато с деянията си по предходния член по непредпазливост водачът е причинил смърт, наказанието е лишаване от свобода до шест години.
Утежняващо вината обстоятелство е наличието на алкохол в кръвта на съдийката, вследствие на което се прилагат и разпоредбите на чл. 343б. ал.1, която гласи: Който управлява моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта си над 1.2 на хиляда, установено по надлежния ред, се наказва с лишаване от свобода до една година.
Процесът бе поет състав на Пазарджишкия окръжен съд, председателстван от съдия Ивета Парпулова, тъй като всички бивши колеги на подсъдимата в Перник си направиха отвод. Наложи се Върховният касационен съд (ВКС) със свое определение да разпредели делото по подсъдност в друг град.
След като бе даден ход на процеса, Албена и Даниела Велеви, дъщери на загиналия, поискаха да бъдат конституирани като граждански ищци в него и всяка от тях внесе иск за обезщетение от 60 000 лева. Стана известно също, че прокуратурата и защитата са поискали по време на процеса да бъдат разпитани общо 25 свидетели.
Още в самото начало на наказателното производство обаче всички присъстващи разбраха, че съдийката, която уби човек и избяга, изобщо не мисли да се предава без бой и продължава да се смята за невинна.
Историята
Трагедията се разигра в края на миналата година на крайградската магистрала, в района на бившия завод Мир в Перник. Джипът на Личева Сузуки блъска 61-годишния Йордан Велев и в резултат на удара мъжът загива на място. Част от черепа му е премазан от гумите на автомобила.
Когато Личева блъска Велев и бяга, свидетел записва номера на колата й и се обажда в полицията. През тялото на 61-годишния мъж обаче преминал и друг шофьор, който спрял при с. Драгичево и съобщил за инцидента на органите на реда. Разпитите на свидетели започнали същата нощ пред дознател, а по-късно били повторени и пред съдия.
Разследващите установили, че мъртвият Йордан Велев също бил доста пиян в момента на инцидента. Във фаталната вечер загиналият бил на гости при свои роднини, където обилно се почерпил, след което тръгнал да поеме смяната си като охранител в автомивка на около половин километър от мястото на инцидента. Показания на минувачи сочат, че Велев дотолкова се натряскал, че минути преди върху него да мине джипът на съдийката, той лежал до мантинелата и махал от време на време на движещите се коли, белким някой му помогне да се изправи. А според първоначалната информация Личева връхлетяла върху него при изпреварване на два спрели наблизо автомобила. От направените трупни проби е установено, че в кръвта на убития Велев действително има над 3.5 промила алкохол.
През Велев са преминали две коли. Първата е на съдия Личева, която е напуснала местопроизшествието, категорично е разследването. Има конкретни доказателства, че Личева е прегазила Велев, обясни ден след инцидента шефът на полицията в миньорския град комисар Шереметев. По гумите на колата й бяха открити следи от кръвта и мозъка на мъжа, уточни още той.
Още по време на първите разпити в полицията обаче Личева здраво опъна нервите на разследващите, признавайки, че е усетила неравност на пътя, но категорично отрече да е била пияна. По-късно от експертизата става ясно, че на мястото на инцидента няма следи от спирачен път. За сметка на това алкохолните проби, взети от съдийката пет часа след инцидента, показват наличието на 2.98 промила алкохол в кръвта й.
Последствията
за пияната жрица на Темида не закъсняха. Комисията по корупция и професионална етика към Висшия съдебен съвет, малко след като случката стана обществено достояние, образува срещу Личева дисциплинарно производство въз основа на материалите, предоставени от пернишкия окръжен прокурор Найденов.
Пред ВСС Виолина Личева обяснила, че е изпила 100 г ракия в дома си след инцидента, но признала и че на обяд е изпила 100 г джин.
След катастрофата Личева бе освободена от длъжност. Тя подаде молба за напускане, която не бе приета, защото бе сметнато, че по този начин съдийката се опитва да избегне по-тежко наказание. Тогава председателят на комисията към ВСС Цони Цонев уточни, че започва проверка, за да се прецени дали има достатъчно основания Личева да бъде временно отстранена от длъжност до приключване на наказателното производство.
На 4 април 2008 г. с решение на ВСС пернишката съдийка Виолина Личева е уволнена дисциплинарно. В мотивите на висшите магистрати е записано, че тя грубо е уронила престижа на съдебната власт, като е употребявала алкохол в работно време и после е шофирала пияна.
Малко след дисциплинарното уволнение бившата съдийка се скри от очите на любопитните в къщата си в квартал Мошино. По всичко личи, че по време на самоизолацията си тя не е плела чорапи, а ситна мрежа от контрааргументи, с които да противоборства на обвиненията на прокуратурата.
Какъв ще бъде изходът от делото срещу нея, никой не знае със сигурност. Надеждата е, че усилията на работилите по случая ще бъдат оценени по достойнство не само от Европа, но и от обикновените хора тук, за които думичката съд все още не означава правораздаване. Отделен въпрос е, че наказан за извършено престъпление съдия у нас комай няма...
Евгения Гърковска

(каре)
Подобно дело срещу пияна жена шофьор, убила на място трима младежи и застрашила живота на собствения си син, се превърна в шумен процес, накарал мнозина от магистратите в Перник и в страната да се поразмърдат.
Живка Боянова пътувала с Фолксваген голф заедно с 16-годишния си син в посока към кв. Изток в Перник. На завой с обратен вираж при опит за изпреварване на автомобил и тролейбус тя изпуснала волана на автомобила, ударила се в мантинелата, прелетяла над нея, ударила се в Мерцедес, който пътувал в обратна посока, и отнесла покрива му. При инцидента на място загинаха трима от пътуващите в Мерцедес-а четирима младежи - 23-годишният Светослав Йонев от Перник, Александра Ненова и София Русева, на по 19 години.
След доста перипетии и обиколки по различните съдебни инстанции Пернишкият окръжен съд постанови 14 години затвор за Живка Боянова при максимално наказание, предвидено в НК, от 15 години и я лиши от правото да управлява автомобил в продължение на 16 години.
Тя бе призната за виновна за катастрофата, при която загинаха трима младежи. В кръвта й бяха открити 2.88 промила алкохол, а според експертизата колата й е летяла със 120 км/ ч при допустими 50.
Пернишките съдии отказаха на Боянова съкратен процес, който би й гарантирал присъда под пет години.
Заради този отказ обаче Софийският апелативен съд върна делото за ново разглеждане.

Facebook logo
Бъдете с нас и във