Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Пчелар №1 - жертва или престъпник?

Когато на 13 февруари 2008 г. следобед 49-годишният Иван Кожухаров шофира по магистрала Тракия в близост до Стара Загора, за да помогне на семейна приятелка, чиято кола е аварирала там, надали е предполагал, че предстои животът му да се обърне на 180 градуса. Точно за 30 часа, колкото е прекарал в ареста на Първо РУМВР в града на липите. Или че съдбата му ще изглежда в очите на хората като поредния криминален сериал - той трябва да доказва, че е жертва на зловещо полицейско насилие, а правосъдната и правораздавателната система да установи дали действително той е извършил трите престъпления, по които са образувани дела и прокурорски преписки срещу него.
Факти от последния час
Малко повече от година след фаталната дата 13-и Кожухаров е заплашен от осем години затвор, ако се докаже повдигнатото срещу него обвинение, че се е легитимирал пред служители на МВР с неистинска и преправена служебна карта от управление Военно контраразузнаване. Очакват го и пет години ефективно лишаване от свобода, ако се докаже, че е хулиганствал с изключителна дързост, т.е. заплашвал е човек с огнестрелно оръжие. Очертават се и още три години зад решетките по обвинение за закана за убийство.
Иван Кожухаров също е завел едно дело - срещу полицаи от Първо РУМВР-Стара Загора. То е за нанесени четири средни телесни повреди, докато е бил в ареста - счупена лопатка на лявата раменна кост, локсация на ябълката на лявата ръка, разместване на трети шиен прешлен, сътресение на мозъка и исхемична болест на сърцето вследствие на побоя. Ако полицаите бъдат признати за виновни по повдигнатото обвинение, тях пък ги грози пет година. ефективно лишаване от свобода.
Кой кой е в тази баталия?
Самоличността на обвинените за нанасяне на въпросните средни телесни повреди старозагорски полицаи се пази в тайна. А 49-годишният Иван Кожухаров е магистър по Мениджмънт и маркетинг, юрист, има и инженерно образование. През декември 2007 г., след 25-годишна служба като старши офицер в Служба Сигурност - Военна прокуратура и Военно контраразузнаване, е пенсиониран с отлична характеристика. В момента Кожухаров е председател на Български пчеларски съюз, заместник-председател на Националната асоциация на пчеларите професионалисти и председател на Контролния съвет на националната развъдна асоциация по пчеларство.
Обвиненията - дела и документи
Според дознанието, на 13 февруари 2008 г., докато теглил с колата си авариралия край Стара Загора автомобил на семейна приятелка, Кожухаров заплашил с пистолет шофьор на Фолксваген със старозагорска регистрация, защото го засякъл на шосето. Отведен в РУМВР в града под липите, според полицейската документация, пенсионираният офицер се легитимирал с подправена служебна карта и се развилнял. Заплашвал полицаи с уволнение, отказал да представи документите си за самоличност, отказал да говори с полицаи и инспектори, тъй като не му били на нивото.
Според мен безспорно е доказано, че Иван Кожухаров е насочил боен пистолет марка Берета срещу водач на МПС, който го е изпреварвал на магистралата, заяви пред Параграф 22 прокурор Рогошев, наблюдаващ делото за хулиганство. Според магистрата върху Кожухаров не е извършвано насилие в ареста, където мъжът е престоял 24 часа. Не бих искал да коментирам подробности по случая, тъй като производството е висящо, но когато се запознаете с всички доказателства и свидетелства, ще бъдете изумени, подчерта Рогошев.
Въпреки нежеланието му за коментар стана ясно, че преди да бъде пуснат от ареста, късно вечерта на 14 февруари 2008 г. арестантът е бил прегледан от съдебен лекар в присъствието на две поемни лица. Съдебният лекар констатирал, че Иван
Кожухаров е в добро здраве
на китките си е имал само следи от белезници, които нормално се получавали, когато човек е заключен, а се съпротивлява. А и психологическата характеристика на представилия се с подправената служебна карта мъж е повече от смущаваща и аз се чудя как въобще е получил разрешително за огнестрелно оръжие при такава нестабилност и арогантност, недоумява магистратът.
В отговор на въпрос на Параграф 22 как прокурор Рогошев си обяснява съдебното медицинско и изследванията, направени на Кожухаров в болнични заведения, доказващи, че наистина е получил описаните наранявания, заради които пенсионираният офицер съди полицаите, магистратът изрази съмнение. Според него не е безспорна достоверността на медицинската документация, която представя Кожухаров (от болницата в Сливен и от ВМА-София) за нанесените му телесни повреди и последвалото лечение. Съдът ще трябва да прецени чии констатации са верни - на съдебния лекар, прегледал Кожухаров в ареста, или изследванията в здравните заведения, където пораженията са локализирани и със специализираната медицинска апаратура малко след като бившият военен излиза от сградата на районното.
Дали ще се стигне до съд и по другото обвинение - за използването на подправената служебна книжка от разформированото още през 1999 г. Управление Военно контраразузнаване, също не е ясно, тъй като за нея все още не са събрани всички факти и доказателства, искани от защитата на Кожухаров. Нямам, а и не мога да имам становище, преди да съм се запознал с всичко. Не е професионално да ме питате на този етап, лаконичен бе пред репортер на Параграф 22 наблюдаващият делото районен прокурор Неделчо Неделчев.
Още дела и документи - в стил Хичкок
Мислех, че няма да изляза жив от полицията в Стара Загора - и до днес Иван Кожухаров се задавя, когато говори за събитията от 13 и 14 февруари 2008 година. Според него, а и според жената, която е била в авариралия автомобил, именно водачът на Фолксваген-а се е опитал да ги изтласка от пътното платно към близо 20-метрово дере минути след 17 часа на 13 февруари миналата година. И тъкмо неизвестният му шофьор е размахал оръжие срещу Иван Кожухаров, който от своя страна потърсил помощ на тел. 166 от мобилния си телефон, а оттам са го свързали с дежурния в Областната дирекция на полицията - Стара Загора. Кожухаров твърди, че това лесно може да се установи, тъй като разпечатките от 166 и от мобилния оператор се пазят.
И така - пристига полицейски патрул, настига Фолксваген-а и говори с шофьора му. А после съобщили на Кожухаров, че обвиняваният от него водач е техен колега. Полицаите проверили документите на Кожухаров, разрешителното му за оръжие, проверили и законнопритежавания му пистолет. След което го помолили той заедно с авариралата шофьорка да оставят автомобилите си край близката бензиностанция и с патрулката да отидат до ОДП за изясняване на случая. Половин час по-късно Иван е закаран в Първо РУМВР, където още във фоайето, според неговия разказ, бил пребит от шестима полицаи.
Според него това е бил първият побой. Той изпаднал в безсъзнание. Когато се свестил, ръката му била извадена от ябълката, но въпреки това бил с белезници. Цивилни полицаи от районното го карали да подписва празни бланки и макар че дълго време отказвал, накрая изтощеният от болка човек разписва някакви документи. За близо 30-часовото му задържане е бит неколкократно. По някое време мъжът получава исхемичен пристъп и полицаите викат Бърза помощ. Шофьорът на линейката е накаран да подпише, че Кожухаров се отказва от адвокат и от лекар. Той се подписва и че Кожухаров е отказал да получи заповедта си за задържане, макар че в нея не са отбелязани причините и обстоятелствата за ареста.
Следва втори исхемичен пристъп. Карат го в старозагорската болница, а после го връщат зад решетките, но с диагноза истеричен припадък. Изключиха отоплението в ареста. Вътре счупеният прозорец бе запушен с хартия, а навън бе минус 14 градуса. Помня, че се подпирах на стената, защото като седнах - замръзвах. Свличах се по стената. Бяхме трима. Пуснаха отоплението на сутринта - казва Кожухаров. - На сутринта, в присъствието на още полицаи и на цивилни лица, ме биха отново,
блъскаха ме в стените и вратите
наизлязоха и други полицаи, но никой не ме защити, твърди потърпевшият. По време на побоя отново припада, свестяват го, той повръща, вижда двойно и тройно... А обвиненията срещу него започват да се трупат. Не можех и не исках да повярвам, че това се случва точно с мен. Хората, на които вярвах и служих цял живот, ме бяха пребили, а не защитили. Същите тези служители на полицията сега пълнят залата на Районен съд Стара Загора и чакат присъда, но аз да бъда осъден, макар че съм невинен, а не те, които са виновни..., твърди Кожухаров.
За побоищата над бившия контраразузнавач има цивилни свидетели. За нараняванията и последствията от тях - надлежни медицински документи. Отделно и до днес той многократно лежи по болници заради травмите... Краят на историята все още е открит.

Facebook logo
Бъдете с нас и във