Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Печатница на скандали

Грандиозен опит за фалшификация на избори с измерения на опит за държавен преврат или кален номер от страна на опозицията точно преди вота?! Между тези крайности се люшкат версиите за появата на допълнително количество бюлетини, открити при масирана полицейска акция в печатница Мултипринт в Костинброд. Ако прибавим и подозренията за участие на служебния кабинет в нещо като заговор срещу държавата, както и за война между прокуратурата и МВР, картината просто прелива от крещящи багри.


С откритите в деня за размисъл 350 000 бюлетини (според съобщението на Софийската градска прокуратура)вотът наистина е могъл да бъде обърнат. В този смисъл оценката на лидера на ДПС Лютви Местан, че подмяната на вота в такъв мащаб представлява по същество опит за държавен преврат и за насилствено завземане на властта може да не е правно издържана, но е политически коректна. А Местан предложи и юридическа конструкция - разследването да е за престъпления срещу републиката от организирана престъпна група. И добави в нея шокиращо количество пипер - в нея влизали и шефове на социологически агенции. Никой в България не е сигурен дали намерените в печатницата са единствените допълнителни бюлетини. Трябва да има разследване дали вече не са раздадени бюлетини на български граждани в страната и в чужбина, отбеляза в навечерието на гласуването Местан.


Първият удар понесе ГЕРБ, тъй като собственикът на печатницата се оказа техен човек - столичният общински съветник Йордан Бончев. Този факт бе незабавно засилен до размера на мегатонна бомба. Чуха се искания за отлагане на вота, за отпечатване на нови бюлетини, за извънреден съвет при президента, за допълнителни гаранции чрез маркиране на бюлетините... След като нищо от това не стана, дойде ред на призивите изборните резултати да бъдат касирани. Довчерашните управляващи скочиха като ужилени и заплашиха, че ще сезират прокуратурата и ЦИК за набедяване. Тяхната оценка беше опит за дестабилизация на страната, но с друг автор (разбирай БСП и Сергей Станишев). А разследваният за тайните подслушвания бивш вътрешен министър Цветан Цветанов моментално използва случая за ответен удар срещу главния прокурор Сотир Цацаров, като заклейми държавното обвинение като изпълнител на политическа поръчка.


В крайна сметка ЦИК удържа натиска с аргумента, че бюлетините, с които се гласува, били разпределени вече по области и по общини, а откритото в печатницата допълнително количество нямало как да стигне до урните и да компрометира вота. Приведен беше и доводът, че свръхпродукцията нямало как да влезе в обращение, тъй като е под денонощна охрана. В крайна сметка топката остана в полето на прокуратурата, която иззе записите от видеокамерите, започна разпит на работниците и пусна съобщение, че е образувала досъдебно производство за изборни престъпления и за престъпления по служба. Образци от бюлетините пък бяха изпратени за експертиза в печатницата на БНБ, за да стане ясно годни ли са за употреба. В добавка държавното обвинение увери, че нямат данни незаконни бюлетини извън иззетото количество да са влезли в обращение и да са компрометирали вота.


Междинна интрига се завъртя около ролята на МВР. Вътрешното ведомство трябваше да отбива както упреци за нежелание да участва в операцията, така и подозрения, че е разпънало чадър над костинбродската печатница. И двете обвинения се оказаха обаче труднозащитими. Да се твърди, че МВР може да откаже да упражни законните си правомощия след такъв сигнал на ДАНС и последвало искане на прокуратурата, е несериозно. Приведени бяха и детайли - искането на държавното обвинение е отправено от и.д. градския прокурор на София Роман Василев до главния секретар на министерството Калин Георгиев. А в операцията агентите на ДАНС са били придружени от служители на Областна дирекция на МВР - София, на подчиненото й РПУ в Костинброд, участвали са и части на Специализираните полицейски сили към Главна дирекция Национална полиция. Колкото до упреците за неправомерно полицейско присъствие около печатница за времето, през което са печатани бюлетините, вътрешното ведомство се позова на Изборния кодекс, който му възлага охраната на изборните помещения, изборните материали, дейността на избирателните комисии и транспорта на бюлетините.


Междувременно сред заподозрените попадна Министерският съвет, който е възложил на Мултипринт парите за отпечатването. И с основание, защото възможността за производство на свръхколичество изборни бюлетини се оказа заложена в договора за изпълнение. Оказа се още, че в него няма клаузи, които да забраняват на печатницата да отпечатва бюлетини над заявеното количество. Вместо да си признаят пропуска, служебният премиер Марин Райков и главният секретар на кабинета Росен Желязков заложиха на упорството - взаимоотношенията на Министерския съвет с Мултипринт приключили с изтичането на срока за отпечатване на заявените в договора бюлетини - 8 май. Дотогава Министерският съвет е изпълнил всички свои ангажименти във връзка с отпечатването и разпространението на изборните бюлетини, а всичко поръчано било получено и разпространено. И нито по договор, нито по закон кабинетът имал задължение да осъществява постфактум контрол върху дейността на печатницата. Пък и нямало служител на Министерския съвет, който да е бил арестуван или спрямо когото да е образувано предварително производство.


В добавка Райков увери, че не се е срещал с никого от ръководството на Мултипринт, а Желязков - че не е стъпвал в печатницата. Главният секретар на кабинета призна, че е подписал договора, но са го изготвили експерти в администрацията на Министерския съвет, които са правили това и в последните 15 години. Със странния аргумент, че изпълнителната власт може да превантира, но не е в състояние да контролира, Желязков разви нелепата в случая теза за свободата в гражданскоправните отношения, в които договарящите страни са равноправни партньори. Сякаш става въпрос за доставка на салфетки в лавката на Дондуков 1, а не на изборни бюлетини за изпълнения със скандали вече от месеци парламентарен вот. Но главсекът явно има чувство за хумор, щом не пропусна да напомни, че няма законова пречка с матрицата за бюлетините печатницата да пусне в производство и фототапети с тяхното изображение.


Юридическите познания на Росен Желязков обаче явно издишат, щом отрича с лека ръка правото (а в случая и задължението) на правителството да уреди с въпросния документ и следдоговорните задължения на страните. При това главсекът признава, че подобна клауза има - ако се наложи допълнително възлагане за отпечатване на ново количество бюлетини, възложителят писмено да заяви това. Такава заявка не е направена, но какво е пречело да се включи изричната забрана за отпечатване на допълнително количество, ако заявка не бъде направена?! И тази забрана да бъде подсигурена със солени неустойки за неизпълнение на следдоговорните отношения. Контролът също може да бъде уреден - както в закон, така и в договора. И да го осъществяват както възложителят, така и МВР. Щом това ведомство има правомощия по Изборния кодекс, какво пречи то да бъде включено и като страна по договор, свързан с изпълнение на изборното законодателство?! Както стана ясно, такъв текст има и той възлага на ведомството цялостната охрана на печатницата, но едно е да пазиш обект от външни посегателства, друго - да следиш какво става вътре в него. Пък и нали собственикът на печатницата Йордан Бончев сам каза, че печатницата е проверявана във връзка с обществената поръчка за отпечатването - проверявани са количествата, производственият брак и т.н.


Според главния прокурор Сотир Цацаров ефективен контрол обаче не е имало. Той даде да се разбере, че не гледа с добро око на тази гражданскоправна версия. Изразявайки недоумение защо отпечатването на изборни бюлетини се възлага на частна фирма, на която отгоре на всичко й се дава правото и сама да организира транспорта, щом като държавата разполага с печатницата на БНБ. Той поясни, че служебното правителства няма вина като цяло, но може да се търси наказателна отговорност от неговата администрация. Прочетох едно изказване, приписано на главния секретар на МС, в смисъл, че след като договорът е изпълнен, то с останалите бюлетини изпълнителят може да направи каквото прецени. Ако главният секретар на МС смята, че може да си направи фототапети от бюлетините и да си облепи дома с тях, това означава, че контролът е нула. И то - неговият контрол, натърти Цацаров. След което поясни, че за вина на служебното правителство не може да се говори, но за вина на длъжностни лица от администрацията му - да. В резултат Росен Желязков е разпитан вече няколко пъти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във