Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПЕДОФИЛЪТ ЧИЧО ИВАН ОТЪРВАВА ЗАТВОРА

Ако някой умува над въпроса що е порнография и има ли тя почва у нас, ще му се наложи да се зарови из дебелите книги. Със сигурност обаче ровенето из мъдрите бумаги едва ли ще помогне. До този извод стигнаха дупничани, след като стана ясно, че заловеният в началото на тази година в града на фармацията 56-годишен любител-фотограф Иван Борисов, пристрастен към снимките на голи девойчета, може да се размине със справедливото наказание - само с пробация.
Това показва справка в сега действащите Наказателен и Наказателнопроцесуален кодекс, според които любовта на мъжете към малки момиченца или на възрастните жени към малки момченца, фотографирането на голите им тела или други извращения, които се срещат в живота, но са несъвместими с морала на средностатистическия българин, са сред престъпленията, за които се предвиждат до шест години затвор.
При прилагането на супермодерното напоследък съкратено съдебно следствие, регламентирано в гл. 29 от НПК, всички тези перверзници могат да се окичат обаче с още по-модерната пробация - стига, разбира се, да разполагат с достатъчно пари, за да си наемат добър адвокат.
До този извод стигнаха членовете на правното съсловие в областния център, след като в края на август заместник-шефката на Дупнишката районна прокуратура (ДРП) Даниела Гюрова внесе в съда обвинителния акт срещу 56- годишния бояджия от града на барикадите, станал по-популярен с прозвището си чичо Иван и със страстта си към заснемането на голи момичета.
В обвинителния акт са записани три обвинения срещу любителя-фотограф, заловен от ченгетата в дома му на 18 януари 2008 година.
Според държавния обвинител по случая Иван Борисов е виновен по повдигнатите му обвинения и ако те бъдат доказани в съдебната зала, го грозят до шест години лишаване от свобода и до 8 хил. лв. глоба.
Ако адвокатите на Борисов обаче поискат от съда да бъдат приложени разпоредбите на чл. 29 от НПК, развитието на случая отива в друга посока. Според този член, когато подсъдимият приема изцяло доказателствата, до които се е добрала прокуратурата, и се признава за виновен, тогава предвид чистото му съдебно минало магистратите са длъжни да постановят присъда под минимума, предвиден за това деяние. Което ще рече, че най-вероятно подсъдимият педофил ще се размине само с пробация.
Според обвинителния акт три са девойчетата, пострадали от наклонностите на Борисов, който от няколко месеца е на свобода срещу 500 лв. парична гаранция.
Две от момичетата - Катя Веселова и Мая Евимова, вече са пълнолетни, но третото, Виолетка Славкова все още няма навършени 18 години. Обвиняемият, наричан от момичетата чичо Иван, се изправя на подсъдимата скамейка, за да отговаря пред Темида по обвинения за създаване на порнографски материали - фотоснимки, които са били демонстрирани на гостите му, като за целта е използвал лица, ненавършили 18 години.
Според преписката по случая едното от трите пострадали девойчета - Виолетка Славова, обяснила, че била на гости в дома му, заедно с още двама души. По време на гостуването Иван Борисов я придумал да облече кожени дрехи и я почерпил с алкохол, след което момичето заспало така на леглото му. Сутринта, като се събудила, Виолетка била без панталони и бельо.
Подобно е и обяснението на другото момиче от фотографиите - Катя Славчова, която разказала пред разследващите, че с Борисов се познава още докато е била настанена Детския дом за лишени от родителски права Олга Стоянова в Дупница. Позирала му, защото искала услуга от него.
Само преди броени дни в държавното обвинение е пристигнало и заключението на експерта по художествена фотография доц. д-р Емил Лозев, според когото снимките в албумчетата на чичо Тони са неприлични, неприемливи и несъвместими с обществения морал. Те (снимките) изобразяват похотливо показване на женските полови органи, пише в констатацията си националният експерт.
До внасянето на обвинителния акт в съда Иван Борисов не се е признал за виновен, твърдят от държавното обвинение в областния център. По време на досъдебното производство в показанията си Борисов твърдял, че всички снимки са направени от него със съгласието на момичетата, запечатани на тях, поради страстта му към фотографията.
Общо седем свидетели на прокуратурата има вписани в документите по случая. Сред тях са и хора, на които чичо Иван е показвал албумчетата си с голи момичета. Първата от неприличните снимки датира от 1 декември 2007 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във