Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Пенгезлъци

Октоподи ли?! Ял съм в ресторант. Нека Цветанов да дойде и да ме арестува, да видим как ще стане това!. Думите са на председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов. Изрече ги в четвъртък по повод изявлението на вътрешния министър Цветан Цветанов, че високопоставен магистрат е свързан с Октопода. И излезе в отпуск до изясняване на случая.
Ако бившият шеф на Военноапелативния съд с чин генерал се интересува от техническите детайли по евентуалния му арест, може да прегледа клипчето от ареста на Алексей Петров. При опасност от съпротива спецченгетата първо тръшват арестувания на пода с викове и насочени автомати. И камери. Но Пенгезов явно иска да каже, че на него това не може да му се случи. Представи и версия как е планирано дискредитирането му - шефът на ДАНС, където Пенгезов намърдал жена си, Цветлин Йовчев му казал за подаден срещу него анонимен сигнал дни преди разглеждането на мярката за неотклонение на арестувания при операция Наглите Антон Петров -Хамстера. Сигналът можело да е и от арестувания Алексей Петров.
Може да е постановка, но ако качулатите проснат Пенгезов, доволно ще потрият ръце не само в МВР. Възмездени ще се почувстват повечето негови колеги - апелативни съдии, които така и не разбраха кой им го натресе за началник миналата година. Решението на Висшия съдебен съвет в негова полза предизвика първия масов бунт на магистрати срещу задкулисната кадрова политика на кадровия орган. Паметен ще остане и гьонсуратлъкът на Пенгезов през май миналата година. Тогава той отпразнува с пищно ВИП-парти в резиденция Лозенец 50-годишния си юбилей в деня, когато 17 души загинаха в автобусна катастрофа край Ямбол и кабинетът призова за въздържание от купони. Остават и сигналите за корупция - недоказани засега.
Дали Цветанов ще прати баретите при Пенгезов? Ше видим. Но, както се казва, човекът си става...

Facebook logo
Бъдете с нас и във