Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Пенгезов - жертва на кадрови натиск?

Аферата с евтините магистратски имоти по морето тъкмо взе да отшумява и във вторник (18 януари) Висшият съдебен съвет (ВСС) наруши тази всеобща идилия, като уволни председателя на Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов от тази му длъжност. Висшите магистрати го наказаха заради скандала, в който го въвлече дъщеря му. Тя бе сред хората, които получиха евтино право на строеж в Приморско като крайнонуждаещи се.
Ако някой може да се защити срещу такова обвинение, здраве му кажи. Не знам какво точно съм нарушил, протестира сваленият съдебен началник. Той се възмути, че ВСС е пренебрегнал факта, че теренът не е на атрактивно място, а също и че дъщеря му се е отказала от правото на строеж. (Ана Пенгезова бе единствената от децата на магистратите, замесени в скандала Темида бийч, която се отказа миналата година от правото на строеж върху парцела, получен от нея за смешните 2195 лева.) Не е ясно обаче защо единствено той от групата магистрати е санкциониран от съдебния съвет.
Според бившия вече шеф на САС той е уволнен, защото на кадровиците във ВСС така им е наредено. Единодушието при гласуването той сравни с това при избирането на човека на ГЕРБ Георги Колев за председател на Върховния административен съд. А е освободен, за да бъде назначено друго протеже на управляващите, което да влияе по определен начин при разглеждането на мерките за неотклонение по наказателни дела. Пенгезов разполагал с данни за среща между хора от ВСС и вътрешния министър Цветан Цветанов, който го натискал за задържането на Антон Петров-Хамстера от групата на Наглите. Пенгезов уточни, че това е станало през февруари миналата година, когато вицепремиерът му се обадил по телефона от Германия. От този случай всъщност и започнала битката между двамата. Тя минава през отстраняване от ДАНС на съпругата на съдията и продължава през публикациите в медиите, че бил близък с Николай Велков от групата Октопод - нещо, което Пенгезов продължава да отрича и до днес. Както можеше да се очаква, вътрешният министър отхвърли обвиненията, че се е месил в работата на ВСС, като обясни, че решението на съвета е било взето на базата на фактите. МВР шефът отрече и да е натискал съдията за ареста на Хамстера.
Член на ВСС обясни, че дисциплинарният състав, разгледал и докладвал на своите колеги този казус, е бил единодушен при приемането на предложението за освобождаването на Пенгезов от началническия стол. Както се видя, то бе одобрено с огромното мнозинство от съвета. Бившият военен съдия вече е редови магистрат в апелативния съд.
Висшият съдебен съвет все още не е наясно как ще санкционира другите високопоставени магистрати със социалнослаби роднини. Членът на съвета Георги Шопов заяви след заседанието във вторник, че съвсем скоро трябва да бъде взето решение и по дисциплинарните производства срещу съдиите от Върховния административен съд Панайот Генков, Андрей Икономов и Николай Урумов, а също и срещу уволнения за контактите си с Красьо Черния бивш апелативен прокурор на Бургас Йордан Иванов. Първите трима вече са отстранени от позициите си на шефове на отделения във ВАС от тогавашния председател на съда, а днес омбудсман Константин Пенчев. Георги Шопов отказа да прогнозира какво би било наказанието на останалите магистрати. Освен това, когато е вземал решение, съветът не е обсъждал другите прояви на шефа на апелативния съд през последната година. А скандалите около Пенгезов не бяха един и два през този период и ВСС и друг път се е занимавал с него.
В един от скандалните случаи Пенгезов бе оправдан от ВСС като приятел на Октопода. Това стана като един от арестуваните - Николай Велков бе записан да се хвали пред свои съкилийници, че помогнал за назначаването на Пенгезов за шеф на апелативното съдилище. После самият Пенгезов се оплака от натиск от страна на ДАНС, като оповести, че в деня, в който състав на апелативния съд е заседавал по мярката за неотклонение на Антон Петров - Хамстера (обвиняем по делата Наглите и Октопод), му се е обадил шефът на ДАНС Цветлин Йовчев и му е съобщил, че срещу него има анонимен сигнал за корупция. Истината за тези твърдения също потъна в опровержения и недомлъвки.
Самият избор на Пенгезов за председател на апелативния съд (до него той е бил шеф на военноапелативния съд) бе посрещнат на нож от магистратите. Решението на съдебния съвет да предпочете Пенгезов предизвика възмущение и недоволство сред доста от апелативните съдии в София. Те бяха подкрепени и от Съюза на съдиите, а също и от граждански организации, които дори се оплакаха в Брюксел от кадровата политика на ВСС. Въпреки протестите на 9 юни 2009 г. (без да бъде официално представен на подопечните му съдии от Софийския апелативен съд) новоизбраният председател на САС ген. Пенгезов встъпи в длъжност. Ден по-рано ВАС отхвърли жалбата на Даниела Атанасова и Ирина Петрова, които кандидатстваха за поста и оспорваха избора на бившия военен съдия.
През лятото на миналата година в медиите гръмна и друг скандал - по повод на банкет, даден от Пенгезов, на който присъствали част от членовете на ВСС, които ден преди това са участвали в неговия избор. Сред гостите е бил и председателят на Етичната комисия на ВСС Цони Цонев.
Така или иначе Пенгезов твърдо е решил да не се дава без бой. Той вече заяви, че ще обжалва решението на ВСС, което нарече напълно необосновано и юридически неиздържано пред Върховния административен съд (ВАС). Генералът обаче отсега подозира, че ръководеният от Георги Колев и от ближната му Венета Марковска ВАС подобно на кадровиците от Висшия съдебен съвет няма да бъде безпристрастен в решението си.

1 юли 2009 г. - Лидерът на Ред, законност и справедливост Яне Янев изнася списък с десетте най-корумпирани действащи политици и лидери на партии. Сред тях е и наскоро избраният за председател на САС Веселин Пенгезов.
25 март 2010 г.
Веселин Пенгезов свиква извънредна пресконференция в отговор на публикация, в която се твърди, че е помагал на лица от групата на Октопода. Той категорично отрича да познава Алексей Петров или когото и да е от задържаните при акциите Октопод и Наглите. Според Пенгезов лично директорът на ДАНС Цветелин Йовчев му се е обадил минути преди САС да заседава по мярката за неотклонение на Антон Петров-Хамстера от Наглите и му казал, че срещу него има анонимен сигнал, че взима пари, за да влияе върху магистрати.
26 март 2010 г.
Шефът на (ДАНС) Цветлин Йовчев заявява в кулоарите на парламента, че е разговарял с Пенгезов, но разговорът бил по-скоро приятелски. Той отрича да са обсъждали сигнал, в който да се цитира неговото име. Според Йовчев в ДАНС няма сигнал, в който да се визира не само името на Пенгезов, но и на който и да е съдия и Пенгезов вероятно се е объркал и е смесил факти и събития.
31 март 2010 г.
Алексей Петров отрича да познава ръководителя на САС Веселин Пенгезов, за когото се твърди, че е помагал на групата на Октоподите.
13 май 2010 г. Комисията по корупция на ВСС не намира основание да накаже председателя на Софийския апелативен съд Пенгезов за връзки с Октопода.
14 май 2010 г. Комисията по корупция към Висшия съдебен съвет се самосезира във връзка с изнесена информация за придобити имоти от роднини на магистрати в община Приморско. Проверка е предвидена и за председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов.
26 май 2010 г. Заместник главният прокурор Валери Първанов съобщава, че петимата магистрати, за които се твърди, че роднините им са получили право на строеж в Приморско като крайнонуждаещи се, ще бъдат разследвани за корупция. Към този момент прокуратурата не разполага с доказателства, за да повдигне обвинения срещу петимата: Панайот Генков, Николай Урумов и Андрей, Веселин Пенгезов и Йордан Иванов.
31 май 2010 г. Етичната комисия на ВСС изслушва петимата магистрати, замесени в имотния скандал край морето. Всички магистрати са заявили пред комисията, че действията им не нарушават закона.
3 юни 2010 г. ВСС образува дисциплинарни производства срещу петимата магистрати. Проверката срещу тях е за подкуп, предоставен на трето лице, в случая получатели са децата им.
21 юли 2010 г. Прокуратурата повдигна обвинение срещу бившия кмет на Приморско Димитър Димитров. Той е обвинен за длъжностно престъпление. Обект на разследването са близо 200 сключени от него договори за право на строеж. До този момент проверката е установила, че нарушения има в случаите с дъщерята на председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов - Ана, с дъщерята на съдията от ВАС Николай Урумов - Деница, и с Петър Попов - доведения син на бившия бургаски апелативен прокурор Йордан Иванов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във