Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Пенгезов в съда на бял кон

Фамозният шеф на Софийския апелативен съд (САС) ген. Веселин Пенгезов, когото непрекъснато забъркват във всякакви скандали и в почти всички корупционни афери, напук на всички обвинения се върна на бял кон на работата си отново е ръководител на Софийския апелативен съд (САС). Това стана след окончателното решение на петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС). Магистратът бе отстранен от длъжността председател на съда от Висшия съдебен съвет (ВСС) на 18 януари тази година за накърняване престижа на съдебната власт. Пенгезов обжалва наказанието.


Името на Пенгезов бе замесено в скандала с правото на строеж върху апетитни парцели, които получиха магистрати и техни роднини в Приморско като крайно нуждаещи се. Дъщерята на Пенгезов - Анна, бе една от тях. Срещу 2200 лв. тя бе придобила право да строи върху общински имот с площ от 563 кв. м до морето. Впоследствие се отказа от тази придобивка.


Тричленен състав на ВАС реши на 21 април тази година, че ВСС не е формулирал достатъчно ясно какви точно са нарушенията на Веселин Пенгезов, нито е посочил с кои точно свои действия той е нарушил Етичния кодекс на магистратите и Закона за съдебна власт (ЗСВ). Сега петчленен състав на същия съд с председател Галина Солакова (която е заместник-шеф на ВАС - б.а.) и членове Дима Йорданова, Ангел Калинов, Георги Ангелов и Захаринка Тодорова потвърди решението на тричленката от пролетта.


С този съдебен акт (от 7 ноември, понеделник) върховните магистрати в рамките на няколко дни отменят второ важно решение, взето от кадровия орган на съдебната система. В края на миналата седмица ВАС анулира и назначението на Владимира Янева за председател на Софийския градски съд (СГС). Мотивът този път е, че при гласуването съветът е нарушил закона, който задължава кадровиците да избират ръководителите на съдилища с явен вот, а не тайно, както всъщност е избрана Янева. Решението на магистратите обаче не е окончателно и предстои да бъде потвърдено (или отхвърлено) от петчленен състав на административния съд, където тя вече го обжалва.


Освен около скандала с


евтините имоти

nbsp;


в Темида бийч името на Веселин Пенгезов бе оплетено и с около процеса срещу т. нар. престъпна група на Октопода, за лидер на която бе нарочен неуспелия кандидат-президент Алексей Петров. След като бившият съветник от ДАНС и неговите сподвижници бяха вкарани в ареста, в килиите им бе засечен разговор между сочения за финансист на групата Николай Велков и Пламен Стоянов-Големия Дамбовец. В него ставало дума, че Пенгезов, който оглави апелативния съд през 2009 г., е седнал във високия стол със застъпничеството на Петров, който по онова време все още се числеше на работа в ДАНС.


След бомбастиката с килийните СРС-та, изтекли в публичното пространство, около името на съдебния шеф отново се разшумя. На 25 март миналата година Пенгезов разказа как тогавашният шеф на ДАНС Цветлин Йовчев го предупредил за сигнал срещу него. Това станало минути преди съдебното заседание, на което е взето решение заловеният при операция Наглите Антон Петров - Хамстера, близък и до октопода Алексей Петров, да напусне ареста срещу парична гаранция. По думите на магистрата Йовчев му обяснил, че има анонимен сигнал срещу него, в който се твърди, че магистратът е взел пари (които разделил със съдебния състав), за да пуснат Хамстера от ареста. Тези публични твърдения станаха повод ВСС да се самосезира. По време на изслушването обаче шефът на ДАНС разви пред кадровиците друга версия. Че не той, а Пенгезов първо, е разказал, че ще има анонимка срещу него. Какво всъщност е станало - така и не се разбра, но скандалите по тази тема не спряха дотук.


През януари тази година, веднага след решението на Висшия съдебен съвет за отстраняването му, Пенгезов обяви, че това е станало след натиск от вътрешния министър Цветан Цветанов, който настоявал пред него прословутият Хамстер да остане в ареста. МВР-шефът, разбира се, отрече да е разговарял с отстранения председател на съда. Колкото до решението на ВСС, Цветанов предположи, че е взето на база фактите и обстоятелствата от проверката, която е извършена.


По ирония на съдбата тази седмица - паралелно с връщането на скандалния съдия на поста му, прокуратурата пък най-сетне внесе


обвинителния акт

nbsp;


срещу групата на бившата барета Алексей Петров, с която все още непрекъснато свързват името на Пенгезов. Този прословут документ влиза в съда (в понеделник, 7 ноември), година и девет месеца след провеждането на самата операция под кодовото име Октопод. До бившия кандидат-президент Петров на подсъдимата скамейка трябва да застанат и гореспоменатият Хамстер, соченият за лейтенант на групата Марчело Джотолов, Янко Попов, Кирил Топалов и експрокурорът Цеко Йорданов.


Обвинителният акт срещу Трактора е над 200 страници. Алексей Петров е обвинен, че заедно с Хамстера, с Джотолов и Попов са образували и ръководили организирана престъпна група за изнудване и рекет на бизнесмени. Според разследването групата е придобила от тази дейност над 1.6 млн. лева. Бившият съветник от ДАНС ще отговаря и за разгласяване на държавна тайна. Според прокуратурата Джотолов е участвал в изнудване и принуда, в присвояване, не е плащал данъчните си задължения. Янко Попов е обвиняем за изнудване, Кирил Топалов - за принуда, а Цеко Йорданов - за осуетяване на наказателно преследване.


Без да се бави нито миг, още на другия ден - във вторник (8 ноември), Софийският градски съд (СГС) образува дело срещу Алексей Петров и срещу останалите от групата. Делото е разпределено на 29 състав, чийто председател е съдия Румяна Ченалова. Тя осъди преди време на затвор бизнесмена Марио Николов.


Ако се докажат престъпленията, в които го обвиняват, Тракторът може да получи затвор от 15 години нагоре, но това сякаш никак не го притеснява. На 1 ноември Алексей Петров учреди заедно с проф. Елка Владова и Душана Здравкова гражданското движение ЕКИПА (Европейска концепция за икономическа и патриотична алтернатива) и тези дни - вместо да мисли как да се защитава в съда, не спира да дава акъл от телевизионния екран как да се оправим в кризата. А може би не е и за притеснение?!


nbsp;


Корупция няма


През месец март тази година прокуратурата прекрати разследването за корупция срещу магистрати заради получените от техни роднини апетитни имоти край Приморско.


През май 2010 г., държавното обвинение взе на прицел Николай Урумов, Андрей Икономов и Панайот Генков - съдии от Върховния административен съд, шефа на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов и бургаския прокурор Йордан Иванов. Тогава заместник главният прокурор Валери Първанов обяви, че срещу тях е образувано дело за подкуп заради раздадените на безценица на близките им парцели край морето. Проверка на ВКП установила, че роднините на магистратите незаконно са получили права на строеж, т.е. облага, която не им се полага, обясни тогава Първанов. Урумов, Генков и Икономов гледали дела на община Приморско във ВАС. Такива процеси имало и във Военноапелативния съд, когато го е оглавявал Веселин Пенгезов. Срещу нито един от висшите съдии обаче не бе повдигнато обвинение - чакаше да се съберат достатъчно доказателства срещу тях, но те така и не се появиха. Освен Пенгезов, дисциплинарно наказание получи и дъщерята на Николай Урумов - Деница Урумова, която бе уволнена като младши съдия в Благоевград. Тя също обжалва решението за своето отстраняване, но ВАС още не се е произнесъл по случая.


nbsp;


Случаят Пенгезов според ВАСЛипсата на съображения на органа (ВСС - б.р.) е абсолютно нарушение на административнопроизводствените правила - чл.59, ал.2, т.4 АПК. Съобразно тази разпоредба административния орган е длъжен да издаде административния акт, който задължително трябва да съдържа фактически и правни основания за издаването му и неговите съображения не могат да бъдат заместени с тези на съда. При липсата на формолирано от фактическа страна поведение, което да осъществява фактическия състав на 307, ал.4, т.3 и 4 ЗСВ, което правилно е квалифицирано от съда, обосновано е прието,че административния акт е постановен в нарушение на материалния закон. Ето защо след като вмененото дисциплинарно нарушение е останало немотивирано, този факт е достатъчно основание да се приеме оспореното решение за незаконосъобразно само на това основание. Не е достатъчно само да се посочи, че е налице нарушение на КЕПБМ (Кодекс за етичното поведение на българските магистрати) без да са посочени действията или бездействията, които го осъществяват.


Възприемайки тази фактическа обстановка, решаващият състав на Върховния административен съд - седмо отделение е постановил решението в съотвествие с материалния закон и наведеното с касационната жалба оплакване за неговото нарушение е неоснователно. Изводите му кореспондират със събраните и установени факти и обстоятелства по делото и са съобразени с тях и закона, поради което е обосновано. Не са допуснати съществени процесуални нарушения водещи до отмяната му. Като постановено в отсъствие на отменителните основания визирани в разпоредбата на чл.209, ал.1, т.3 АПК следва на основание чл.221, ал.2, предл.1 АПК обжалваното решение да се остави в сила.


nbsp;


Родна реч, омайна сладкаНе за първи път един официален документ от сериозна съдебна институция - каквато е Върховният административен съд, е изпъстрен с правописни грешки. Ако ставаше дума за някаква жалба, написана от малограмотно лице, подобни недостатъци биха могли да се отминат без особено внимание. Но случаят далеч не е такъв и затова трябва се алармира, за да се разбере на какво ниво е елементарната писмена култура на магистратите.


Не трябва да си завършил българска филология, за да знаеш, че се пише не провесионален, а професионален или пък не налижено, а наложено (дисциплинарно наказание - б.р.). А също така не, не формолирано, а формулирано, и не съотвествие, а съответствие... Твърде много грешки за текст от една машинописна страница, колкото е решението на ВАС за Пенгезов. При това тук не сме отбелязали всичките. Положението не е без изход. Както е известно, според статистиката, магистратите са най-високо платените хора в България наред с компютърните специалисти. Една чистачка в съда взима към 700-800 лева. При това положение е срамота едно уважавано съдилище да публикува в интернет документи, изпъстрени с грешки. Най-добре е да си назначат по един филолог, който да им чисти текстовете за заплатата на чистачката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във