Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПЕНСИОНЕР УБИЕЦ, ЗАПЛАШЕН С РЕШЕТКИ ДОЖИВОТ

Въпреки все още отпускарския сезон, кюстендилските прокурори показаха, че не мислят само за морските плажове или планинските курорти. На този извод навежда приключилата преди броени дни работа по едно от най-садистичните убийства, ставали някога в региона.
Най-малко 20 години решетки, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна поиска прокурорът в Окръжна прокуратура - Кюстендил Ангел Байрактарски за 73-годишния Димитър Иванов Георгиев, извършил кървавото престъпление, потресло жителите на с.Соволяно в края на март тази година. Документите по случая вече са внесени в администрацията на Кюстендилския окръжен съд и се очаква процесът срещу убиеца пенсионер да започне веднага след съдебната ваканция.
Историята
Независимо от четирите си брака обвиняемият Димитър Георгиев живеел сам в къщата си в с. Соволяно. Според съселяните си през последните 10 години пенсионерът активно се занимавал с черноборсаджийство. Основно перо в алъш-вериша на дядо Димитър била търговията с цигари, закупувани от близкия безмитен магазин, намиращ се на ГКПП Гюешево. Всичко това го правеше, защото пенсията му беше малка - разказват съседите - но и той си беше джоляв човек, не седеше мирен като другите пенсионери. Все се закачаше с децата и младите момичета, даваше им по два лева да седят до него в автобуса или да пият кафе в къщата му.
Възрастният мъж не се ползвал с добро име в близкото до Кюстендил село, чиито жители го избягвали и не общували с него поради конфликтния му характер. Един от малкото, които поддържали контакти с дядо Димитър, както го наричат най-младите жители на Соволяно, бил пострадалият Иван Николов. Нещо повече, от близо пет години двамата били доста близки и Николов често гостувал в дома на Димитър. Посещенията му там почти винаги били съпроводени с яко напиване, и макар и приятели, двамата често вдигали свади и крамоли. Стигало се и до саморазправи, при една от които Георгиев почти отпрал ухото на по-младия Николов.
Убийството
На 26 март 2008-а, около 11 часа, Иван Николов, който от месец работел като пазач в стопанския двор в селото, отишъл с велосипеда си у Георгиев и предложил да се почерпят. Още преди да завърши изречението, получил съгласието на Димитър и излязъл да купи алкохол. Върнал се след около час, носейки бутилка ракия. Двамата седнали да пият и повели разговор. Не след дълго, по стар навик, се скарали. Николов обидил домакина си, а последният повишил тон и му казал да си ходи. В това време покрай къщата минала кметицата Радка Велинова, която чула разправията.
Гостът си тръгнал чак привечер, но към 21 часа се върнал и приятелите по чашка продължили запоя. Малко по-късно, след като и двамата вече били порядъчно наквасени, отново избухнало пререкание. Точно тогава, ядосан и под въздействието на алкохола, пенсионерът Димитър нанесъл два юмручни удара в главата на Иван.
От изпитото и ударите Николов се свлякъл на пода. При падането ударил тила си в дървеното прагче между двете стаи, но независимо от рукналата кръв понечил да стане. Тогава лютият дядо грабнал стоящата наблизо брадвичка и започнал да налага с тъпата й част опонента си по главата. Множеството удари били съпроводени с ритници в тялото на Иван, чиято кръв опръскала цялата стая.
Бруталната саморазправа продължила, докато Николов престанал да дава признаци на живот. Около полунощ, когато безмилостният пенсионер окончателно се уверил, че приятелят му е починал, сложил трупа му в полиетиленов чувал, занесъл го в сайванта и го подпалил. След това най-спокойно легнал да спи.
На следващия ден сутринта, отивайки на работа, колегата на мъртвия видял, че вратата на стопанския двор е отворена, а Николов го няма на работното му място. Малко по-късно за изчезването на 53-годишния Иван научила и кметицата на селото Радка Велинова. Тя се обадила на брат му, за да го потърси в дома му, а след като не го открили там, го пратила и в къщата на приятеля му по чашка Димитър Георгиев. Пред брата, а сетне и пред кметицата, пенсионерът заявил, че при него няма никой. Тогава Велинова му припомнила за свадата от предния ден, на която и самата тя станала свидетел. В резултат на последвалото търсене в селската река бил намерен велосипедът на Иван, а кметицата се обадила на полицията. През това време 73-годишният Димитър решил да прикрие следите от убийството. С брадвичката разчленил, доколкото могъл трупа, сетне събрал още съчки и тънки дърва, натрупал ги под останките и ги запалил. Над плевника се издигнал дим.
Веднага след пристигането на криминалистите от Кюстендил селската кметица ги завела при Димитър Георгиев. Когато те отишли в къщата му, дядото заявил, че не знае къде е Николов. А на въпроса какво дими в стопанската постройка отговорил, че допреди минути чистил двора и е запалил боклуците. Когато ченгетата влезли в плевника, с ужас установили, че там тлее човешки труп. При проведения след това разговор със 73-годишния старец той си признал за убийството.
Георгиев веднага бил задържан в ареста на РПУ - Кюстендил, а останките на приятеля му закарани в моргата за аутопсия. На кюстендилските съдебни лекари им отнело почти 24 часа, за да опишат действията на 73-годишния убиец. От аутопсията и проведените изследвания съдебномедицинската експертиза заключила, че смъртта на Иван Николов е причинена от множество удари. Патоанатомите открили черепно-мозъчна травма, мозъчни контузии, кръвоизливи в областта на главния и малкия мозък, множество разкъсно-контузни рани, кръвонасядания и охлузвания по меките тъкани на главата, гръдна фрактура в областта на ребрата, кръвонасядания в областта на гърба и по крайниците и мозъчен и белодробен оток, както и остра кръвозагуба.
Мерките
Малко преди изтичането на 72-часовото прокурорско задържане 73-годишният Димитър Георгиев е изправен пред окръжните магистрати заради поисканата от държавното обвинение мярка задържане под стража. Пред съда самият арестант настоя да му бъде постановена най-тежката мярка за неотклонение, защото се страхувал за живота си, ако се върне в селото. Председателят на състава, съдия Дияна Данаилова, отчете желанието на задържания и удовлетвори искането на Окръжната прокуратура. Това е един от малкото, да не кажа единственият случай в практиката ми, когато задържаният настоява да остане в ареста, коментира по-късно съдия Данаилова.
Адвокатите на бай Димитър обаче настояха да му бъде направена тройна съдебно-психиатрична експертиза в столичната клиника на 4-и километър. След почти едномесечно обследване трима от най-именитите специалисти в областта излязоха с категорично становище. Според него обвиняемият Димитър Георгиев не страда от краткотрайно или продължително разстройство на съзнанието. Същият е бил в състояние да разбира свойствата и значението на извършеното, както и да ръководи действията и постъпките си.
Обвиненията
срещу 73-годишния Димитър Георгиев са за престъпление по чл.116, ал.1, т.6 пр.2 и 3, във връзка с чл.115 от Наказателния кодекс, предвиждащ за това деяние затвор от 20 години, доживот без замяна. Според квалификацията умъртвяването на Иван Николов е извършено по особено мъчителен за пострадалия начин, който макар и с притъпена от голямото количество алкохол чувствителност е изпитвал през немалък период от време силна болка и страдания, преди да изгуби живота си.
Преживените предсмъртни мъки характеризират процеса на умъртвяване като особено мъчителен, пише в обвинителния акт. Деянието е съпроводено и от особена жестокост. При необузданото и брутално посегателство върху живота на приятеля си Георгиев е проявил изключителна ярост и ожесточение, коравосърдечие и безчовечност във висока степен, отбелязва още държавното обвинение.
В наше село такова нещо не се е случвало скоро, разказва кметицата Радка Велинова. Възрастните хора в Соволяно си спомниха, че през ХХ век в селото е имало две убийства. Всички са били преди 1944-а, все на битова основа.
Селските анали сочат, че единият от убийците Григор Цоцоранов посегнал на сина си и починал в затвора. Вторият килър от Соволяно Тодор Харалампиев излежал присъдата си и се върнал в селото. Присъдата, издадена му от жителите на кюстендилското селце, обаче била далеч по-сурова и Харалампиев така и не получил прошка за стореното.

Facebook logo
Бъдете с нас и във