Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Пенсионират шефа на подслушването

Ръководството на вътрешното министерство изпраща в пенсия един от най-важните си хора - шефа на дирекцията за подслушване, научи Параграф 22. Според информацията директорът на специализираната Дирекция Оперативни технически операции инж. Цветан Иванов напуска МВР от 7 септември и се влива в редиците на хората от третата възраст.
Причината, според неофициалната информация, е, че шефът на СДОТО е изпълнил изискванията на чл. 245. (1) от Закона за МВР: Служебното правоотношение на държавния служител в МВР се прекратява при навършване на пределна възраст за служба в МВР - 60 години.
Началникът на една от най-дискутираните дирекции в МВР се задържа на поста си десет години, като оцеля при поредица от скандали. От началото на прехода на този ветровит пост се изредиха доста шефове на бившата ДОТИ - Ангел Коларов, Радко Георгиев, Христо Пенчев, Румен Христов, Григор Григоров, Светлозар Спасов и Стоенчо Арангелов. Досегашният шеф обаче сложи всички в джоба си с продължителността на своето директорство.
Кулоарната информация сочи, че той се е ползвал с одобрението на премиера Бойко Борисов и вицепремиера Цветан Цветанов, въпреки че дейността на СДОТО често беше в медийния обектив. Навярно това е причината той да се измъкне невредим от последния нашумял скандал около подслушването на шефа на митниците Ваньо Танов. Както е широко известно, оповестени бяха засечените му със спецсредства разговори с финансовия министър Симеон Дянков, заместника му Владислав Горанов, шефката на правната комисия в НС Искра Фидосова и с председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова. Впоследствие пък се появи и прословутият запис с репликите на премиера за Мишо Бирата.
Инж. Иванов обаче оцеля. Но столът му силно се разклати, тъй като вътрешният министър Цветан Цветанов ловко прехвърли вината за случилото се върху дирекцията, само и само да не падне и косъмче от главата на любимата му ДАНС. Шефът на МВР разпореди вътрешна проверка в специализираната дирекция Оперативни технически операции (ДОТО), а самият Иванов беше привикан за обяснение в сградата на Националната следствена служба.
Проверката по случая с подслушването на Ваньо Танов все още не е приключила и се е оплела в най-различни експертизи. В апогея на шумния скандал се заговори, че шефът на СДОТО е пътник заради изтеклата информация от дирекцията. Оказа се, че дирекцията е отпуснала акаунти за подслушване на най-тайната агенция у нас. Това са изнесени работни станции на дирекцията, разположени в сградата на ДАНС - нещо, което според закона за СРС не е законно.
Стигна се дотам парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред да се произнесе през февруари, че е най-добре в ДАНС да се изгради техническа възможност за самостоятелно прилагане на специални разузнавателни средства. И в момента агенцията за сигурност извършва наблюдение, но не и подслушване. За тази цел се ползват техническите възможности на Специализираната дирекция за оперативно техническо обслужване (СДОТО) към МВР.
Далеч преди да се развие скандалът Ваньо Танов, шефът на СДОТО се опитваше да намери поддръжници на идеята си за създаване на нова агенция за прилагане на СРС, която да бъде извън МВР. Историята със разпространените записи показа, че в тази идея има рационално зърно. Още повече, ако исканията, прилагането и придобитата чрез спецсредства информация се бяха обвързали с финансови параметри, каквито коментари се чуха миналата година. Дори и подкомисията по контрол на СРС в парламента препоръча да се потърсят възможности специализираната структура за прилагане на спецсредства да излезе от рамките на МВР и да премине под управлението на Министерството на правосъдието.
Идеята не е нова, но досега не беше подлагана на широко обсъждане. А осъществяването й има ред предимства. Създаването на самостоятелно звено към МП ще раздвижи застоялата кръв на МВР, на служителите във ведомството ще им се наложи да търсят кислород за борбата с престъпността в други оперативно-издирвателни способи. Това със сигурност ще се случи, ако прилагането на разузнавателни способи като подслушване и видеонаблюдение се обвърже с финансови нормативи.
Главният прокурор Борис Велчев също видя смисъл в предложението да се извади СДОТО от структурата на МВР, но така или иначе идеята не се доразви. Случаят Танов обаче е рубиконът, който МВР и специализираната дирекция, ръководена от Цветан Иванов, преминаха трудно и понесоха големи морални щети. За сметка на това използвалата акаунтите на ДОТО агенция за сигурност мина метър. Нещо повече, заговори се, че на мястото на Иванов ще дойде кадър именно от свидната на управляващите ДАНС. Спрягаше се името на досегашния шеф на дирекция Технически операции в агенцията Цветан Петров Китов. За него се знае, че не се е появил от нищото и е бивш кадър на СДОТО.
Дансаджията Китов и сега - след пенсионирането на Цветан Иванов, остава вариант за поста директор на СДОТО. Странното е, че около овакантения горещ стол на върха на дирекцията все още няма оживление и липсва информация кой ще седне на него. Ясна кандидатура засега няма, което може би се дължи на предизборната треска, обхванала вътрешния министър и шеф на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов. Или пък има, но се пази в дълбока секретност!?
Каквото и да стане на изборите обаче, СДОТО е много важно звено в структурата на МВР, пък и в ръцете на управляващите. Това означава, че там ще бъде назначен проверен кадър, както се казва наш човек. За гражданите това едва ли има значение - нашите са ясни, всички останали сме другите...

Facebook logo
Бъдете с нас и във