Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Пепи Еврото forever

В желанието си да угоди на главния прокурор Сотир Цацаров и да го "отърве" от бившия вече следовател от Столичната следствена служба Петьо Петров (известен с игривия прякор Пепи Еврото) Висшият съдебен съвет се заби в безпрецедентна юридическа каша. И сeга ще трябва да си я изсърба сам. И то още в следващите дни. Защото по принуда казусът "Петров" отново влиза в дневния му ред.

Дотук се стигна, след като на 8 февруари тази година. Върховният административен съд отново изплющя с поредния шамар висшите съдебни кадровици. Защото се оказа, че решението, с което на 12 ноември 2015 г. ВСС спря производството за налагане на дисциплинарно наказание на бившия следовател, е нищожно. По две причини според ВАС: първо, защото то противоречи на влязло в сила съдебно решение. И второ - защото на всичко отгоре е взето без необходимото мнозинство от членове на ВСС - нужни са били 10 гласа от присъстващите на заседанието 19 члена на ВСС, а за спирането на дисциплинарното производство са гласували едва девет.

Това решение на ВАС не подлежи на обжалване и вече е в сила. А преписката срещу Петьо Петров отново е върната за разглеждане във ВСС.

Да припомним за какво става дума. Следователят Петров беше основно действащо лице в разследването на обвиненията за подкуп, повдигнати срещу бившия военен министър Николай Цонев, срещу съдията от СГС Петър Сантиров и срещу бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов. В началото на миналата година обаче Върховният касационен съд оправда окончателно и тримата. А в мотивите към присъдата си ВКС едва ли не в прав текст уличи Петров в престъплението "провокация към подкуп". Защото, според ВКС, делото срещу Цонев и останалите "разкрива картината на емблематичен пример за полицейска провокация, инсценирана и проведена с участието на свидетеля Петьо Петров, под ръководството на лица от службите за сигурност, полицията и държавното обвинение".

Веднага след като гръмна този скандал, уж започна и някаква проверка, но тя така и не видя бял свят. Петров пък сам пожела да напусне - първо ръководния си пост в следствието, а после и съдебната система въобще. А главният прокурор Сотир Цацаров даде на съвета да разбере, че иска по най-бързия възможен начин да се "отърве" от следователя.

Междувременно, в края на март, бившият вече правосъден министър внесе предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Петров. Но ВСС го отхвърли - с мотива, че давността за преследване вече е изтекла и дисциплинарката срещу Петров е невъзможна. А почти веднага след това разреши на Петров да напусне системата, барабар с купчината заплати, които законът отрежда "за добра служба", която му се полага по закон. И това решение за освобождаването на Петров бе атакувано в съда от министър Иванов - то също бе отменено като незаконно. Но късно - кашата вече бе забъркана. Впрочем тя от ден на ден става все по-тегава.

Какво е положението към момента: след месеци съдебни прения и дела в крайна сметка Върховният административен съд каза на ВСС три неща - първо, че е длъжен да образува дисциплинарното производство срещу Петров, поискано от правосъдния министър. Второ - че решението, с което ВСС е спрял придвижването на въпроса за откриването на това дисциплинарно производство, е нищожно. И трето: че самото освобождаване на Петров от системата е незаконно. Последното решение на ВАС (б.ред. за освобождаването на Петров от системата) е от 11 януари тази година и подлежи на обжалване пред петчленен състав, без което със сигурност няма да мине. Така че то все още не е влязло в сила.

Сега преписката е отново във ВСС. И производство все пак ще бъде образувано. А дали ще се установят нарушения и дали ще се иска налагане на наказания - ще се решава впоследствие.

Само че има "малък " проблем: Петров вече не ходи на работа, той е извън системата. И няма никакъв законен начин някой да го принуди да се върне в следствието, ако той не иска това. А това поставя въпроса като какъв ще го "разследва" и наказва ВСС оттук нататък, след като Петров вече не е магистрат?! Доста истерично положение, наистина.

Но дори и да допуснем, че такова дисциплинарно производство все пак започне - какво ще последва от него? Ще го накажат със забележка, с дисциплинарно уволнение? Или може би някой ще го накара да върне получените накуп заплати? А как точно ще стане това?

Очевидно е, че абсурдният казус "Петьо Петров" ще се търкаля още дълго по медиите, но кой-знае какви правни последици от него едва ли ще има.

Но все пак той е твърде показателен. Защото за да стане един магистрат член на ВСС, според конституцията е нужно да притежава едновременно "високи професионални" и "високи нравствени" качества. А в този случай под съмнение е наличието и на двете.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във