Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПЕРНИК, ГРАДЪТ НА ОГНЕНИЯ ТЕРОР

Перник - градът на миньорите, на кюмюра, първенецът на българската черна металургия. Перник - градът, в който е излята първата българска стомана. Такава бе най-кратката характеристика на селището в учебниците по география от соцепохата. Днес за съжаление името на града се превърна в синоним на почти безнаказан бандитизъм. Воюващи наркобанди, показни разстрели на подземни босове, палежи, взривени автомобили - събития, оформящи мрачна картина, която вече никого не впечатлява.
Всяко чудо за три дни - до следващия екшън, с черно чувство за хумор реагират местните данъкоплатци гласоподаватели и бързат още по светло да се скрият зад вратите на домовете си. Сутрин пък, след воя на пожарните и полицейските коли, се питат чий автомобил е взривен или подпален през изминалата нощ.
Последната бе на 42-годишния бизнесмен Ясен Миленов - управител на фирмата за транспортни услуги Алматея прим, която официално се води на името на брат му Милен Миленов. Мерцедесът S класа бил паркиран пред жилищната кооперация на централната улица Кракра. Пламъците лумнали около 3.40 часа на 23 октомври. И унищожили напълно лъскавото возило, управлявано от съпругата на Ясен. От него огънят се прехвърлил върху паркирания в съседство джип БМВ на друг пернишки бизнесмен - 39-годишния СОТ-аджия и близък до структурите на СИК в зората на демокрацията Росен Закс.
Чудото наистина този път стана за три дни - на 26 октомври пернишките полицаи обявиха със самочувствие, че са пипнали поръчителя и физическия извършител на палежа.
Основната версия, по която работеха полицаи и прокурори, бе свързана с друг екшън, станал два дни по-рано. В идеалния център на Перник, пред един от банковите офиси, 48-годишният перничанин Румен Стоев бе натикан в джип с неустановена засега марка, качен на историческия хълм Кракра и след як пердах е освободен.
Стоев сам потърси органите на реда и разказа за отвличането и побоя, твърдейки, че няма идея за причините, но назова биячите си - Красимир Петров, с прякор Полицая, и Стойчо Петров-Чочо, гардове на известен пернишки бизнесмен, близък до братя Галеви. Румен дължал 50 000 лв. на Стойчо, но забравил да ги върне, та се наложило паметта му да бъде освежена.
На 28 октомври полицията огласи, че поръчителят на палежа на мерцедеса е 32-годишният Стойчо Петров-Чочо. Той е и един от заподозрените за отвличането на 48-годишния Румен Стоев. Съучастникът му в екшъна на хълма Кракра по първоначални данни на криминалистите е 40-годишният Красимир Петров-Полицая. Още на 24 октомври двамата бяха задържани за 24 часа в полицията. След дадените показания Красимир бе освободен, а на Стойчо бе наложена най-тежката мярка за неотклонение задържане под стража.
Изяснена е и самоличността на физическия извършител на палежа - 24-годишния перничанин Борис Стоев, известен с прякора Гълъбето. Той е криминално проявен и вече е осъждан за грабеж. Според местни полицаи Гълъбето е започнал да прекрачва прага на закона кажи-речи от пелени.
Защо пострада мерцедесът на 42-годишния бизнесмен?
Има ли връзка между отвличането и палежа? Да, обясняват братя Миленови. Румен бил техен приятел от детинство и работел във фирмата им, но не е и никога не е бил техен съдружник. Признал, че дължи 50 000 лв. на Полицая и Чочо, които го притискали за дълга. Нито аз, нито брат ми сме ставали гаранти, когато е вземал парите, но искахме да му помогнем да излезе от ситуацията. Имахме да получаваме около 90 000 лв. от пернишка строителна фирма, използвала наши транспортни средства, към която работят като гардове Красимир и Стойчо. По устна договорка те трябваше да покрият борча на Румен. Полицая и Чочо обаче искаха двойно повече. Нещо повече, натискаха ме аз на свой ред да принудя Румен да оттегли жалбата си в полицията. Не се поддадох и отказах. За мен това си е чист рекет. Последва палежът. Колкото до подпалвача - за мен той е абсолютен нещастник - ще си понесе заслуженото заради някакви 200 лв., които по моя информация е взел за услугата, уточнява Ясен Миленов.
Бизнесменът е категоричен - след като полицията и прокуратурата си свършат работата, той на свой ред ще съди и поръчителите, и извършителя на палежа. Ще следя под лупа какво вършат органите на реда и на правосъдието, но няма да позволя случаят да бъде омаловажен или потулен, е категоричен 42-годишният Ясен Миленов, който заедно с брат си Милен развива проспериращ бизнес в строителството и транспорта.
Обстоятелствата около двата случая потвърди и директорът на Областната дирекция на полицията в Перник комисар Димитър Шереметев. Срещу Красимир Петров, който е участвал в отвличането и побоя, засега обаче не е повдигнато обвинение. Той е бивш служител на полицията, откъдето идва и прякорът му.
Прокуратурата вече обвини за палежа
на леката кола Стойчо Петров -Чочо и Борис Стоев-Гълъбето, съобщи лаконично районният прокурор на Перник Бисер Ковачки. Стойчо Петров е поръчител на подпалването на мерцедеса на бизнесмена Ясен Миленов, а физическият извършител е Борис Стоев, обяви пресаташето на държавното обвинение в Перник Михаил Алексов и отказа всякакъв друг коментар.
Стойчо Петров и Красимир Петров работят при пернишкия бизнесмен Фьодор Фьодоров-Федката, който, както и Параграф 22 вече неведнъж писа, е съдружник с дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов и заедно с Христофорос Аманадитис въртят делата на дружеството Сити Асет Мениджмънт ООД. А в една от общите фирми на четворката - Инфрастрой 2001 ООД, в средата на октомври, точно по време на акцията срещу т.нар. братя Галеви, полицията и данъчните също извършиха проверки. Както Параграф 22 написа, Инфрастрой 2001 ООД получава крупни поръчки от областната управа, свързани с пътни ремонти в целия регион, тъй като дружеството притежава машинен парк.
Според братя Миленови няма абсолютно никакви разногласия между него и бодигардовете на Федката, те били само между Стойчо Петров и бития Румен Стоев.
От тук нататък обаче възникват въпросите
кой кого бие, кой чия кола пали и защо
Простосмъртният перничанин знае, че отговор няма да получи. И така е не от вчера, а от години. Още повече че, както наскоро призна шефът на полицията в областния град, палежите и взривяванията на автомобили в региона се превръщат в кошмар и са почти неразкриваеми. Те стават по правило в малките часове на нощта, свидетели няма, а и да има, хората се боят да разказват какво са видели. А всяка година поръчковите палежи в града са петнадесетина. А случаят с мерцедеса на Ясен Миленов е едва вторият от пет-шест години насам, в който са извадени на светло и поръчителят, и прекият изпълнител.
Иначе в дългата хроника на умишлените посегателства срещу автомобили първият е от 2003 г. и е най-скандалният. В малките часове на 31 март бе взривен джипът на тогава районния, а сега прокурор в Окръжна прокуратура Николай Цветков. Изпълнителят и тогава бе хванат за часове. Оказа се, че това е 24-годишният Николай Мирчев, член на бандата на скандалноизвестния Николай Христов-Хайо, разстрелян показно в Перник миналата година. По това време той се изявяваше като един от най-големите автоджамбази в Югозападна България. Бомбата бе поръчана, за да бъде сплашен прокурорът, който въпреки атентата внесе обвинителен акт срещу Хайо за склоняване към лъжесвидетелстване.
Николай Цветков не е единственият служител на Темида в Перник, станал обект на престъпни посегателства.
Частният съдебен изпълнител Анелия Минчева също месеци наред сънуваше кошмари. Миналата година колата й бе заливана на два пъти с киселина, накрая и подпалена. Върхът на натиска, на който бе подложена юристката, бе, че в средата на лятото опожариха и кантората й. Виновните и досега не са установени.
И екозащитниците в Перник не са защитени
Изключително скандален бе тормозът върху 75-годишния председател на Инициативния комитет Да защитим Студена Михаил Михайлов. Бай Мишо, както го наричат съселяните му, бе взет на мушката от добре облечени бизнесмени и биячите им заради непримиримата му гражданска позиция по отношение на незаконните кариери край пернишкото село Студена. Взривовете в тях превърнаха в лунен пейзаж не само околния район, но и големи територии от планините Витоша и Голо бърдо и поставиха под заплаха от унищожение защитени растителни и животински видове.
На 2 юли м.г. в двора на 75-годишния Михайлов бяха подпалени паркираните там два семейни автомобила ауди и тойота. И тогава пламъците лумнаха в малките нощни часове.
Най-вероятно колите са били залети с автомобилно масло и запалени, заяви тогава директорът на полицията в Перник Шереметев. На мястото бяха намерени веществени доказателства. Според полицейския шеф една от основните версии за огнения терор бе издадената ден по-рано едногодишна условна присъда на собственика на фирма Надежда Венцислав Йорданов заради незаконен добив на инертни материали. Комисарят обеща да има бързи резултати при издирването на подпалвачите. Още повече че това бе второто посегателство върху председателя на комитета Да спасим Студена. Месец по-рано той бе пребит пред дома си, след като бяха затворени нелегалните кариери. Но остана само обещанието.
Палежите не подминаха и един от най-изявените спортисти в Перник - международния рефер и шеф на съдийската колегия на БФС в града бизнесмена Ангел Христов, който е и управител на Централна ремонтна база - бивше поделение на местното минно предприятие, което след приватизацията се превърна в добре печелещо частно дружество. Тъй като колите горяха в навечерието на местните избори миналата година, а Христов е добре известен в Перник с пристрастието си към царската партия, той тогава заяви, че огненият терор е вероятно за сплашване. И беше сигурен, че разследването ще потъне в десета глуха, виновниците няма да бъдат открити, респективно няма да има и наказани. И се оказа прав.
Всяка година пироманите унищожават напълно или частично по двадесетина автомобила в различни райони на Перник. Общото между тях е, че досега няма заловен и осъден подпалвач (с изключение на случая с прокурорския джип, когато виновникът отиде за четири години зад решетките, и случаят с мерцедеса на бизнесмена Миленов от 23 октомври т.г.).
Иначе комисар Шереметев не е първият шеф на тукашната полиция, който през последните десетина години обещава да спре този кошмар за данъкоплатците. Въпреки това страховете им, че покрай сухото гори и суровото и те може невинни да пострадат, сякаш нямат край.

Facebook logo
Бъдете с нас и във