Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Перник в потрес от ново убийство

Преди още да са преглътнали убийството пред столичната дискотека Соло, перничани изтръпнаха пред следващото злодеяние. В понеделник (27 април) първо плъзна слух, а във вторник беше потвърдено, че на 25 април пред дискотека Че Гевара в кв. Мошино е застрелян с два куршума в главата 25-годишният Кирил Христов. Загиналият е син на началника на служба Свръзки в ОД на МВР Христо Ангелов.
Във фаталната нощ загиналият, известен с прякора си Багера, е бил заедно с приятелката си Ирена. Около 00,30ч. в събота те отишли да се забавляват в дискотека Че Гевара, след като преди това били в друго заведение. Два часа и половина по-късно влязла компания от пет души, които се разположили на съседна маса. Сред тях бил и Станислав Ангелов, познат в криминалните среди с прякора Сиси. В 3.15ч. Кирил и Станислав напуснали заведението. Видимо отношенията между двамата били приятелски и нищо не предвещавало фаталната развръзка.
Убийството е станало пет минути по-късно на площадчето пред Че Гевара. Там бил паркиран автомобил БМВ 525, собственост на софиянец, но ползван от Станислав. Колата е била продадена, но вероятно не е била прехвърлена, съобщи във вторник (28 април) директорът на ОД на МВР-Перник комисар Димитър Шереметев.
Двамата са се качили в автомобила и са разговаряли. Там Сиси е застрелял с два куршума в главата Кирил. Според специалисти младежът е убит още с първия куршум. В автомобила, който е намерен около радомирското село Дрен, имало кръв, косми и мозък, които са иззети за ДНК-експертизи, за да се установи чии са. Кирил е бил съблечен и заровен гол в местността Патичарника, в района на сметището в кв. Тева.
Сиси и неговите помагачи опитали да изгорят колата. В последния момент се отказали. Откарали я на автомивка, за да изтрият следите от убийството, но вероятно решили, че ще събудят подозрения и потеглили към Радомир. После продължили по посока Дупница и в района на село Дрен изоставили БМВ-то, където отново опитали да го запалят, но пак се отказали. Останки от дрехи и вещи на убития са били намерени след подаден сигнал за пожар в района на с. Дрен, на границата с Дупнишка област. Два километра по-нататък било и БМВ-то.
Има очевидци на престъплението. Показанията им са безспорни, категоричен е Шереметев. Иззети са два компютъра на заведението, свързани с охранителните камери. Задържани са петима, които са съпричастни към убийството. У един от тях са открити два пистолета. Предполага се,че с едно от тези оръжия е извършело злодеянието. Обявени за национално издирване са трима души, между тях е Станислав Ангелов. Образувано е дознание, което наблюдава окръжният прокурор Пламен Найденов.
Сложен е въпросът какъв е мотивът за убийството, твърди Шереметев. Работи се по няколко версии. Сиси е един от петимата заподозрени за показния разстрел на Николай Христов - Хайо, миналата година в центъра на Перник. Наложена му е постоянна мярка за неотклонение Задържане под стража, но впоследствие е освободен срещу 15 000 лв. парична гаранция. Той е един от останалите живи съратници на друг подземен пернишки бос - Райко Кръвта, който също бе показно разстрелян. Сиси се е занимавал с черно тото и лихварство. Една от версиите е ,че Кирил му е дължал пари и заради това се е простил с живота си. Осведомени обаче твърдят, че Кирил гравитирал около една от местните наркобанди и убийството му е поръчано от наркобосове.
Кирил е студент в Нов български университет. Той е активист на младежката организация на БСП в Перник. Само преди месец и половина клубът за младежка политика в местната социалистическа организация чества юбилей. Кирил бе сред най-активните и раздаваше на минувачите на централната улица Търговска анкетни карти и листовки. На купона присъстваше и Кирил Добрев - син на покойния ексвътрешен министър Николай Добрев.
За съжаление това е поредното убийство на студент, а не пернишка нарковойна, коментира зверското деяние областният лидер на БСП в Перник Ненко Темелков. Според него проблемът е общонационален. Темелков определи убития младеж като безкрайно уравновесен, спокоен и интелигентен. Темелков призова да се направят законодателни промени, които да позволят да бъде търсена отговорност от магистратите за неправилно взети от тях решения, довели до нови престъпления. Депутатът призова да бъде наложено административно наказание на съдията, освободил Станислав под гаранция след задържането му за убийството на Хайо. Ако Станислав не бе пуснат под гаранция, това нямаше да се случи, разсъждават приятели на Багера.
Убийството, както и поведението на извършителите, е много нагло, коментира Шереметев. Потресен съм от наглостта на убиеца. Пуснат под гаранция като обвинен за друго убийство и убива отново - това е чудовищно, заяви комисар Шереметев.
Сиси е направил съпричастни още 5-6 човека, разчитайки, че те няма да го предадат. Полицейският шеф призна, че много трудно органите на реда са стигнали до окончателния резултат. Издирването е започнало в събота следобед, след като родителите на Кирил подали молба във Второ РПУ, че синът им е изчезнал от петък. Отначало мислехме, че е отвлечен, впоследствие картината се изясни, разказа Шереметев. По данни на бащата Христо Ангелов, който е дългогодишен и авторитетен полицай, синът му не е бил заплашван.
Кирил няма криминално досие. Родителите му са в шок, твърдят от полицията в Перник. Кирил учел специалност Туризъм. Младият мъж има участие в пернишка фирма Кофи Тайм, която се занимава с търговия на дребно, поставяне на кафе-автомати на публични места, сделки с недвижими имоти и реклама.
Убийството на Кирил Христов е второто пред дискотека Че Гевара. Преди две години тук бе застрелян Румен Стефанов-Алф - също от хората на Райко Кръвта. И задържаните за съпричастност към убийството на Кирил Христов, и издирваните за престъплението също са от обкръжението на разстреляния наркобос.

Facebook logo
Бъдете с нас и във