Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПЕРНИШКАТА МАФИЯ ОБЕЗЛЮДЯВА

В Перник за кой ли път не успя да стартира процесът срещу една от мафиотските групи в града, популярна с названието си Изток - 2 .
Причината за поредния фалстарт на делото е липсата на трима от четиримата подсъдими, които преди повече от година изчезнаха безследно от погледите на съгражданите си.
Заради отсъствието на Кръстю Кръстев-Кръстето, Бойко Славчев и Димитър Гиздов Пернишкият окръжен съд не даде ход на процеса срещу последните четирима от известната наркобанда от кв. Изток, които останаха за второто издание на съдебното следствие.
Пред Темида застана само Радостин Седефчов, който не се призна за виновен на първия процес срещу компанията, привлечена под съдебна отговорност за участие в престъпна група и за разпространението на наркотици.
В края на март 2008 г., след споразумение с прокуратурата,
от дългата ръка на закона с условни присъди се измъкнаха
Александър Недялков, Десислав Иванов, Мартин Борисов, Станислав Стефанов и Борислав Николов.
По това дело само спряганият за тартор на групата Бисер Димитров-Бизона получи ефективно наказание лишаване от свобода за срок от шест месеца. И тъй като съдът приспадна от него времето, през което Бизона е прекарал в ареста - от 17 януари до 28 юни 2007 г., наркострашилището влезе в затвора буквално за броени дни. Излежа си полагаемото му се и даже вече се радва на свободата си.
На процеса в края на март 2008 г. Радостин отказа да се признае за виновен, а колегите му по настоящото дело не се появиха пред разследващите, заради което се наложи да бъде образувано ново производство само срещу тях четиримата. Делото срещу Радостин и тройката Кръстев, Славчев и Гиздов ще се гледа и от нов съдебен състав, председателстван от Елена Николова - новия окръжен съдия на Перник. Още по време на първия процес съдия Иванка Шкодрова промени паричните гаранции на изчезналите подсъдими - от по 3000 лв., и постанови за тях задържане под стража.
В Перник обаче отдавна се говори, че Кръстето, Славчев и Гиздов най-вероятно не са между живите, още повече че нито близките им, нито хора от техния кръг имат каквато и да било вест за съдбата им. Няма официална информация и от ГКПП-та на България за това, дали те са напускали изобщо страната. До началото на процеса обаче в съда не бе постъпила официална информация от ОДП - Перник, за резултатите от издирването.
Единственият подсъдим Радостин се държи странно, но кой знае защо защитникът му все още не е поискал психиатрична експертиза, така че младежът ще отговаря за делата си като вменяем.
По същото време Кюстендилският окръжен съд издаде
първата си Европейска заповед за арест
Тя се отнася до прочулия се с кражбите на леки коли, връщани по-късно срещу откуп, кюстендилец Васил Тошев-Дългия, който предвождаше дружина пернишки автоджамбази.
Той е обявен от Интерпол за международно издирване, за да застане пред Темида по обвинение за кражба на лек автомобил Фолксфаген голф от паркинга на хотел Ла Вега през далечната 2000 година. Колата, оценена на 16 000 лв. тогава, е собственост на сръбски гражданин, дошъл по бизнес на кюстендилския панаир Краище 2000. Возилото бе намерено няколко дни, след изчезването му в гаража на жител на с. Брестница, което е вилната зона на областния град.
Заедно с Дългия пред Кюстендилския окръжен съд (КОС) трябваше да застане и показно разстреляният преди време перничанин Николай Христов-Хайо. Даже и след смъртта си убитият на 19 февруари тази година Хайо продължава да бъде клиент на Темида, защото има доста недовършени дела с правосъдието. Срещу обявения за най-ловките пръсти сред автокрадците на Югозападна България перничанин точно месец след публичния му разстрел, на 18 март тази година в Кюстендилския окръжен съд бе насрочено наказателно дело от общ характер, по което Хайо е един от четиримата подсъдими. На подсъдимата скамейка Хайо щеше да седи рамо до рамо с колегите си Виктор Тренчев и Павел Емилов-Мравката.
След години лутане и отлагане на делото поради липсата на единия от подсъдимите - Васил Тошев-Дългия, най-накрая КОС успя да даде ход на процеса само с останалите налице живи подсъдими Тренчев и Мравката.
Производството по отношение на Хайо бе прекратено заради смъртта му, а срещу Васил Тошев-Дългия се води задочно, тъй като той е в неизвестност вече пета година, обясни прокурорът по делото Камелия Стефанова.
Докато беше жив,
Хайо винаги е бил сред редовните подсъдими
Процесът никога не е бил отлаган заради негово отсъствие, твърди прокурор Стефанова.
Делото не тръгна дълго време не само заради липсата на Дългия, но и заради неизпълнение на съдебна поръчка за призоваване на пострадалия, обясни прокурор Стефанова.
Обвиненията, повдигнати срещу кюстендилската част от пернишката група, са за вещно укривателство в големи размери, а пред закона Хайо трябваше да отговаря за престъпление по чл.196 а от Наказателния кодекс.
Кюстендилските членове на групата също не са неизвестни в средите на автокрадците. Васил Тошев-Дългия, Павел Емилов-Мравката и Асен Китанов-Психото се прославиха най-вече, след като бяха арестувани на 20 срещу 21 април 2002 г. по време на лудо преследване с полицейски автопатрули по пътя Кюстендил - София в Конявската планина. Гонката бе финал на петмесечна полицейска операция срещу Бандата на Психото, която бе отговорна за кражбата на 15 скъпи за времето си леки коли. Возилата били връщани на собствениците им срещу солидна сума, която обикновено представлявала около половината от цената на задигнатата кола.
На 14 септември 2002 г. процесът срещу Психото и хората му започна и завърши за по-малко от час в Кюстендилския окръжен съд. Петгодишни присъди тогава получиха Васил Тошев-Дългия, който се сдоби с присъдата си задочно, и тарторът на групата Асен Китанов-Психото. Третият подсъдим Павел Емилов-Мравката се размина с четиригодишна условна присъда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във