Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПЕРНИШКАТА ПОЛИЦИЯ СЕ ИЗРЕПЧИ НА ЮГОЗАПАДНАТА МАФИЯ

Ръчкане с лакти на десетина криминално проявени лица - така шефът на Дирекция на полицията в Перник комисар Димитър Шереметев определи кървавите сакатлъци в града на миньорите, станали напоследък. В тяхното число влиза и публичният отстрел на видния местен автоджамбазин Николай Христов-Хайо, направен на решето пред хотел Струма на 19 февруари тази година.
Образно-метафоричното мислене на пернишкия полицай №1 можеше да мине за неумел литературен опит, ако не беше фактът, че все пак по случая с убийството на Хайо има заподозрян, който бе задържан. Това е 34-годишният Иван Цветков от Радомир, който е обвинен в съучастие на убийството на Николай Христов-Хайо, съобщи и.д. окръжен прокурор на Перник Пламен Найденов. На Цветков е предявено обвинение по чл.116, ал.1 от Наказателния кодекс. Според прокуратурата деянието е извършено в условията на опасен рецидив. На 18 март (вторник) Пернишкият окръжен съд наложи на Цветков постоянна мярка за неотклонение задържане под стража.
Същият ден на специална пресконференция в Перник беше оповестено, че до ареста му се е стигнало след мащабни действия на трите дирекции в Югозападна България - Перник, Благоевград и Кюстендил, под ръководството на Главна дирекция Противодействие на престъпността. Именно на този брифинг с журналисти комисар Шереметев направи поетичната си констатация за ръчкащите се с лакти местни бандитчета. Шефът на пернишката полиция обаче неусетно се изтърва, че проблемът всъщност е доста сериозен. Ако е необходимо, ще докарам полицейски сили от други региони, но ще ликвидирам престъпността, обяви той.
На територията на Перник действат не десетина кокошкари, а добре смазана престъпна организация, в която в момента явно протичат процеси на прочистване и борба за надмощие. Престрелките в Перник през последните месеци са в резултат на противодействие между две местни враждуващи групировки, обяви Шереметев. За озаптяването им беше необходимо да се включат ГДБОП и сили от още три дирекции.
Така на територията на цяла Югозападна България са били поставени под контрол десетки представители на подземието. Мащабната операция е била разпоредена след обстоен анализ на целия доказателствен материал, събран за дейността на престъпни групи на територията на Перник. Като начало са извършени претърсвания и изземвания от пет адреса в пернишкия квартал Изток. Иззети са веществени доказателства от две нелегални стрелбища, където килърите на групировките са се обучавали в стрелба с огнестрелно оръжие. Полицаите са конфискували 120 бойни патрона, пушка-помпа 12-и калибър, пистолет Макаров със заличени номера и с патрон в цевта, преправен като боен газов пистолет, около 60 гилзи и други доказателства. Иззети са и две радиостанции, настроени на полицейска честота, които според комисар Димитър Шереметев - дирекор на ОДП - Перник, са използвани активно. Намерени са и фалшиви 100-еврови банкноти, както и четири найлонови плика с наркотици.
На територията на квартал Изток са проверявани всички заведения, известни като сборища на кримиконтингента. Специален обект на внимание са били дискотека Че Гевара и кафе Лого в квартала, които според анализа са били оперативните центрове за разпределението на дрога. Дискотеката бе собственост на Райко Василев-Кръвта, кафенето пък е било сборният и разпределителен пункт на хората на Хайо. Всички лица, които се разработват, са остатъци от групата на убития наркобос Райко Василев-Кръвта и гравитиращите около него, уточни Шереметев.
Според полицейската информация в бизнеса с дрога вече се появяват нови, неизвестни млади играчи. Неотдавна са били засeчени две млади момчета, които изземват бизнеса с меките наркотици. Преди дни единият от тях е бил заловен от ченгетата в Бургас с над 1 кг марихуана.
Според твърденията на пернишката полиция работата по мащабната разработка не е приключила и предстоят още проверки. Под прякото наблюдение на Камен Ситнилски от Върховната касационна прокуратура действията срещу наркобандите продължават. Работи се усилено и за окончателното разкриване на убийството на Хайо, както и за опита за убийство на 62-годишния баща на Райко Кръвта, Васил, заяви комисар Шереметев.
В досегашната операция приоритетно в работата на полицаите е било разкриването на убийството на Хайо. Според прокурор Найденов е събран достатъчно доказателствен материал, уличаващ радомиреца Иван Цветков в извършване на престъплението.
Цветков е осъждан за кражби, незаконно притежание на оръжие и убийство, извършено в състояние на афект. Преди осем години радомирецът е пребил съгражданина си Ивайло Костадинов-Ичата, който почина няколко дни след побоя. През септември м.г. Цветков е излязъл предсрочно от Софийския затвор, където е излежавал наказанието за убийството на Ичата.
Преди да започне да гравитира около групата на Райко Кръвта, Иван Цветков, известен с прозвището си Ванче, е работил за друга емблематична фигура от местното подземие - Янко Ваташки -Лудия, сочат данни на полицията в Перник.

Facebook logo
Бъдете с нас и във