Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПЕРНИШКАТА ТЕМИДА ИЗБИРАТЕЛНО ЗРЯЩА

Освен че не е сляпа, оказва се, че Темида е и избирателно строга. Така поне твърди топадвокатката по наказателни дела в Перник Катя Станкова, която до неотдавна бе и председател на адвокатската колегия в града на миньорите. Заключението си юристката прави на базата на две присъди, произнесени за аналогични деяния, но и двете извършени от непълнолетни. В двата случая става въпрос за изнасилвания, като мераклиите, които не са овладели престъпните си мераци, са горе-долу на една и съща възраст, но са от различни социални прослойки.

Първата присъда е срещу
16-годишен циганин от Костинброд
Пернишкият окръжен съд отреди 12 години зад решетките за 16-годишния ром от Костинброд Таир Мехмедов. Наказанието е с първоначален строг режим на изтърпяване. Срещу Мехмедов бяха повдигнати три обвинения - за блудство, изнасилване и грабеж на 13-годишна перничанка.
Престъплението бе извършено на 5 ноември 2007 г. в града на миньорите. Непълнолетният, но напълно с разсъдъка си Таир нападнал девойчето посред бял ден, към 13 часа по обяд. Обектът на желанията му по това време не е имал навършени 14 години.
По време на следствието, а и по-късно, в съдебната зала, изплуват потресаващи подробности. Ромът запушил устата на малката М.С., влачил я, блъскал я, душил я, докато тя не загубила съзнание. След това започнал гаврите с нея - не само блудствал с детето, но и го изнасилил. Като капак на всичко в края на кошмара костинбродчанинът ограбил жертвата си - отмъкнал мобилния й телефон със симкарта, ключове, лични вещи и дори шоколадова вафла, която момичето носело в себе си.
От врата й откъснал верижка с иконка на Св. Богородица
която М.С носела с надежда, че Божията майка ще я закриля. Това обаче така и не се случило.
Темида, в лицето на съдия Виктор Георгиев, реши - девет години лишаване от свобода при първоначален строг режим на изтърпяване за изнасилването, придружено със средна телесна повреда. За извършените блудствени действия - още пет години затвор, за грабежа, извършен, докато детето е било в безсъзнание - още шест години решетки. Съдът определи общ размер на наказанието за трите престъпления от девет години.
На основание чл.24 от Наказателния кодекс към тях се прибавят още три години затвор. Така общото наказание достигна 12 години лишаване от свобода при първоначален строг режим на изтърпяване.
Родителите на съсипаното момиче от Перник, които бяха конституирани от съда като частни обвинители и граждански ищци, предявиха граждански искове за претърпени от детето им и от самите тях страдания за по 10 000 и 12 000 лв. срещу Таир и майка му Албена, с чието съгласие е действал насилникът на малкото девойче.
Съдът определи обезщетение от 8000 лв. за момичето и 5000 лв. за родителите, които трябва да изплати Таир. Майка му Албена пък ще трябва да издължи 6000 лв. на девойчето и 3000 лв. на родителите му.
Присъдата се обжалва от адвокатката на Таир Катя Станкова пред Софийския апелативен съд. Според нея съдът е бил прекалено строг към костинбродския циганин, тъй като и той, и майка му били неграмотни, и както тя заяви, с коефициент на интелигентност, равен почти на пълна нула. Таир и Албена скитали из България и се изхранвали с просия. Едва ли някой ще ги вземе на работа, така че да платят обезщетенията на съсипаното момиче, което от месеци влиза и излиза от психиатрични заведения след преживения кошмар, твърди адвокат Станкова.
Тази присъда все пак би изглеждала напълно в рамките на нормалното за такъв тип престъпление, ако не беше друго решение на съда по аналогичен случай. При него обаче тийнейджъри от Перник отърваха затвора, макар че също бяха участвали в изнасилване на малолетна.
Вместо да търкат наровете 16-годишните връстници на Таир - Цветомир Александров и Кристиян Васев, в продължение на две години бяха осъдени
да не напускат домовете си
във времето между 21 часа вечер и 6 часа сутринта. Решението отново е на Пернишкия окръжен съд и на състав, председателстван от същия служител на Темида, водил процеса и срещу Таир. Магистратите наложиха и ограничение на свободното придвижване на Цветомир и Кристиян. Пробацията включва още периодични срещи с пробационен служител и участие на извършителите в програми за обществено въздействие.
Грозната история се разиграва само две седмици преди трагедията на малката М.С. Тогава момчешката банда от кв. Твърди ливади в областния град, в която има и трети участник - ненавършилият 14 години Мирослав, замъква в мазето на един от блоковете 13-годишно момиче. Там със заплахи и сила мераклиите го изнасилват по ред на номерата.
Изяснено е, че подстрекател в случая е бил най-малкият от тях - Мирослав, който пръв налетял на девойчето. Той обаче отърва кожата и се размина със съда. Заради възрастта му материалите за него бяха прехвърлени на местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.
Необичайното решение на съда за другите двама изнасилвачи породи куп коментари. Откъснаха им главите, по-добре да ги бяха вкарали в затвора - така коментираха вечерния час на аверите си техни съученици и приятели. Те не спряха да се тюхкат, че вместо да ходят по купони, Цветомир и Кристиян ще бъдат принудени да си лягат с кокошките.
Това наказание е хлъзгаво
При гаф - отиват в Бойчиновци. Не знам дали си дават сметка за това, заяви прокурорът Николай Цветков. Той твърди, че за първи път в своята практика е изпитал съжаление. В съдебната зала видях уплашени деца. Объркани момчета, които сякаш не знаеха какво им се случва, разказва прокурорът. Съдът прояви снизхождение, но ако не спазват ограниченията и нарушават забраните за т.нар. вечерен час, пробацията автоматично може да се превърне в ефективна присъда, пояснява магистратът.
Странно защо обаче този път съдът е бил така милозлив към насилниците? Може би защото момчетата са българчета и до момента на престъплението са възпитаници на две елитни пернишки училища - гимназията по строителство и архитектура Арх. Йордан Миланов и СОУ с разширено изучаване на чужди езици Петър Берон.
Заместник-кметът по сигурността и обществения ред в Перник Иван Джегалски е на друга позиция. Аз съм за по-хард наказания. Изнасилването е тежко престъпление и присъдата трябва да бъде по-тежка. В местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни обсъдихме случая на по-малкия Мирослав. Предложението ни е със съдебно решение насилникът да бъде настанен във Възпитателно училище-интернат. На два пъти обаче делото се отлага, разказва управникът и недоволства от снизхождението на съдиите към малолетните.
Има още една малка подробност, която говори, че в Перник Темида не само не е сляпа, но и проявява расови предразсъдъци.
Груповото изнасилване не е първото прегрешение на бандата от Твърди ливади. Около година преди това тримата атакуват паркинг и нарязват гумите на 30 автомобила. Тогава всичките, в комплект, са били обект на занимание пак на комисията за борба с престъпленията на малолетни и непълнолетни. Наложената им по-лека мярка за лудорията обаче очевидно е влязла през едното и излязла през другото им ухо. Сега пак минават тънко за едно толкова сериозно и страшно престъпление. Още повече, че и тук жертвата близо година след престъплението има психически проблеми, недоумява от леката присъда и директорката на СОУ Д-р Петър Берон Севделина Димитрова.
Не вярвам, че забраната да напускат домовете си нощем ще им подейства възпитателно. Дъщеря ми имаше вечерен час преди години и без да е извършила престъпление, и се съобразяваше с него. Цветомир в училище беше тих, лудориите правеше извън него. Заради натрупани много отсъствия през декември се наложи да го изключим и родителите му го преместиха в друго училище. Преди това многократно са водени разговори с майката, за да въздейства на сина си да се поправи. Колкото и да желае един педагог да помогне във възпитанието на някое дете, когато родителите вдигат рамене и отказват да сътрудничат, провалът е неизбежен, коментира случая с Цветомир директорката.
Разликата между правосъдие и справедливост
И в двата случая изнасилените момичета са на една и съща възраст, връстници са на момчетата, гаврили се с тях. Ако за констинбродския циганин присъдата е ефективна, за компанията насилници при втория случай също трябва много по-сурово наказание. Защото и в двата случая печалният резултат е един и същ - момичета с разрушена психика. Цветът на кожата - по-светъл или по-тъмен, е без значение, категорична е пернишката адвокатка Станкова. Остава да видим дали това е така и за апелативните съдии...

Facebook logo
Бъдете с нас и във