Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Пернишки магистрат в ареста за лихварство

Магистратите се занимават с какво ли не покрай правораздаването, показа заместник окръжният прокурор на Перник и говорител на тамошната прокуратура Бисер Михайлов. В четвъртък (9 септември) МВР и ДАНС под ръководството на Софийската градска прокуратура (СГП) му закопчаха белезниците на работното му място заради извършваната от него незаконна лихварска дейност и изнудване. За да не изтече информация, никой в Пернишката окръжна прокуратура не е бил уведомен за операцията.
Сигналът за криминалната дейност на обвинителя е подаден преди няколко месеца, но не е ясно какво е направено по случая досега. Данните били предоставени веднага на СГП, която е компетентна да разследва магистрати. По случая било образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за изнудване чрез заплаха за убийство или за тежка телесна повреда.
В хода на разследването са извършени оперативно-издирвателни действия, при които е установено, че Михайлов е кредитирал човек със сумата от 30 000 лв. срещу месечна лихва в размер на 3700 лева. Прокурорът отправил заплахи спрямо длъжници и семействата им, за да ги принуди да поемат имуществени задължения в размер на 10 000 евро.
Репутацията на Бисер Михайлов отдавна е под въпрос. Като наблюдаващ прокурор по едно от делата срещу серийния убиец Станислав Ангелов - Сиси преди няколко месеца той се превърна от обвинител в обвиняем. В едно от съдебните заседания килърът заяви, че Михайлов и неговият шеф, окръжният прокурор на Перник Пламен Найденов, редовно играли карти с известния наркобос Райко Василев - Кръвта, който беше застрелян в центъра на Перник през 2005 година. Михайлов, естествено, отрече твърденията на Сиси, наричайки ги невероятна наглост.
Поредното безобразие в съдебната система сконфузи главния прокурор Борис Велчев, който отказа да го коментира преди заседанието на ВСС в четвъртък с аргумента, че прибързаните изказвания му носят само упреци.
Шефът на комисията по професионална етика и превенция на корупцията към ВСС Цони Цонев пък обеща, че комисията ще се самосезира по случая идния понеделник. Съдебните началници ще разпоредят да се направи проверка, която да установи има ли данни за образуване на дисциплинарно производство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във