Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПЕРНИШКИ СПЕЦОВЕ УДРЯТ БАНКОМАТИ ВЪВ ФРАНЦИЯ

Ти от Перник ли си, или така си крадеш? - по този начин зевзеците в някогашния промишлен център описват картинката в родния си град. На нас, допълват те, университет, за какъвто бленува вече втора кметска управа, не ни трябва. Защото явно разполагаме с високоподготвени специалисти, някои от които и на международно ниво.
Коментарите, с привкус на горчив хумор, вървят няколко дни наред, след като стана ясно, че двама от тримата банкоматни спецове, задържани заради източени дебитни карти във Франция, Италия и други страни членки на ЕС, са жители на Перник - мъж и жена на около 30 години (третият е софиянец). Както извести МВР, те бяха спипани на 5 ноември, като при операцията е присъствал френски екип от съдия-следовател, прокурор, служители на френската жандармерия и представители на Европол и Сикрет Сървис на САЩ. При това сумата на престъплението е впечатляваща - става дума за над 1.3 млн. лв., съобщи директорът на Областната дирекция на полицията в Перник комисар Димитър Шереметев.
Акцията
Съвместното разследване на дейността на групата е в изпълнение на молба за правна помощ на Висшата съдебна инстанция в гр. Рен - Франция, и е дело на следователи от Националната следствена служба, служители на Главна дирекция Криминална полиция- Дирекция Противодействие на организираната и тежката престъпност, и антимафиоти от Перник. Извършени са претърсвания на десет жилища и офис на търговско дружество на територията на София и Перник, уточниха от вътрешното министерство. Съдейки по информацията, в молбата за правна помощ, отправена ни от съда в Рен, тримата българи неправомерно са придобивали лични данни и финансова информация от банкови карти, принадлежащи на граждани на Франция, Италия и други държави от Евросъюза.
От столичен апартамент спецполицаите са иззели 450 бели пластинки, част от тях с логото на Американ Експрес, три компютърни конфигурации, пет преносими компютъра със софтуер за копиране на електронни платежни инструменти, документи за банкови преводи и транзакции, самолетни билети, договори за покупко-продажба на автомобили и недвижими имоти и др.
Арестите
са извършени с европейски заповеди, а единият от задържаните в Перник вече е направил пълни самопризнания за организацията и структурата на групата, заявиха за Параграф 22 от областната дирекция. При направените обиски в домовете на перничаните са намерени и иззети компютърни конфигурации, документи, USB-устройства със софтуер и други доказателствени материали. Схемата, по която е действала групата, предимно на територията на Франция, е проста - установяват се данни от картата на титуляра с различни записващи устройства и се прави дубликат на картата.
Перничанинът е със силна хероинова зависимост, съучастничката му пък години наред се е подвизавала във Франция като компаньонка. Според натрупаната при разследването информация организаторите на групата са французи, докато българите са на сравнително ниско ниво в йерархията. Те са използвани основно като мюрета - получавали са картите, точели са парите и са ходели да се отчитат пред босовете.
Операцията може да се впише в графата успешни, е категоричен комисар Шереметев. При провеждането й ни помогна и опитът, който вече имахме при разбиването на друга група с пернишко участие, работила на територията на Италия, допълва той.
Износът
на пернишки специалисти в чужбина обаче не е довел до спад на престъпността в Пернишка област. Напротив - тя запазва устойчив ръст. За десетте месеца на 2008-а например са регистрирани 375 престъпления от подобен характер. Структуроопределящи по думите на директора на ОД на МВР са престъпленията против стопанството, като към тях спадат всички видове длъжностни и документни престъпления.
По-различното тази година е, че измамите са се изравнили по брой с престъпленията, извършени в икономическите отрасли. За десетте месеца регистрираните измами са близо деветдесет. В Областната дирекция на полицията зачестяват жалбите за неправомерно теглене на пари от чужди дебитни карти от банкомати в Перник. Последната е постъпила на 6 ноември.
Седмица преди това перничанка изгоря с 30 000 евро. Авторка на престъплението е била дама, а валутата е изтеглена с документ за самоличност, на който е подменена снимката. Веднага след изтеглянето им от сметката на титулярката парите са били прехвърлени по сметка на дружката на измамничката. Измамата лъснала след десет дни, когато пострадалата отишла в банката да тегли пари и установила, че сметката й е поопразнена...
Така че, ако кюмюрът в пернишките забои е на привършване, а металургията се задъхва в условията на световната икономическа криза, част от перничани са му намерили колая и въртят нов бизнес. При това - яко печеливш, стига да не те хванат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във