Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПЕРНИШКИЯТ СЪД НАДДАДЕ ЕДНА ГОДИНА ЗА ПИЯНА ШОФЬОРКА

Истински прецедент сътвори Пернишкият окръжен съд (ПОК) на 26 февруари (вторник), отсъждайки присъда, която превишава исканото от държавното обвинение наказание. Четиринадесет години затвор при първоначален строг режим на изтърпяване постанови ПОК за 42-годишната Живка Боянова, убила при катастрофа трима младежи.
Трагедията се разигра на 18 юни миналата година на вътрешноградската магистрала в Перник. Живка пила вкъщи, след това качила сина си Радостин в своя Фолксваген Голф и потеглила към квартал Изток. В района на бензиностанция Шел тя не успяла да овладее колата, ударила се в пътуващия отпред тролейбус, прелетяла през мантинелата и се стоварила върху тавана на насрещно движещ се Мерцедес. Таванът на мерцедеса бил срязан при удара, а трима от возещите се в него са убити на място - водачът Светослав Йонев ( 23 г.) и 19-годишните София Костадинова и Александра Ненова. Единствен по чудо оцеля 21-годишният Марио Димитров, който в момента на сблъсъка случайно се навел. Пострада и синът на пияната шофьорка Радостин, който бе настанен в пернишката болница със счупена ръка. Боянова се отърва само с контузни рани.
При направения тест с дрегер уредът отчел 2.86 промила съдържание на алкохол. Независимата тройна съдебно-техническа експертиза доказа, че Боянова се е движела със скорост 121 км в час при допустими на този участък 50 километра.
Прокурор Светлана Фотева поиска на заседанието 13 години затвор за Боянова. Квалификацията й деяние с особено висока степен на опасност обаче бе оспорено от адвокат Първанов, който поиска тя да отпадне. Според него чистото съдебно минало, осъзнаването на сериозността на деянието и последиците от него, както и разкаянието на клиентката му са обстоятелства, заради които наказанието на Илиева трябва да бъде в параметрите 3 до 10 години лишаване от свобода. Той апелира при определяне на наказанието да бъдат взети предвид и влошилото се здравословно състояние на шофьорката, както и фактът, че тя сама гледа онкологично болната си майка.
Председателят на съдебния състав Бисер Петров обаче не се вслуша в доводите на защитата. Според него шофирането в нетрезво състояние при скорост 121 км в час, при което се е стигнало до инцидент с трима загинали не дават никакво основание квалификацията да отпадне. След това магистратът постанови 14 години ефективно лишаване от свобода и освен това за 16 години лиши Боянова от правото да управлява автомобил. Така съдът даде една година от себе си над исканата от прокурор Фотева присъда.
Трите почернени семейства не предявиха имуществени претенции към подсъдимата. Родителите на София и Светослав присъстваха на последното съдебно заседание, като едва удържаха риданията си. По време на излагането на кървавите подробности около нощта на трагедията бащата на младежа разплакан избяга от залата.
Присъдата, която получи 43-годишната перничанка, подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд. Защитата на подсъдимата бе категорична, че ще обжалва.
Петър Димитров

Facebook logo
Бъдете с нас и във