Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПЕШЕХОДНО

От известно време оставих колата и ходя пеш. Казаха ми че е здравословно.
Ходиш си и размишляваш за какво ли не. Така стигнах до извода, че и жив да беше, Гьоте никога нямаше да дойде дотук, за да възкликне: Виж София и умри!
Макар че между Неапол и нашата столица все пак има някои прилики. Например там за боклука се грижи Камората. А у нас - Вълка.
Има и разлики, разбира се. Оня ден минавам край боклукчийския камион, дето чистеше на улицата. Един от чистачите си запали цигара и хвърли празната кутия на асфалта. А кофата беше до него.
В този момент съзрях в прословутия сюжет за онези гъски, дето спасили Рим от нашествието на дивите гали, неподозирана досега историческа предопределеност. Да сте чули нещо за галите след сблъсъка им с гъските?
Вървя и си мисля: не гъски, не патки - спасение за нас няма. Не ни стига Вълка и себеподобните му, ами преките задължения по чистотата на столичните улици са вменени на роми. Не римляни, нали?
Въобще ходенето има своите предимства. Крачиш и градиш хипотези...
Дали да не задоволим политическите амбиции на столичния кмет? Да го пратим да върти държавното кормило? Дето се казва, от много хубаво няма накъде вече - да не бъдем егоисти.
В този ред на мисли можем да предложим референдум за смяна на столицата и да изберем друг град. Примерно Банкя. Чист въздух, минерални води - има материал, както обичаше да казва преди един виден обитател на града.
Освен това има и баня, хубава стара сграда. Това че не работи е плюс. Там би могъл да заседава бъдещият Министерски съвет. След като общината реши Столичната баня да стане музей, що тази в Банкя да не е обиталището на МС?
Ходете пеш, това е...

Facebook logo
Бъдете с нас и във