Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПЕТ ГОДИНИ ЗАТВОР ЗА ДЕДЕСАРЯ НА РЕПУБЛИКАТА

Пет години лишаване от свобода ефективно получи от Апелативния съд във Велико Търново обявеният за дедесар №1 на републиката Петър Тонков. Той ще трябва да заплати и глоба в полза на държавата в размер на 12 хил. лева. Обвинението срещу него бе за това, че през периода от 1 септември 1999 г. до 30 май 2000 г. е източил от държавната хазна 3.3 млн. лева.
Чрез фирмата си ЕТ България - Петър Тонков търновецът декларирал извършени търговски сделки за 20.3 млн. лева. Направената насрещна проверка обаче показала, че част от търговските партньори на Тонков са фирми фантоми, а други никога не са и подозирали, че са били в бизнес отношения с дедесаря. За извършване на престъплението пред данъчните бизнесменът използвал фактури с невярно съдържание.
Делото за източените 33 млн. лв. започна още през 2006 г. и премина през невероятни съдебни перипетии. След насрочването му изведнъж се оказа, че едрият, над 100-килограмов, мъж всъщност е един много болен и изтерзан човек. Пред съда адвокатът му щедро сипеше медицински свидетелства за високо кръвно, болни бъбреци и остра форма на диабет, които не позволявали на неговия подзащитен да се яви в Съдебната палата.
Едва след като председателят на съдебния състав Даниел Минов се закани, че ще проведе заседанието до леглото на болния, дедесарят се появи в залата. По време на цялото заседание Тонков не спря да мръщи лице, да се превива и да гълта хапче след хапче. Върхът беше, когато подсъдимият вдигна тениската си и си би инсулин в корема пред очите на присъстващите журналисти, адвокати и съдии.
Петте години затвор е първата осъдителна присъда по първото обвинение и дело срещу сочения за най-крупен ДДС измамник в страната. През 2007 г. две последователни съдебни инстанции - районна и окръжна, обявиха Тонков за невинен по друго обвинение - за източване на 16 459 лева. Измамата лъсва случайно през 2003 година. При проверка на фирмената документация на хасковска фирма местните данъчни се натъкват на фалшива фактура. Тя е издадена на името на фирмата Тонков груп, която по това време е един от доставчиците на разследваната хасковска фирма. Самата фактура е на стойност 82 296 лв. и е издадена от земеделската кооперация Надежда в свищовското село Българско Сливово. Според счетоводния документ кооперацията е продала на Тонков груп царевица, лозички, свине и едър рогат добитък. Направената проверка обаче установила, че от кооперацията никога не са чували за подобна фирма, да не говорим пък да са имали бизнес отношения с нея.
На 28 октомври 2005 г собственикът на Тонков Груп - Петър Тонков е арестуван. Пред разследващите едрият мъж се кълне, че фактурата е истинска и че той не е престъпник. Въпреки това обаче разследването срещу него завършва с мнение за съд. По време на съдебното следствие изведнъж се оказва, че (съвсем случайно) само ден след издаването на фалшивата фактура фирмата Тонков груп е сменила собствеността си и тя е прехвърлена на Митко Минев. В схемата няма нищо случайно, тъй като последният влиза в числото на най-близкото обкръжение на топ дедесаря.
След дълго умуване, въпреки доказателствата, Районният съд във Велико Търново изненадващо се произнесе, че Петър Тонков е невинен. Въпреки протестите на прокуратурата няколко месеца по-късно оправдателната присъда бе потвърдена и от окръжната инстанция.
Името на Петър Тонков се появи в медийното пространство за пръв път преди пет години. Справка в АПИС показва, че от края на 90-те години той е бил собственик и управител на над 40 фирми, чрез които от държавата са били източени милиони левове под формата на неправомерно върнато ДДС. Според създадената ефективна схема, след като фирмите са използвани и изпразнени от финансово съдържание, са били прехвърляни на безработни или социално слаби роми. Срещу 20-30 лв. на ръка несретниците се сдобивали с фирма, без да подозират, че тя е точила пари от държавния бюджет. Жертвите разбирали, че са измамени едва когато на тяхно име започнели да пристигат призовки за милиони неплатени данъци.
За никого във Велико Търново не е тайна, че соченият за топ дедесар Тонков всъщност е просто изпълнител, зад когото стоят висши покровители. Това обяснява и спокойствието и непукизма на измамника. Докато срещу него вървят дела за милиони левове, той продължава да бръмчи из града с луксозна лимузина.
Петър Тонков има силен гръб. Покрай него в играта са включени още много хора по различните етажи на властта. Всички са оплетени в едно кълбо: политици, бизнесмени, данъчни, полиция, съдии. Ако обвинението срещу Тонков беше за кражба на 100 лв. или един телевизор, вече щеше да бъде в затвора. Но нали става въпрос за милиони левове, той така и никога няма да влезе вътре. Освен ако в един момент покровителите му не решат, че вече не им е нужен. Но и тогава е по-вероятно той да бъде ликвидиран по друг начин, за да не пропее и да не разкрие тайните, които знае, споделя бивш търновски полицай от кариерата.
Според бившето ченге, Тонков е бушон в поредната афера на високо равнище, а парите са потъвали в някоя партийна каса. Дедесарските измами и аферата Акрам са по една и съща схема. Бушоните получават много пари, които след това изчезват някъде. За извършената услуга на тях им се дава определен процент, който обаче не е особено висок. Обещава им се също така, че каквото и да се случи, те няма да влязат в затвора. Което обещание в повечето случаи се спазва. Възможно е и аферата Акрам и измамите с ДДС дори да са били разработени от един и същи гениален мозък, твърди ексслужителят на МВР.
Дали това е така, може би никога няма да научим. Целта и в двата случая обаче е да се замажат очите на Темида, докато откраднатите пари изтичат към черните партийни каси.

Facebook logo
Бъдете с нас и във