Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Петима захарни останаха в ареста

Специализираният апелативен съд остави в ареста петима от задържаните (в сряда, 23 май) в сладката афера, сред които е и синът на бизнесмена Гриша Ганчев. Спецмагистратите потвърдиха решението на първоинстанционния съд за постоянния арест наДанаил Ганчев, Милко Талев, който е обявен за шеф на организираната престъпна група, Тодор Симеонов, Ивайло Талев, Милко Димитров.


С мярка за неотклонение домашен арест е Камелия Мирчева, член на надзорния съвет на Литекс комерс, също задържана при акция Захар. Тя си остава вкъщи заради влошеното си здравословно състояние и по семейни причини.


Синът на Гриша Ганчев и останалите петима бяха арестувани на 11 май по обвинение за укриване на 200 000 лв. ДДС. Лидерът на групата Милко Талев е известен плейбой, в чиито активи са вписани и известни манекенки. Той, Камелия и Данаил Ганчев са изпълнителни директори на Литекс комерс. Тодор Симеонов е управител на дружеството Симек, което е едно от участващите в престъпната схема търговски дружества. Основните фирми, реализиращи механизма на измамата, са Симек ЕООД, Симек Трейд ЕООД и Офлайн филм ЕООД - всички контролирани от Милко Талев.


Според обвинението групата е действала от началото на февруари 2012 г., а схемата е измислена от Талев. Той организирал доставките и продавал захарта на реални купувачи. Според прокуратурата Талев осигурявал камионите, но не фактурирал доставките. Парите от продажбите са превеждани по сметка на Симек в MKB Юнионбанк. Босът на групата разполагал с доверен човек в банката, който му съобщавал за постъпването на преводите. След това Талев докладвал на шефовете на Литекс комерс и изтеглял парите от банката. За транспорта се издавали фактури, но документите се унищожавали. На 10-20 доставки се фактурирала една, останалите се покривали. Така само за месеците февруари-март тази година шестимата избегнали плащане на данъци за над 200 000 лв., а неосчетоводената сума била 1 200 000 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във