Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПЕТКАНОВ НЕ ДАВА ПАРИ НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ

Най-сетне управляващите благоволиха да си спомнят за третия ремонт на конституцията, влязъл в сила още на 3 април 2006 година. Става дума за чл.130а, т.1 и т.2 от основния закон, които повеляват: Министърът на правосъдието предлага проект на бюджет на съдебната власт и го внася за обсъждане във Висшия съдебен съвет. Министърът на правосъдието управлява имуществото на съдебната власт. И които едва сега ще видял бял свят, защото са заложени в проекта на новия Закон за съдебната власт.
По време на заседанието ана Висшия съдебен съвет (ВСС) в сряда обаче никой и дума не обели за тази новост. И нямаше защо, тъй като тези правомощия на правосъдния министър са уредени в конституцията, а пред нея нито един закон не важи. Всъщност обаче именно тези няколко изречения тепърва ще създадат не един и два проблема пред съдебната власт и ще образуват доста нерви на магистратите.
Въпреки че за целокупния български народ и неговите управници промените в конституцията станаха задължителни веднага след като бяха обнародвани в Държавен вестник, правосъдният министър Георги Петканов започна да се разпорежда с парите на съдебната власт от 1 януари 2007 г., като основният аргумент бе споразумението му с финансовия министър Пламен Орешарски, че по средата на годината не е хубаво да се прехвърлят пари от една бюджетна сметка в друга.
На 10 януари, по време на първото заседание на ВСС за 2007 г., правосъдният министър Георги Петканов обяви, че взема финансовите неща на съдебната власт в свои ръце и от това... нищо хубаво не последва.
От два месеца и половина съдиите, прокурорите и следователите чакат правосъдното ведомство да обяви конкурс за някаква обществена поръчка. Подобно нещо обаче все не се случва и не се случва, въпреки че нуждите са повече от крещящи: поне половината от съдилищата, прокуратурите и следствените служби са в плачевно технологично състояние; от 1 март магистратите от 28-те регионални административни съдилища работят на куц крак, защото нямат сгради, нормални кабинети, компютри и деловодства; нищо не се прави и за бъдещите 28 регионални административни прокуратури, които също би трябвало да бъдат разкрити.
Според слуховете, разпространявани от злите езици, правосъдният министър се стискал толкова, защото го било страх да не би някой да го обвини в организиране на търгове за негови хора или пък в излишно разточителство. По-трезвомислещи люде обаче твърдят, че Георги Петканов е заключил касата на Темида не от страх, а по-скоро... по принцип, защото от известно време насам в съдебната система не са купувани дори кламери, папки, найлонови джобове и хартия.
Пак от известно време из софийското публично пространство обикаля и друг слух, според който правосъдният министър не дава пари, за да... научи магистратите да го уважават като държавник. Дали това наистина е така, трудно може да бъде установено. Факт е обаче, че административните ръководители в съдебната власт все по-усилено са започнали да ухажват проф. Георги Петканов с идеята да изкрънкат някой и друг лев от него.
Пръв срещу скъперническото поведение на Петканов възропта главният прокурор Борис Велчев. На 7 март, по време на заседанието на ВСС, шефът на държавното обвинение не издържа и на висок глас заяви, че без разрешение на правосъдния министър не може да купи за нуждите на прокуратурата дори най-обикновена заседателна маса. И понеже положението вече било нетърпимо, главният прокурор обеща да сезира Конституционния съд (КС), който веднъж завинаги да разясни какви точно са финансовите правомощия на Георги Петканов.
Най-вероятно Велчев ще попита КС в кои случаи административните ръководители в съдебната система ще трябва писмено да искат от Георги Петканов пари и в какви случаи те ще могат да действат и без благоволение свише. Което пак е неясно как ще стане, защото по конституция целият бюджет на съдебната власт е под опеката на министъра, а административните ръководители на съдилищата, прокуратурите и следствените служби получават строго определени траншове всеки месец или на тримесечие. Или, както сподели с репортер на Параграф 22 един висш съдия неотдавна, от 1 януари 2007 г. съдебната власт е поставена под ограничено запрещение - хем има пари, хем не може да ги използва!.

Facebook logo
Бъдете с нас и във