Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПЕТКАНОВ ПРЪВ СЪБРА КУРАЖ ДА СИ ТРЪГНЕ

Съвсем очаквано за Параграф 22 Висшият съдебен съвет подмина въпроса с оставката на Ангел Александров, директор на Националната следствена служба (НСлС) и член на ВСС, поискана му от главния прокурор Борис Велчев. В сряда (30 май) кадровиците на Темида за сетен път показаха, че нямат никакво намерение да се намесват в т.нар. скандал Овчаров-Александров. Те обявиха, че в момента няма какво да се коментира, тъй като проверката на случая все още не е приключила и прокуратурата не е внасяла във ВСС никакъв конкретен материал за обсъждане.
Съвсем неочаквано обаче в сряда ВСС произведе новина, на която дори Николай Бареков би завидял от все сърце. След изчерпване на дневния ред правосъдният министър Георги Петканов (по закон той председателства заседанията на ВСС без право на глас) обяви, че подава оставка, и уточни, че за това свое намерение не е уведомявал нито премиера Сергей Станишев, нито партийния си лидер Симеон Сакскобургготски.
Въпреки че от сряда на обед партийните и медийните анализатори се скъсаха да гадаят какво иска на каже Петканов с оставката си и по какъв сценарий той е принуден да напусне Министерството на правосъдието, истината е доста по-елементарна. За освобождаването на Георги Петканов се заговори още миналата есен, когато той излезе от Правителствената болница, където прекара десетина дни заради инфаркт. Според хора от неговото обкръжение още тогава той е споделил, че смята да се оттегли по здравословни причини, но по онова време Станишев и Сакскобургготски не пожелаха да се разделят с него просто така.
В сряда (30 май) правосъдният министър сподели, че си тръгва съвсем доброволно. Мотивите за решението ми са съвсем лични. Оказа се, че правосъдното ведомство е много тежко за ръководене, докато в МВР (в кабинета на Симеон Сакскобургготски той бе вътрешен министър - бел. ред.) беше по-лесно. Наистина МВР е с 10 пъти по-голям кадрови потенциал, но за сметка на това там има ред, има дисциплина. Един мандат е достатъчен в изпълнителната власт. Два мандата са много, това е направо героизъм, обясни все още министърът на правосъдието.
Едновременно с това обаче той успя деликатно да уточни, че между неговата оставка и т. нар. скандал Александров - Овчаров все пак има някаква връзка.
Покрай сухото гори и мокрото, освен това и на Запад, и на Изток, и у нас има смени в правителствата. В средата на мандата е хубаво да има размествания и най-вероятно други министри от НДСВ също ще подадат оставки, обобщи Георги Петканов и категорично отказа да гадае как ще се казват евентуалните му последователи.
Според последните слухове един от най-вероятните наследници на Георги Петканов е заместник-председателят на НДСВ Пламен Панайотов. Други твърдят, че Анелия Мингова (председател на жълтата парламентарна група и член на българската делегация, която на 24 май по традиция се видя за няколко минути с главата на римокатолическата църква папа Бенедикт ХVI) също има доста добри шансове да оглави Министерството на правосъдието. А пък трети направо заковаха в министерското кресло сегашната заместничката на Петканов - Анна Караиванова. С две думи - битката (или по-скоро - пазарлъкът) за правосъдното министерство, тепърва започва.

Facebook logo
Бъдете с нас и във