Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПЕТКАНОВ РАЗМАХА ПАРЛАМЕНТА КАТО ПЛАШИЛО ПРЕД ВСС

Бойкот. Обида. Високомерие. Арогантност. Тези четири думи дават изключително точна представа за настроенията по време на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) в сряда (15 ноември).
Темите, които предизвикаха тези силни чувства сред магистратите, бяха две. Първата, естествено, се отнасяше до бюджета на съдебната власт за 2007 година. А втората - до поддръжката и ремонта на съдебните сгради.
Първо председателят на бюджетната комисия към ВСС Андрей Икономов разбуни духовете в съвета. На 9 ноември той е присъствал на заседанието на парламентарната правна комисия, където са се обсъждали парите за съдебната власт за догодина. Получил е покана и за участие на заседанието на правната комисия, което се проведе в сряда (15 ноември).
Народните представители се интересуваха само от това какви заплати получават магистратите. Доколкото разбрах, заместник-председателят на НДСВ Николай Свинаров заявил някъде, че 3000 съдии, прокурори и следователите получават по-големи заплати от тази на президента. Той казал още, че ние взимаме много големи премии, а работата на магистратите не била на ниво, сподели Икономов пред ВСС.
Той с огорчение добави, че вече три години ходи на заседанието на правната комисия и там се натъква на пренебрежително отношение - депутатите се интересували единствено и само от заплатите на магистратите. Заради това нямам никакво намерение да ходя пак на тези сбирки, отсече Икономов.
Всички членове на ВСС - кой с изказване, кой с кимане - единодушно подкрепиха председателя на бюджетната си комисия. Не е необходимо да се ходи, защото резултат няма да има. Депутатите са чули аргументите, но както се очакваше, резултат няма, присъедини се към тях и министърът на правосъдието Георги Петканов.
Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Иван Григоров допълни, че това положение е от години. Неговият заместник Румен Ненков заяви, че никога не се е интересувал колко получава един адвокат например и че това е една непочтена завист. Накрая думата взе пак Андрей Икономов, който каза: На заседанието на правната комисия на 9 ноември присъстваха 16 депутати от общо 26 нейни членове. За съжаление Павел Шопов (народен представител от Атака - бел.ред.) по време на цялата дискусия говори по телефона и нищо не разбра. Така загубихме единствения глас, който ни подкрепя. Останалите 15 членове гласуваха с въздържал се за нашето предложение за бюджет на съдебната власт. Всичките единодушно обаче подкрепиха варианта на Министерския съвет (МС).
В крайна сметка ВСС реши да бойкотира заседанието на парламентарната правна комисия в сряда и да не изпрати нито един свой представител. Те не видяха смисъл някой от тях да присъства там, след като всяка година МС реже почти наполовина сумата, която искат магистратите. Както вече е писал Параграф 22, съдебната власт иска 487 млн. лв. за 2007 г., а правителството й дава едва 264 млн. лева.
Другата драма по време на заседанието на съвета в сряда предизвика правосъдният министър Георги Петканов. Той се държа изключително високомерно и арогантно с колегите си от съвета.
Поводът бе съдбата на дирекция Инвестиционна политика и съдебни сгради към ВСС. Както е известно, на 31 март в Държавен вестник бе обнародвана т.нар. трета поправка в конституцията. Според нейния чл.130а, т.2: Министърът на правосъдието управлява имуществото на съдебната власт.
След като Народното събрание окончателно прие промените в основния закон, Висшият съдебен съвет реши да продължи да се занимава с ремонтите на сградите до края на годината, а от Нова година за това да се грижи вече министърът на правосъдието.
На 1 ноември обаче ВСС се изметна. Тогава магистратите трябваше да обсъдят сключено споразумение между главния прокурор Борис Велчев и председателя на ВКС Иван Григоров, според което реконструкцията на цялата Съдебна палата в София, включително и на прокурорските помещения, ще се извърши от фирма Енемона, избрана от ВКС.
Но вместо да се случи това, Борис Велчев заяви, че има промени в конституцията и цитира въпросния чл.130а, като допълни, че законът трябва да се спазва и се отказа от споразумението. На свой ред Иван Григоров го оттегли от дневния ред на заседанието. А останалите членове на ВСС, заедно с министъра на правосъдието, решиха дирекция Инвестиционна политика и съдебни сгради (която отговаря за ремонтите в храмовете на Темида) заедно с щата и хората да се прехвърли към правосъдното ведомство.
В сряда се разигра друга сценка. Андрей Икономов от името на три комисии на ВСС - бюджетна, инвестиционна политика и съдебна администрация - предложи петима от общо деветимата служители в дирекцията да бъдат съкратени. Останалите четирима пък да бъдат нещо като координатори между ВСС и правосъдното министерство - да помагат при осъществяване на дейността му по отношение на ремонтите и строежите на съдебни сгради.
Професор Петканов много се вбеси от тези думи. Той цитира чл.130а от конституцията и допълни, че правомощията на ВСС по отношение на храмовете на Темида се връщат там, където са били преди.
ВСС няма вече правомощия да се занимава с управление на сгради и това е ясно като бял ден. Всичките девет души трябва да се съкратят, а техният щат да се прехвърли към министерството. Какво означава това половината да останат на работа тук? Дрън-дрън-та пляс. Ще поставя въпроса в Народното събрание, че във ВСС не се спазва третата поправка в конституцията, заплаши професорът.
Веднага след него се намеси Иван Григоров, който... подкрепи Петканов с думите: Правомощията се прехвърлят на министъра. Оттук нататък дебатът е излишен. В общи линии на същото мнение беше и главният прокурор Борис Велчев.
Журналистите, които наблюдаваха спора, не се изненадаха от позицията на Григоров. Откакто пое поста председател на ВКС (20 ноември 2000 г.), той се смята за единствения управител на палатата. Още повече навлезе в това амплоа, когато през 2001 г. започна цялостна реконструкция на сградата. Неговата безрезервна подкрепа за Петканов бе изтълкувана от медиите по един-единствен начин - след като министърът поеме управлението на съдебните сгради, Григоров ще се опита да си уреди привилегията отново да бъде стопанин на Съдебната палата. Е, и как няма да го поиска, след като така настървено подкрепи Петканов в сряда.
Но да се върнем на заседанието. Андрей Икономов не падна по гръб и продължи да отстоява мнението, че част от колегите трябва да останат на работа във ВСС. Сред тях бил управителят на сградата на съвета, който вършил прекрасна работа с нейната поддръжка, счетоводителката била към тази дирекция, домакинът също. Накрая Икономов заяви, че щатът на Министерството на правосъдието по никакъв начин не зависел от щата на ВСС.
Няма никакъв правилник, наредба, закон, който да ни кара да закрием щата при нас и да открием такъв в Министерството на правосъдието. Но искам да отбележа, че за първи път министърът проявява интерес към бройката на местата за служители във Висшия съдебен съвет, лаконично заключи Андрей Икономов.
Спорът може би щеше да продължи безкрайно, но се намеси съдията на ВКС Бойка Попова, която с две простички изречения усмири колегите си от ВСС. Закриването на дирекция Инвестиционна политика ще повлече промени в правилника на дейността на съвета. Заради това нито днес, нито утре ние можем да ликвидираме това звено, каза Попова.
Ето така разразяването на скандала бе предотвратено, а точката - отложена за някой друг път.

Facebook logo
Бъдете с нас и във