Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПЕТКОВ НАТИРИ СТАРИЯ ШЕФ НА ОДП-ПЛЕВЕН ЗАРАДИ НЕАДЕКВАТНОСТ

Бившият вече директор на Областната дирекция на полицията в Плевен комисар Бисер Иванов не е уведомил вътрешния министър Румен Петков за скандала с пияния съдия Любомир Кръстев и не е реагирал адекватно в случая, така служители от ОДП коментираха оставката на досегашния си шеф. Според тях склонността на комисар Иванов да замита под килима подобни инциденти му е изяла главата.
В подкрепа на твърденията си те припомнят случая от 21 юли т.г. с румънския автобус, който според информация на вътрешното министерство бил спрян край града от плевенски полицаи за превишена скорост. Според румънските туристи обаче в случая ставало дума за поискан подкуп от страна на ченгетата. Каква е била истината знаят само петдесетината пътници и екипът от Престъпления по пътищата към дирекцията. А самият шеф на дирекцията е бил против огласяването на случая.
Факт е обаче, че още на следващия ден, 22 юли, неделя, полицията в Плевен излезе с ясно и конкретно становище. До него се стигна по препоръка на самия министър, който същия ден бил в града по повод провеждащ се мотокрос. След неговата намеса Иванов организирал специална пресконференция, за да се избегнат двусмислените коментари по случая със спрения румънски автобус.
Очаквах по-бърза реакция, изключително съм разочарован, е била репликата на вътрешния министър Румен Петков към състава и директора на ОДП-Плевен при визитата му там на 8 август по повод скандала със съдия Кръстев. Според свидетели той е изразил недоумението си от липсата на каквато и да е информация за станалото. Защо аз не съм бил уведомен, запитал гневно министърът.
На 6 август, понеделник, министър Петков отново е бил в родния си град. Въпреки това комисар Иванов си е замълчал за инцидента с председателя на районния съд Любомир Кръстев. Както е известно, през нощта той разиграва трима патрулиращи полицаи, отказа алкохолна проба и видимо пиян, избягва от местопроизшествието с друга кола.
Иначе информационната политика на дирекцията във връзка с престъпленията по пътищата е повече от активна - не минава и ден без в бюлетина на ОДП да се включат по няколко случая на заловени с алкохол шофьори. В този от 6 август обаче няма и дума по казуса Кръстев. През изминалото денонощие в Плевенска област не са регистрирани тежки криминални престъпления, катастрофи или пожари, се казва буквално там. За случая се премълчава и в бюлетина от следващия ден.
При визитата си в Плевен на 8 август вътрешният министър похвали полицаите Демир Ангелов, Александър Кунчев и Росен Минчев от Първо РПУ в града, които съставиха акт на пияния съдия. Петков обаче заяви, че те не са получили подкрепа от началството си. Служителите трябва да разчитат, че МВР стои зад гърба им, категоричен бе вътрешният министър.
Досегашният шеф на дирекцията комисар Бисер Иванов се прочу с по-особеното си мнение за ролята на собствения си пресцентър в сложната любовна двойка полиция-преса. То се изясни скоро, след като той седна в директорския стол през декември 2003 година. Малко преди това предишният шеф на плевенската полиция Илия Илиев пък оглави Националната полиция в столицата.
С идването си комисар Иванов въведе строги изисквания за публикуваните информационни съобщения на ОДП - никакви имена на извършители, никакви обстоятелства и подробности. Не е тайна, че по същото време срещу говорителката на ОДП Цветкова прокуратурата образува дело заради това, че в съобщение до медиите бе посочила с трите им имена полицаи, заподозрени в продажба на откраднати пчелни кошери. Тя бе изпълнила заповед на тогавашния вътрешен министър Георги Петканов: извършилите нарушение служители на МВР да бъдат оповестявани в пресата с имената им.
Странно е, че до сядането му в директорския стол Иванов се е изявявал и като говорител на дирекцията, докато е бил служител в сектор Координационна и информационна дейност. Колкото до медийните изяви на комисар Иванов, те са впечатляващи. В първото си интервю като нов директор той заяви, че не се срамува от работата си в службите на Държавна сигурност.
Новият шеф на дирекцията комисар Марио Тодоров, според колегите му, е изпълнителен служител и позитивен човек. Пред журналисти той заяви, че няма да прави кадрови промени в дирекцията и ще обърне особено внимание на дейността, свързана с опазването на обществения ред в града и региона. Комисар Тодоров беше един от шестимата служители на Областната дирекция на полицията, които бяха наградени лично от министър Румен Петков с медал Правосъдие, свобода, сигурност 2007 г. по повод празника на МВР. Сред отличените впрочем беше и досегашният директор Бисер Иванов, който освен това получи и почетен знак на МВР - втора степен за заслугите си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във