Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПЕТКОВ ЗАСМЯН СЕ ХВАНА ЗА МЕТЛАТА

Голяма метла, каквато досега не бяхме виждали, се развихри през изминалата седмица в една от структурите на МВР. Главите на шестима шефове в Областната дирекция на полицията в Перник паднаха, след като на 21 февруари (четвъртък) вътрешният министър Румен Петков ги освободи заради несправяне с работата и слаби резултати в борбата с престъпността.
Чистката започна от необичайно висок пост - от заместник-директора на ОДП комисар Кирил Стоилов и обхвана ръководители на следващи нива: началника на Второ РПУ Перник главен инспектор Бойко Тодоров, началниците на сектори Борба с организираната престъпност и Криминална полиция при ОДП - главни инспектори Роберт Петров и Владимир Васев, началника на група Престъпления по пътищата Иван Стоилов и началника на група Криминална полиция при Второ РПУ инспектор е на Илиян Георгиев.
На мястото на падналите заради слаби резултати Петков назначи все хора от Първо РПУ в града: досегашният шеф Владимир Босев - за временно и.д. заместник-директор на ОДП; Георги Бонев, досегашен шеф на сектор Криминална полиция в РПУ - за временен и. д. началник на Второ РПУ; за вр.и.д. шеф на Първо РПУ пък бе назначен Иван Зеленков, досегашен служител на управлението. Нов е и шефът на РПУ-Радомир - временно това ще е Валентин Кирков, досегашен началник на група в управлението. Сектор Криминална полиция в Областната дирекция също е с нов шеф, който идва от столицата - главен инспектор Владимир Владимиров, досегашен служител в Главна дирекция Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред и превенция. Антимафиотите от сектор БОП в Перник пък ще бъдат ръководени временно от Асен Живков, досегашен служител там.
Метлата се развъртя, след като на територията на града бяха извършени един опит за убийство и едно покушение. На 11 февруари на път за Батановци беше атакуван и прострелян 65-годишният Васил Станков, баща на убития през 2005 г. пернишки наркобос Райко Василев - Кръвта. Бащата е гърмян заек - през лятото на 2006 г. неизвестен стрелец понечи да му изпие кръвта на пътя при село Мещица, но не успя. При сегашното покушение срещу колата на Васил Станков бяха изстреляни над 10 куршума, като един от тях го уцели във врата. Седмица след покушението бившият златар бе принудително поставен на командно дишане, тъй като лекарствата по всяка вероятност го докарвали до буйство, извести шефът на ОДП комисар Димитър Шереметев. След атентата Шереметев заяви също, че разследването по случая напредва и има конкретни данни, които ще помогнат за разплитането на поредната мокра поръчка.
На 19 февруари вечерта в Перник отново пропищяха куршуми. Този път с 9 изстрела, край хотел Струма беше гръмнат друг герой от местния подземен свят - Николай Христов-Хайо. Хайо бе известен преди всичко със способностите си на изпечен автокрадец, а заедно с друг свой виден колега - Валентин Кирилов-Пуйката, бе заподозрян и в участие в инкасовия обир край Техномаркет в Божурище на 28 февруари 2007 година.
Убийството на сочения за наркопласьор Николай Христов е конкретният повод за предстоящите кадрови смени, заяви комисар Шереметев ден след покушението.
Вътрешният министър Румен Петков също демонстрира логика на оперативен работник и свърза двата инцидента. В Перник става въпрос за противоборството на два клана, очевидно някой не си върши работата, отсече той. И само за един ден омете от бюрата им шест отговорни ченгета. Фактът, че баш-началникът им, т.е. шефът на дирекцията, бе пощаден, може да означава, че комисар Шереметев е бил заблуден относно напредъка по разследването за стрелбата по Васил Станков и по този начин ответният удар срещу Хайо не е бил предотвратен.
Явно изминалата седмица бе зодиакално благосклонна към вътрешния министър, който спечели червена точка с безкомпромисните оставки в ОДП-Перник. Още една той добави и в средата на седмицата на откритото заседание на Комисията за превенция и противодействие на корупцията, чийто председател е.
В Гранитната зала на Министерски съвет Румен Петков събра дипломати от посолствата на страните от ЕС и САЩ, представители на Постоянното представителство на Европейската комисия и журналисти. Целта му бе да обяви, че закриването на безмитните магазини и бензиностанции по сухопътните граници е елемент от дългосрочните усилия на правителството за ликвидиране на всякакви контрабандни схеми у нас и срещу генерирането на средства в сивата икономика. Само че с това си действие той не нанесе удар върху най-големия безмитен и хазартен бос у нас, а сякаш пристана на истеричните хрумки на ген. Атанасов.
Петков се похвали, че е сформирана специална работна група от МВР и Министерство на финансите, която през следващите три месеца ще направи оценка на законодателството по отношение на наказанията за търговци, търговски обекти и складове, които излизат извън рамките на закона при търговията с акцизни стоки. Според думите му, ще зачестят и специализираните акции с участието на служители от двете министерства за контрол върху търговията с акцизни стоки.
Въпреки логичния въпрос: какво пречеше на правителството да реши този проблем, преди европейските ни партньори да намекнат за него, не може да се отрече, че Пи Ар-акцията му и в частност тази на министър Петков засега отбелязва впечатляващ успех. По този повод заместник-посланикът на САЩ у нас Александър Караянис заяви, че очаква бърза реакция във връзка с предстоящото внасяне в парламента на Закона за безмитната търговия. Поздравявам българското правителство за решителната мярка да закрие безмитните магазини, рече той.
България решително е застанала на правилния път, пък отбеляза министър-съветникът в посолството на Германия Гудрун Щайнакер. Свой принос към комплиментите даде и Вилев ван Ее, посланик на Кралство Холандия. Изключително впечатлен съм от постигнатото от България дотук в борбата с корупцията. Решението за закриване на безмитните магазини съвпада и с визията на ЕС за развитието на България и е важна стъпка в борбата с корупцията, каза той.
Е, всичко можеше да приключи като в приказка с щастлив край, ако след размяната на комплименти в Гранитната зала на МС, същата вечер, по време на политическото кафене в НДК, същият посланик не беше заявил: Има нещо сбъркано в държавата, щом толкова много хора се обръщат към чужд дипломат. Не трябва винаги да се надявате „Брюксел да натисне отвън, а сами да посочвате проблемите, без да се чувствате заплашени, добави той.
Прав е, разбира се! Жалко е, че за пореден път ни го казва чужденец, но какво да се прави - такава е държавата...

Facebook logo
Бъдете с нас и във