Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПЕТРИЧКИЯТ КОМИТА КОЦЕ МАЦА

Съпруг на мисис България-2004, баща на 4 деца, отличник в МЕИ-София, полиглот с познания по руски, сръбски, английски и италиански езици, кумец на виден футболист, мажоритарен собственик на футболен тим, кандидат-кмет от листите на НДСВ, после от квотата на Евророма, запален ловджия, собственик на мебелна фирма, кафенета, увеселителни комплекси и пазари - това е част от визитката на президента на ПФК Беласица - Петрич Костадин Хаджииванов. Босът на петричкия тим, известен със странното си прозвище Коце Маца, е начело на тима на комитите повече от десет години.
Футболното си амплоа баш-комитата от Петрич дължи на своя приятел Димитър Димитров-Маймунека, с когото дръпнаха ПФК Беласица в А РФГ и започнаха да мачкат наред де що елитен отбор видят. Маймунека обаче така и не можа да се порадва на вицепрезидентския си пост и сътрудничество с Коце Маца - на 28 януари 2002 г. той бе взривен във входа на бл. 27 в ж.к.Стрелбище, където живееше приятелката му. Именно Маймунека бе причина Бела да заиграе в елитната ни футболна лига, след като пререгистрира пазарджишкия си клуб Хебър в Петрич и осигури лиценз на комитите за А РФГ за есента на 2001 г.
За разлика от приятеля си, прочул се покрай многобройните в онези години подвизи на борческата групировка ВИС-2, Коце Маца остана някак встрани от скандалите и криминалните хроники. Сякаш за него не се отнасяше онази македонска реплика, открехваща завесата към лютия характер на местните комити: петел ке продам, пищоль ке купам...
ПОБОЯТ
И все пак комитата Коце Маца, с твърде кроткия за македонец нрав, се вписа шумно и за негово съжаление позорно в полицейските хроники. Шумно, защото край неговия офис на фирмата му Рондиа на столичния бул. Васил Левски 22 на 28 януари 2005 г. се гърмя на поразия. А позорно, защото не отива на един комита да бъде пребит от бой, без да каже дори и гък. На тази дата Коце Маца бе нападнат и пребит посред бял ден в офиса си, пред очите на собствените си бодигардове. И така той оправда собственото си остроумие, че не разполага с гардове , а само с шофьори.
Тогава МВР разпространи официалната версия, че в офиса на футболния бос влезли осем момчета, които поискали да разговарят с Хаджииванов за дълг от 100 000 лева. Той бил натрупан от неплатените наеми за дъскорезница, ползвана от негова фирма. Коце Маца поканил момчетата в кабинета си, а охраната му останала в съседна стая. Седем-осем минути по-късно от интеркома, натиснат от бизнесмена, се разнесли писъци за помощ и характерен шум от юмручни удари.
Последвала кратка схватка, в която гардът на Хаджииванов Павел Иванов извадил служебния си пистолет ЧЗ и гръмнал във въздуха. Изстрелът подплашил биячите, които хукнали да бягат, последвани от охраната на бизнесмена. След бърза размяна на удари пред офиса нападателите отфучали с колите си. Гардовете-шофьори на Коце Маца се окопитили и загърмели след тях. При тази стрелба един от нападателите бил ранен в рамото. Самият Хаджииванов е откаран във Военна болница със счупен нос и сътресение на мозъка, но не пожелал да остане на лечение.
Причината за екшъна бе оповестена лично от главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов. Той заяви на специална пресконференция два часа след екшъна, че побоят е заради неплатените от Хаджииванов наеми за дъскорезницата в размер на 100 000 лева. Те са го помолили да си уреди сметките, той не откликнал на молбата и те взели, че му счупили главата, обясни простичко генералът. На същата пресконференция се изплъзна информацията, че организатори на побоя са две момчета от махалата на Коце Маца и техни роднини.
Образуваните две наказателни производства по случая обаче правят тази версия на пух и прах. Едното дело е срещу побойниците. Второто обаче предизвика много въпроси, защото бе образувано срещу бодигардът Павел Иванов, който в изпълнение на служебните си задължения рани единия от нападателите в рамото. Иванов бе обвинен в опит за убийство, въпреки че бе с чисто криминално минало, служител в лицензирана охранителна фирма, със законен пистолет, и в случая оправдаваше заплатата си, спасявайки работодателя си.
Още тогава Параграф 22 написа, че целия екшън си е било профилактично сплашване на Коце Маца. А в дъното на скандалния инцидент са 45 милиона лева, източени от Държавния резерв. По-късно стана ясно, че парите са източени през лятото на 2004 г. , от 15 фирми, свързани с видния аферист Мирчо Петков- Мирчо Циганина. Далаверата бе разследвана от НСБОП и бе доказано, че повечето от фирмите са участвали и в аферата с изчезналите около 130 000 т жито от резерва, зад която пак бяха фирми близки до Мирчо Циганина.
Чистият като сълза имидж на комитата Коце Маца окончателно се срина от факта, че той и душманина на Държавния резерв Мирчо Циганина са били съдружници в дружествата Алтаир 97 ООД (със седалище в Правец), и Хемус Консулт М АД (със седалище в София). Лъсна и истината за участието в далаверата и на партньора им Димитър Бухларски - съдружник с покойния президент на MG корпорация Илия Павлов в търговищкото Мултигруп - Изток АД, съученик с бившия шеф на Държавния резерв Йовчо Йовчев, който стана подсъдим за източването на 44 млн. лв. (т. нар. зърнена афера) по негово време. Антимафиотите изясниха, че изчезналите 130 000 т жито са били раздадени като стоков кредит на фирми, контролирани от Мирчо Петков-Циганина и най-верните му ортаци Димитър Бухларски, почтеният комита Костадин Хаджииванов-Коце Маца и една от най-доверените сътруднички на Ахмед Доган Кирилка Ангелова.
Четири месеца след боя в офиса на Рондиа, на 5 април 2005 г. и. д. директорът на Държавния резерв Йовчо Йовчев ( пръв приятел от детинство на Димитър Бухларски) трябваше да се яви на разпит в Столичната следствена служба. Той обаче потъна сякаш вдън земя. Главсекът на МВР повече от две седмици напразно издирваше Йовчев. След като прокуратурата издаде постановление за задържането му, на 21 април вечерта Йовчев доброволно се предаде. Тогава Параграф 22 се добра до информацията, че 16 дни Йовчев се е крил във вилата на един от най-доверените хора на Мирчо Циганина - петричкия бизнесмен Костадин Хаджииванов...
Явно тази информация е минала покрай ушите на МВР, следствие и прокуратура, тъй като всички герои от тази далавера се радват на чист въздух и дори не знаят къде се намира Централния софийски затвор. Аверът на Мирчо Циганина, Димитър Бухларски, въпреки наличието на доказателства за участието му в източването на държавния резерв, днес се радва на свободата си. Даже има куража да се впусне в обществено-политическия живот. Името му се чу около учредяването на Зелен алианс на 2 декември 2006 г., като дори беше избран за заместник-председател на сдружението.
Сред учредителите на сдружението бе и президентът на Беласица Костадин Хаджииванов, който окончателно се раздели с имиджа си на кротък петрички комита. Изглежда далаверите с горивата и зърното са били недостатъчни, защото той скокна срещу община Петрич и заплаши, че ще остави Беласица на произвола на съдбата. На 4 юни т.г. в прав текст си поиска Националната Спортна База Цар Самуил в Петрич. Къде ще тренират нашите футболисти и къде ще играят срещите си - било то контролни или официални за първенството. Вече 10 години съм президент на клуба, издържам сам отбора без никой да ме попита как става това и колко ми струва ежегодно и до момента. Исках да направя нещо голямо в Петрич, но никой не ми помага. Имам виждания за развитието на НСБ Цар Самуил, която смятах да изградя за ползване не само от страна на футболния клуб, но и от страна на всички други спортове в общината. Не мога повече да хвърлям пари на вятъра, след като съм само наемател изплака Хаджииванов. И е прав - едно е да си наемател, друго да си собственик, но не на отбор дори и в елитната лига. Имотът, имотът е важен. Защото ако нямаш петел, как ще си купиш пищоль?
КОЦЕ МАЦА: ПОРТРЕТ В ДАТИ
6 февруари 2002 г.
Ще видите какъв отбор ще стане Бела през този сезон. В отбора влиза Уилсон, който беше на подготовка в Агия Напа с тима на Локомотив Пд. По незнайни за мен причини не е одобрен от Херо и сега съм щастлив, че такъв перфектен футболист ще се влее в редиците на нашия клуб. Вава, който е подал документи за получаване на българско гражданство е другият нападател на който ще разчитам. Всички знаете неговите качества, все пак той е в нашето първенство от 2000-та година. В отбора дойде сърбинът Габриел Радойчич. Видяхте как в мача с Македонска слава за две минути вкара 2 гола и заедно с Вава оформиха крайното 3:1. Всички тези футболисти ще бъдат подкрепени с перфектния пас на Салис. В никакъв случай не искам да поценя останалите футболисти, вратаря Иваников, Арнаудов, Минев, Динеи, Ал. Димитров, Бойчев, Алдев, Иванов, Щерьо Димитров, Деянов и др. Сега съм увере, че ще смачкаме доста отбори във висшата ни лига и това е меко казано...

6 август 2003 г.
Президентът на ПФК Беласица - Петрич, Костадин Хаджииванов бе номиниран в негово отсъствие за кмет на Петрич на общинската конференция на НДСВ. Гости на конференцията бяха областния координатор на жълтата партия Николай Мавродиев и областния управител Антон Бръчков. От 48 кандидати за гласуваха 47 и един въздържал се.

7 август 2003 г.
Председателят на парламентарната група на НДСВ Станимир Илчев бе в Петрич заедно с областния управител Антон Бръчков и депутатката от Благоевградска област Снежана Гроздилова за среща с предизборния щаб. Тема на срещата бяха местните избори и номинацията на НДСВ. Предизборния щаб в Петрич е защитил категоричното си становище, че единствената им кандидатура за кмет на Петрич е Костадин Хаджииванов, издигнат независимо от решението на политическия съвет. Разногласието е във връзка със системата, според която номинациите се извършват от общинските щабове, а се утвърждават от политическия съвет на НДСВ. Снежана Гроздилова, Антон Бръчков и Станимир Илчев на срещата с щаба пожелаха да има повече кандидати, като от тях се избере възможно най-добрата кандидатура. Членовете на общинския щаб на НДСВ, обаче категорично застанаха зад кандидатурата на Коце.

15 септември 2003 г.
Мащабността на бизнеса ми изисква да правя всичко на светло. Яворите и пазарът са част от поетите ангажименти за менажиране на ПФК Беласица. Аз съм бизнесмен и имам ясни и осъществими идеи за рзвитието на града. Смятам да работя с екип от специалисти. Случайни хора нямат почва при мен...

14 октомври 2004 г.
Президентът на ПФК Беласица Костадин Хаджииванов уби тристакилограмов лъв по време на сафари в Южна Африка. Местните жители не били виждали такова голямо животно отдавна. Сред ловните трофеи са два леопарда и един слон. Учуден съм от скоростта, с която местното население разфасова такова голямо животно като слона. По много интересен начин, бих казал направо ритуал, хората отделят месото на животното. Жените се нареждат в кръг около падналия дивеч, а мъжете с ножове се покатерват върху трупа и изрязват месото. След това го хвърлят на жените си, които го събират в огромни чували. Цялата операция трае по-малко от два часа и протича изключително стегнато и дисциплинирано. Всеки си знае ролята в отбора и никой не се мотае излишно...

26 октомври 2004 г.
Президентът на ПФК Беласица Костадин Хаджииванов с хитра машинация бе отстранен от длъжността председател на общинския съвет в Петрич. На специално насрочена извънредна сесия един глас не достигна на Хаджииванов, за да запази позицията си. Явно с новите си виждания и бизнес подход към работата си президентът Хаджииванов е пречел на много хора да си въртят малките далаверки в общината.

28 декември 2005 г.
Президентът на ПФК Беласица Костадин Хаджииванов замина вчера за Дубай по покана на новото ръководство на БФС. Там той ще прекара новогодишните празници в компанията на Наско Сираков и Боби Mихайлов. Хотелът резервиран за целта е Ал Насър. На партито ще присъстват Анджелина Джоли и мъжа и Брад Пит.

6 юни 2005 г.
Президентът на ПФК Беласица - Петрич се кандидатира на предстоящите парламентарни избори в листата на ЕВРОРОМА. Костадин Хаджииванов ще оглави Варненски и Благоевградски избирателни райони. Ръководството на ПФК Беласица призовава феновете да гласуват по съвест на изборите, които ще се проведат на 25.06.2005 г.

1995 година
- Членът на клубната управа на Локомотив (Пловдив) и бивш вицепрезидент на Клуб 777 - Георги Калапатирев-Жоро Италианеца, е застрелян от упор край гребната база под тепетата.
- Членът на управителния съвет на Локомотив (Пловдив) - бизнесменът Георги Проданов, загива при катастрофа. Техническата експертиза доказва, че спирачната система на колата е повредена умишлено.
- Собственикът на Левски (Елин Пелин) - Трайко Савов, е застрелян при скандал в местна дискотека.
- Недалеч от ресторант Мираж в София е разстрелян основателят на борческата империя ВИС - Васил Илиев. По онова време той е играещ треньор на Вихър (Горубляне), таен спонсор на кюстендилския Левски (Велбъжд) и спонсор на софийския Левски като собственик на Застрахователната компания ВИС - 2.
1997 година
Неизвестни лица опожаряват сеновала на футболната легенда Пламен Гетов - президент на ФК „Спартак (Плевен) и собственик на местния „Жокей клуб с 21 расови коня. Изгарят над 30 тона висококачествен фураж, а загубите се изчисляват в милиони левове. До края на 2000 г. срещу Пламен Гетов са извършени още няколко престъпни посегателства, сред които един опит за убийство - чрез инсценирана автомобилна катастрофа, плюс три бомбени атаки - с две самоделни взривни устройства и с една ръчна нападателна граната.
1998 година
- Вицепрезидентът на Локомотив (Пловдив) и представител на ВИС 2 за Южна България - Петър Петров-Патерицата, е застрелян пред дома му с автомат Калашников. Година по-късно оръжието е открито в автомобила на друг известен покойник - автоджамбазина Ганчо Въчков-Ганеца.
2001 година
Срещу сикаджията Милчо Бонев-Бай Миле, чийто основен законен бизнес е внос на сръбски футболисти и треньори, е извършен бомбен атентат, при който той оцелява по чудо.
2002 година
- По време на официална вечеря във вилата на двама негови съдружници е разстрелян варненецът Каро Акопович, собственик на верига бензиностанции и президент на футболен клуб Вихър - Владислав (Вълчи дол). За кратко Акопович е бил и акционер в Черно море, Варна.
- Пред столичния хотел Хемус неизвестни мотоциклетисти прострелват в корема и краката Димитър Джамов-Митко Бомбата, собственик на Зора Холдинг, бивш член на УС на ЦСКА и бивш основен спонсор на Славия.
- Взривно устройство избухва в бл. 27 на столичния ж. к. Стрелбище. Бомбата е поставена над пощенските кутии във входа, в който живее висаджията Димитър Димитров-Маймуняка - бивш президент на Вихър (Горубляне), президент на ФК Хебър, Пазарджик, и вицепрезидент на Беласица, Петрич.
2003 година
- Босът на MG корпорация Илия Павлов, бивш собственик и президент на ЦСКА, собственик и президент на ПФК Черно море, Варна, е разстрелян със снайпер пред централния офис на групировката в София.
- Собственикът на столичния ресторант Пчела Николай Иванов е убит в заведението си при атентат, насочен срещу дясната ръка на Георги Илиев, вицепрезидент на ВАИ Холдинг и член на Изпълкома на Българския футболен съюз - Николай Цветин-Близнака.
2004 година
- Мощна бомба взриви началническия асансьор в централата на СИК в елитния столичен кв. Лозенец. От взрива на място загива един от съсобствениците на Славия и президентът на Интерпетролиум - Стоил Славов-Телето.
- Синът на Венцислав Стефанов - президент на ПФК Славия е отвлечен пред столичния хотел Плиска. Според бившия сикаджия похитителите са поискали 1 млн. евро откуп, а според клюката той е успял да плати не повече от 100 000 евро. До ден днешен Стефанов-младши не е открит.
- В столичния ресторант Градина до стадион Славия са разстреляни сикаджията Милчо Бонев-Бай Миле, четирима от бодигардовете му и пазарджишкия сутеньор Методи Маринков.
- Пред заведение Upstairs на столичния бул. Витоша (само на стотина метра от бившата футболна централа на ул. Кърниградска) е разстрелян един от съсобствениците на Славия - сикаджията Дмитрий Минев-Димата Руснака.
2005 година
- Пред хотел Ален мак в Благоевград е разстрелян с един куршум в главата висаджията Васил Горчев-Кьоравия, основател на силовата структура Бизнес интернешънъл и основен спонсор (според тефтерчето на Кьоравия с имената, на които той е раздавал мръсни пари срещу лихва) на Методи Калъмбов - собсвеник и президент на ПФК Пирин, Благоевград.
- Известният петрички бизнесмен, собственик и президент на първодивизионния футболен клуб Беласица и бивш председател на Общинския съвет в Петрич, Костадин Хаджииванов-Коце Маца е нападнат и пребит в столичния му офис на бул. Васил Левски № 22. Според официалната версия на МВР нападението е заради стари дългове. Разследване на Параграф 22 обаче установи, че Коце Маца е завлякъл Георги Илиев с два-три милиона лева от далавера с горива на Държавния резерв.
- Кредитният милионер и бивш президент на пловдивския Локомотив - Николай Попов-Мартеницата, е застрелян пред блока му на ул. Коста Илиев в столичния ж. к. Овча купел.
- Пред собственото му заведение на Слънчев бряг - Мултиплейс, е застрелян Георги Илиев - наследник на борческата империя ВИС, собственик и президент на пловдивския Локомотив.
- Умишлен палеж унищожава ресторанта, собственост на Георги Атанасов-Гипса - играещ треньор на варненския аматьорски футболен клуб МАКС.
2007 година
- В елитния столичен кв. Бояна е разстрелян поредният президент на пловдивския Локомотив - Александър Тасев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във