Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Пицария на съд заради Бритни Спиърс

Известната със скандалното си поведение американска поп дива вероятно вече спи по-спокойно, особено ако е разбрала, че авторските й права в България защитава... министърът на културата Стефан Данаилов. По искова жалба от ръководеното от него министерство в Административния съд в Пловдив започва първото по рода си дело срещу собственици на заведение, в което пускали музика, за която не са платени авторски права.
Нарушението било засечено през пролетта на миналата година от инспектори на Агенцията за авторско право при една от серията акции против пиратството. Те установили, че в пицария в центъра на Пловдив се пускат песни на Бритни Спиърс, на Лекстър и Никол Шерцингер от Пуси кет Долс. Когато поискали документи, се оказало, че заведението няма разрешение за излъчване на хитовете, не са платени нито правата на продуцентите, нито на изпълнителите.
На собствениците на заведението, което е част от верига в Пловдив и Варна, е била наложена глоба от 1000 лева. Наказателното постановление, подписано от заместник-министъра на културата Явор Милушев, се основава на Закона за авторското право. Санкцията обаче е обжалвана и съответно е отменена от Районния съд.
Служители на пицарията си спомнят как един ден в заведението влязъл някакъв мъж, отправил обвинение, че крадат музика, и написал протокол, като си бил измислил, че са пускали песни на Бритни Спиърс. Това е заведение за бързо хранене, не дискотека, сутрин идват пенсионери, на обед се хранят адвокати от близките кантори, пускаме им музикалните канали по телевизията само като фон, а такси плащаме на цифровия оператор, твърдят от пицарията.
Този аргумент обаче не издържа и едва ли ще се приеме от съда, смятат експерти. Те припомнят, че според закона всеки, който предоставя публичен достъп до произведения, независимо на какъв носител - радио, телевизия, диск или на живо, дължи съответното възнаграждение за използването им при всички случаи, защото това води до повишаване на оборота.
Оказва се обаче, че малко хора са наясно със закона и са доста изненадани, че дължат пари за подобно нещо. Само през миналата година служителите на Агенцията за авторско право към Министерството на културата са извършили повече от 600 проверки в цялата страна, основно в летните и зимните курорти в София и в Пловдив. Ведомството отчита, че вероятно в резултат на подобни акции повечето собственици и наематели вече са сключили договори с дружествата, които държат авторските права. Малка част от тях обжалвали наказателните постановления, какъвто е случаят с пицарията. Казусът ще се гледа от троен състав на Административния съд само на базата на писмени доказателства, без разпит на свидетели.

Facebook logo
Бъдете с нас и във