Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПИЛЕТО ИЗЛЮПЕН В ПРОКУРОРСКИ ПОЛОГ?

Най-после настъпи мигът, в който нежеланието на държавата да се пребори с истинските мафиоти лъсна като на длан. В събота (7 октомври) Софийският градски съд отказа да наложи на Николай Методиев-Ники Пилето постоянна мярка за неотклонение задържане под стража, а в сряда (10 октомври) стартира дело за контрабанда, по което подсъдими са Ники Пилето и бившият митничар от ГКПП-Кулата - Ангел-Иво Ангелов.
По първото дело Николай Методиев е обвиняем за контрабанден внос на 278 ТИР-а с китайски стоки, като щетите на държавата се изчисляват на над 3.5 млн. долара. Второто дело е образувано за други пет ТИР-а с китайско карго, арестувани на 19 юли 2003 г. в базата на Ники Пилето край столичното село Долни Богров и претоварени от него и хората му - на 21 юли 2003 г. през нощта, със строителни материали.
Според предварителното съобщение, изпратено от пресслужбата на Софийския градски съд (СГС), заседанието по делото за петте пилешки ТИР-а ще продължи до петък (13 октомври), т.е. след редакционното приключване на броя.
В четвъртък обаче бе разпитан един от основните свидетели по делото - Стоян Станимиров Стоев. По документи той е собственик на Пи Си Аи Форум ЕООД, една от фирмите получателки на пилешките строителни материали, която е с основен предмет на дейност... търговско посредничество с горива, руди, метали и химични продукти.
Пред съда Стоев призна, че е бизнесмен само на хартия и че е продал самоличността си на Ники Пилето. Аз съм собственик на фирмата, но не зная нищо за нея. Само подписвам документи, които доверен човек от фирмата, когото познавам само като Ивайло, ми дава. Те са напълно готови, с печат, аз само драсвам подписа си, понякога и без да ги чета, след което ги нося в данъчното в Овча купел. Не знам къде се намира фирмата, никога не съм ходил в офиса й и не знам с какво се занимава, заяви чистосърдечно той с надеждата, че ролята му на бушон може и да остане незабелязана от органите на досъдебното производство.
Всъщност спираме се върху показанията на Стоян Стоев само поради една причина: пред съда той спомена, че готовите документи, с които Пилето е прикривал контрабандата, са му носени от човек на име Ивайло. Поне до момента е известно, че в най-близко обкръжение на Николай Методиев има двама такива адаши - Ивайло Методиев, брат на Пилето, и Ивайло Колев.
На 21 декември 2005 г. състав на Бургаския районен съд оправда Ники Пилето по делото, заради което той получи прякора си преди осем години. Става дума за контрабанда на 71 т пилешки бутчета и дробчета и за митническа измама с 56 т кафе и с още 50-55 т други стоки. Делото е образувано през 1998 г., а заедно с Пилето бургаските магистрати оправдаха още брат му - Ивайло Методиев, 47-годишния руснак Павел Данилченко и митническия инспектор Георги Михнев. Оттогава Ивайло Методиев не се е мяркал на правосъдния хоризонт, защото досега никой не се е хвалил, че го е уличавал в нещо нередно.
Далеч по-интересна, а и по-показателна за антимафиотското безхаберие на прокуратурата е съдбата на Ивайло Георгиев. Година и три месеца след избухването на скандала с пилешките камиони - на 1 октомври 2004 г., тогавашният главен секретар на МВР се похвали, че е разбита гигантска схема, източила над 15 млн. лв. незаконен ДДС.
Като мозък на престъпната организация е посочен столичният счетоводител Пламен Калчев, а разплитането на аферата става съвсем случайно. През юли 2004 г. неколцина ченгета от сектор Стокова контрабанда в бившата НСБОП (днес ГДБОП) започват да следят Ивайло Колев по сигнал за съучастие в контрабандна дейност. В хода на друга разработка те попадат на няколко фирми, които въртят фиктивен износ на китайско и турско карго в Гърция с цел източване на ДДС.
През следващите три месеца антимафиотите очертават кръг от около 100 дружества, които са замесени в далаверата. С разрешение на съда ченгетата започват да подслушват телефоните на заподозрените и разбират, че са изправени срещу изключително добре организирана престъпна група, която прави само една грешка. В началото на септември в МВР постъпва сигнал от служителка в софийската Данъчна служба Витоша, която открива сред документите на една от фирмите дедесарки дебел плик с пари. Притеснена, че Инспекторатът на ГДД й прави постановка, жената прескача преките си началници и уведомява полицията за находката. А последвалата проверка я успокоява, защото се оказало, че неизвестният дедесар е сбъркал и е дал папката и плика на неподходящия човек.
На 1 октомври 2004 г. са арестувани трима данъчни служители - Марио Камишев, шеф на Данъчна служба Витоша, Борис Давидов - инспектор в Данъчна служба Овча купел, и Теодор Делчев от Данъчна служба Триадица. Освен тях зад решетките се озовават Пламен Калчев, съпругата му Цветелина и човекът на Ники Пилето - Ивайло Колев.
По време на специална пресконференция тогавашният главен секретар на МВР ген. Бойко Борисов в прав текст обявява, че дедесарите са тясно свързани с Ники Пилето, срещу когото имало следствено дело за 234 контрабандни ТИР-а.
Това обаче по никакъв начин не впечатли държавното обвинение, което не успя да пресметне колко прави две плюс две и не накара следствието, Икономическа полиция и НСБОП да поработят малко над следната хипотеза: след скандала с ТИР-овете през лятото на 2003 г. Ники Пилето сменя професията си и, използвайки всички свои контакти в митниците и данъчните служби, започва бизнес с източване на ДДС.
По никакъв начин държавното обвинение не се трогна и от още няколко факта, станали известни в началото на ноември 2004 г.: в престъпната схема са участвали около 300 фирми от цялата страна, общият размер на източения ДДС е над 190 млн. лв., а фиктивният износ е осъществяван с... китайски стоки, в чието доставяне Ники Пилето е бог.

На 4 октомври 2006 г., в 8.30 часа, Ники Пилето се яви в Националната следствена служба (НСлС), където му бяха повдигнати обвинения по чл.242, ал.4, във връзка с чл.242, ал.1 т. а и т. е, във връзка с чл.20, ал.1 и ал.3 от Наказателния кодекс. Иначе казано, Ники Пилето ще бъде съден като подбудител и съучастник в извършването на контрабанда в особено големи размери - 3.5 млн. долара. И, ако доказателствата издържат по време на задаващия се дълъг и изнурителен процес, той може да бъде пратен зад решетките за срок от 5 до 15 години и да плати глоба в размер от 50 000 до 200 000 лева.
Около 80 минути по-късно Николай Методиев бе задържан за 72 часа с прокурорско постановление, а през следващите няколко дни обществеността научи почти всичко, което трябваше да научи: по каква схема Пилето е вкарал 278-те ТИР-а в България, как се е разделил с приятелката си - адвокатката Тони Симеонова, и как залюбил някаква руса репортерка от централна медия.
Онова обаче, което така и не стана ясно на прогресивната общественост, е защо редовият обвинител Валентин Филипов от Софийската районна прокуратура образува по случая три отделни наказателни производства. Едното е за принуда на двете ченгета, които на 21 срещу 22 юли 2003 г. позволиха на Пилето и хората му да разтоварят китайското карго от петте ТИР-а и да натоварят камионите със строителни материали.
Останалите две дела са за контрабанда - на споменатите пет ТИР-а и за контрабандирането на други 278 камиона с китайски стоки, въпреки че извършителите на престъпленията са едни и същи - Ники Пилето, шестима митничари от ГКПП-Кулата (Ангел-Иво Ангелов, Виолета Чанкова, Петър Такев, Първан Костадинов, Александър Йотов и Михаил Георгиев) и 20-имата шофьори на ТИР-ове.
Другият неясен момент е по силата на каква логика прокурор Валентин Филипов не пожела да вдигне на трупчета 20-те камиона на Пилето още през есента на 2003-а, ами остави контрабандиста да си върти старите далавери, но по нови схеми и с други съучастници.
И накрая - съвсем в разрез с духа и буквата на закона, споменатият държавен обвинител категорично не пожела да образува дело срещу Ники Пилето за организирана престъпна дейност (чл.321, ал.1 от Наказателния кодекс) и за пране на пари (чл.253 от НК), а бе пратен на съд като най-обикновен кокошкар.
Безумията обаче не спират дотук.
На 7 октомври (събота) Софийският градски съд реши, че Николай Методиев има постоянен адрес, редовно се явява по другите две дела срещу него (за принудата и за петте контрабандни ТИР-а) и затова му наложи мярка за неотклонение парична гаранция от 15 000 лева. За себе си съдът сигурно е прав. Интересът на правосъдието обаче е съвършено различен и заради него Пилето би трябвало да бъде заключен в следствения арест. И то по две причини. Първата е, че може завинаги да запечата устите на свидетелите срещу него по познатия начин: Ха си проговорил, ха с теб и със семейството ти ще се случи най-лошото. А втората причина е, че още на 5 октомври (ден след задържането му) Ники Пилето е даден на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, по-известна като Комисията Кушлев. И така, както е оставен на свобода, като нищо Ники Пилето ще разхвърля и малкото, което все още се води на негово име.
Според информационната система Дакси първата пилешка фирма - Антъни ООД, е регистрирана от Софийския градски съд (СГС) през 1994 г. (ф. д. № 11706/94), а съдружници в нея са Николай Методиев и Румен Николаев.
През 1996 г. СГС регистрира още две пилешки дружества - Анат ЕООД (ф. д. № 3205/96), в което Методиев сам си е сайбия, и Митинвист (ф. д. № 14985/96), в което негов равноправен съдружник е Красимира Кръстева Кръстева.
Две години по-късно - през зимата на 1998-а, Софийският градски съд прекратява дейността на Анат ЕООД и открива процедура по ликвидация на дружеството. През май същата година Ники Пилето напуска Митинвист, а неговото място е заето от брат му - Ивайло Методиев.
През август 1998 г. Ненчо Ненков регистрира в Бургаския окръжен съд Ийст - Шипинг ЕООД (ф. д. № 2455/98) с предмет на дейност транспортни и спедиционни сделки, агентиране, комисиони, складови сделки и т. н. Година по-късно фирмата е купена от Стояна Николова, която я пререгистрира в София под ново име - Ем. Джи. Ес. ЕООД. В края на 2002 г. Николай Методиев купува ЕООД-то, от януари до юли 2003 г. прекарва през него цялата далавера с 273-те контрабандни ТИР-а.
През 2003 г. Николай Методиев прави две много важи бизнес стъпки. Най-напред регистрира Ен. Ти. Ей. Джи ЕООД (ф. д. № 8274/2003 по описа на Софийския градски съд), като едноличен собственик на капитала е Ем. Джи. Ес. ЕООД. През декември същата година Ники Пилето продава Ем. Джи. Ес ЕООД на Фуего ООД. Това дружество е регистрирано в американската столица Вашингтон, в България се представлява от самия Николай Методиев и играе много съществена роля в препирането на парите, заработени от контрабандата.
През лятото на 2004 г. Ники Пилето излиза от Ен. Ти. Ей. Джи., а на негово място - като едноличен собственик на дружеството, е вписан сирийският гражданин Рабие Хсаян. Година по-късно - през лятото на 2005 г., Пилето отново продава скандалноизвестното си дружество Ем. ДЖи. Ес (в качеството си на негов собственик чрез американската Фуего ООД), този път на румънеца Марин Нику.
Същата година Пилето прехвърля представителството на главния си счетоводител Велислав Фингарски, но по доста странен начин - пред нотариус в... Кипър. Към края на 2004 г. или началото на 2005 г. обаче Фингарски завинаги избира свободата. Той заминава с еднопосочен билет за Канада, а Пилето назначава за представител на Фуего ООД юристката Таня Иванова.
Втората сюжетна линия, свързана с фирмите на Ники Пилето, тръгва през лятото на 2004 г., когато Софийският градски съд регистрира Г. А. Н. Т. и Ко ЕАД.
Според информационната система Дакси дружеството е с капитал 50 000 лв., разпределен в 500 акции на приносител с номинална стойност 100 лв. всяка. Едноличен собственик на капитала е Анастас Здравков Бойков. В съвета на директорите влизат Фуего ООД, Вашингтон, окръг Колумбия, представлявано от Таня Пеева Иванова (председател на съвета и изпълнителен директор на ЕАД-то), Анастас Бойков и Гергана Пъйнева. Единственият, който има право да представлява Г. А. Н. Т. и Ко обаче, не е т. нар. собственик на капитала, а... Таня Пеева Иванова, представител на Фуего - ООД. И това никак не е случайно.
Според хора, добре запознати с житието и битието на Николай Методиев, Таня Иванова е актуалната приятелка на Пилето и негов пръв съветник по юридическите въпроси. В това също няма нищо чудно, защото според ИНТЕРНЕТ страницата на Софийската адвокатска колегия Таня Иванова е адвокат по професия, а кантората й е на столичния бул. Витоша № 128, ет. 2, ап. 2.
Съгласно чл.5, ал.2, т.1 от Закона за адвокатурата, не може да бъде вписано като адвокат лице, което е търговец, управител в търговско дружество и изпълнителен директор на акционерно дружество. Защо Софийската адвокатска колегия все още търпи бизнес дамата Таня Иванова в своите редици все някога сигурно ще научим. В момента обаче по-важно е друго: офисът на адвокат Таня Иванова е в онзи лъскав блок, в който се намират още по-лъскавото заведение на Ники Пилето - Неро, ултрамодерният му фитнес салон и жилището, в което той преспива от време на време.
Според осведомени реалният собственик на сградата е Г. А. Н. Т. и Ко ЕАД. От пролетта на 2006 г. дружеството е с нов едноличен собственик - т. нар. американска фирма Фуего ООД, нови са и членовете на управителния му орган - Даниела Костова, Стояна Николова и Атанас Бойков. И това, с риск да станем банални от прекалено повтаряне, никак не е случайно. От 6 до 11 март тази година следователите, които водят делото срещу Пилето, отскочиха до Солун. Там те не само разпитаха гръцките му ортаци пред съдия, ами получиха всички документи, доказващи престъпната дейност на Ники Пилето.
Няколко дни след завръщането си те поискаха от Софийската градска прокуратура да привлече Пилето като обвиняем по делото и да го арестува. Докато градското обвинение обаче се накани да направи решителната стъпка, Ники Пилето взе съответните мерки и остана гол като пушка. Толкова гол, че два месеца преди арестуването му на 4 октомври е карал червен мерцедес, даден му назаем от Ангелина Димитрова, вдовицата на Косьо Самоковеца.
Което също не е никакво съвпадение, защото Ники Пилето никога не е работил за друг освен за легендарния крал на самоковския компир и неговия побратим Методи Методиев. И е станал самостоятелен играч едва след мистериозното изчезване на Мето Илиянски - на 29 октомври 2003 г., и разстрела на Косьо Самоковеца - на 6 декември същата година. Тоест - няколко месеца след разкриването на аферата с 278-те контрабандни ТИР-а.

Facebook logo
Бъдете с нас и във