Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПИЛЕТО ОМАЯ ТЕМИДА И ОТЛЕТЯ НА ВОЛЯ

Един от поредните медийни балони на Темида се спука на 16 април (сряда). Софийският градски съд издаде оправдателна присъда на сочения до момента за контрабандист №1 в държавата Николай Методиев-Пилето и на митничаря Иво Ангелов по обвинение за контрабанда на стоки в размер на 170 000 лв. през ГКПП Кулата.
Ако беше признат за виновен, Методиев можеше да получи от пет до десет години зад решетките. В края на четиричасовото заседание обаче прокуратурата поиска обвинението да бъде ревизирано и предложи на Пилето да се даде минимумът - пет години лишаване от свобода, а на митничаря - една година. СГС постанови също конфискуваните стока и камиони на бизнесмена да му бъдат върнати. Мярката за неотклонение и на двамата бе променена от парична гаранция в подписка.
Жалко е, че сега в залата не са онези прокурори, които инспирираха задържането на Николай и предизвикаха медийния балон, заяви след произнасянето на присъдата адвокатът на подсъдимия Илиян Василев. Подсъдимият пък сякаш знаеше предварително, че ще бъде оправдан. Въпреки ранния час на заседанието Ники Пилето се появи в Съдебната палата широко усмихнат. Облечен в тъмносив марков костюм, впит по тялото му, и с бяла риза на широки райета, подсъдимият плейбой започна веднага да позира пред камерите и фотоапаратите, сякаш не се намираше в съда, а върху червения килим в Кодак Тиатър на връчването на Оскар-ите. По време на изморителното заседание известният бохем се обръщаше с подкупваща усмивка към присъстващите в залата репортерки.
По време на процеса бе разпитан само един от предвидените трима свидетели - 39-годишният Гроздан Николов, който преди пет години е работил като шофьор на ТИР във фирмата Ем Джи Ес, собственост на подсъдимия Методиев. Оказа се, че от другите двама свидетели единият е нередовно призован, а от втория - китаец на име Сю Шо Фън, от три години нямало и следа. Пилето обясни, че фирмата му Ем Джи Ес се е занимавала с транспортна дейност в периода 2002-2005 г. и не е имала никакви проблеми до този случай от лятото на 2003 г., за който Николай Методиев бе арестуван. Били сме коректни и изрядни и не сме извършили никакви нарушения, заяви подсъдимият.
Прокурорът отбеляза, че в хода на съдебното следствие свидетелите по делото са се отказали от показанията си, дадени по време на досъдебното производство, и изпаднали в амнезия - не помнели дали са работили преди пет години при Пилето, или не.
Според материалите от разследването сигналът за въпросния незаконен внос на стоки е подаден в полицията на 18 юли 2003 година. Още същия ден в складовата база на Николай Методиев край софийското с. Долни Богров е задържан един от контрабандните тирове в момент, когато работници разтоварвали китайските стоки. Останалите пет ТИР-а на Пилето са задържани на 19 юли вечерта, запечатани са и са оставени под полицейска охрана в базата на нарушителя.
Едва на 21 юли (понеделник) сутринта, тоест два дни по-късно, тировете са закарани в складовете по митнически контрол на фирма ММ (Милицер и Мюнх), за да бъдат проверени. Поради липса на свободни митничари проверката е извършена на 22 юли, а в тях били открити не китайски стоки, а строителни материали. Полицаите, пазили камионите, признали, че по време на нощното им дежурство хора на Пилето са пристигнали в складовете, прибрали контрабандата и са напълнили камионите с редовна стока - стиропор и строителни материали. Самите полицаи си замълчали, защото били получили от Николай Методиев заплахи срещу тях и семействата им.
По делото за заплаха Пилето бе осъден в началото на 2007 г. да плати 700 лв. глоба. Според защитата му обаче през цялото време, докато са били под полицейско наблюдение, скандалните тирове са били пломбирани и нямало как да се разтоварят. Как е възможно стока от шест тира, която тежи около 120 тона, да бъде разтоварена за няколко часа и ако това е станало, къде е тази стока. Изпарила ли се е, попита защитникът на Методиев, но не получи отговор от обвинението. Пилето пък заяви пред съда, че от предполагаемата контрабандна китайска стока са намерени само един чифт маратонки, захвърлени в шахта в складовете в Горни Богров. По делото няма никакви безспорни доказателства. Няма доказателства, че е извършена контрабанда, тъй като във всеки един момент, когато е извършвана проверка, не са установени различия между съдържанието на документите и съдържанието на товарите, заяви в пледоарията си адвокат Василев.
На излизане от благополучното за него заседание развенчаният като контрабандист №1 на държавата плейбой заяви, че името му се свързва с контрабандните среди заради чужди интереси, но не уточни кои са те. Ще напусне ли Пилето окончателно кафеза ще стане ясно, след като изтече 15-дневният срок за протестиране на присъдата. Едва ли обаче Темида ще размаха над него онзи прословут меч, на който вече свикнахме да я виждаме само как се подпира...

Facebook logo
Бъдете с нас и във