Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Пилето пак подритва Темида

Косата на нарочения за баш контрабандист Николай Методиев- Пилето сякаш е започнала леко да оредява, челото му става все по-високо, забелязаха репортерки, които следят неговия съдебен възход. Нищо чудно плейбоят съвсем да оплешивее, докато българската Темида сколаса да го осъди.
Поредният съдебен фарс с участието на бизнесмена Методиев бе в четвъртък (16 април), а място на действието както обикновено - Софийският градски съд.
Въпреки ранния за един бохем като Пилето час той се появи в Съдебната палата в обичайното си весело настроение, сякаш не отиваше да го съдят, а да му връчват орден Стара планина. Костюмът му, както винаги, бе Армани или нещо от сорта.
Все в същото добро настроение той напусна съдебната зала, тъй като - противно на очакванията, делото срещу него и срещу още 18 подсъдими за контрабанда през 2003 г. за 3.5 млн. долара за сетен път бе отложено. Сега - защото част от подсъдимите бяха забравили да си наемат адвокати, а освен това двама от внушителната група не са в България и срещу тях процесът се води задочно. Единият от тях напуснал България през 2007 г. и липсват данни да се е връщал оттогава. Според справка на СДВР оперативно-издирвателните мероприятия по случая продължават, но до момента не са дали резултат. Другият пък е извън страната от 2005 г. и също не е известно да е пресичал границата обратно.
Очевидно и това дело е обречено, тъй като делата срещу подобна голяма група се водят трудно и отсъствието на когото и да е от подсъдимите спъва процеса. Всъщност на излизане от съда настроението на бизнесмена бе помрачено единствено от факта, че съдът не уважи неговото желание да пътува в чужбина, защото можел да се укрие. Адвокат Илиян Василев поиска да се промени мярката на клиента му, за да може той да лети в чужбина по бизнес дела. Към това искане се присъединиха още двама подсъдими, но съдът не уважи и тяхната молба.
Както Параграф 22 многократно е писал, отложеното дело е за контрабанда на стоки с 278 ТИР-а, които са преминавали през пунктовете Кулата и Калотина. Методиев вече бе оправдан за подобно престъпление, отнасящо се до пет камиона с китайски стоки, маскирани като строителни материали. Процесът продължи две години, но те не стигнаха на прокуратурата да събере достатъчно доказателства в подкрепа на своята теза.
Единствената санкция, от която бе застигнат Пилето, е глоба от 700 лв. за заплаха над полицаите, които охранявали неговите тирове.
Делото бе отсрочено за 21 май тази година (с резервен вариант 29 юни), тъй като адвокатите на подсъдимите нямали по-рано свободна дата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във