Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Пилето прелетя над апелативния съд

С гръм и трясък се провали първото заседание в Софийския апелативен съд по делото срещу срещу групата на Николай Методиев-Пилето (в четвъртък 15 май). Както е известно, спряганият за контрабандист №1 у нас от 90-те години и още 18 души бяха оправдани през лятото на миналата година на първа инстанция по обвинения за контрабанда на стойност 3.5 млн. долара. Както се очакваше, държавното обвинение обжалва в законовия срок оправдателните присъди и тази седмица трябваше да се проведе първо заседание на апелативните магистрати. По този повод в Апелативния съд се явиха повече от половината обвиняеми, сред които и Пилето. Стана ясно обаче, че делото не може да тръгне, тъй като част от неявилите се подсъдими не са били редовно призовани. Процесуална пречка се оказа и отсъствието на двама адвокати от страна на защитата. Така се стигна до решението вторият опит за потегляне на делото да се състои на 12 юни от 10 часа.


Според прокуратурата групата е извършвала нелегален трафик на стоки, като са били използвани граничните пунктове "Кулата" и "Калотина". Обвиненията срещу 19-мата подсъдими бяха повдигнати чак през есента на 2007 г., а процесът в Софийския градски съд продължи близо пет години. В крайна сметка всички бяха оправдани на първата инстанция, като няколко парични гаранции дори бяха отменени от присъдата.


Смятаният за наследник на Косьо Самоковеца, който пое и бизнеса му след неговото убийство, бе обвинен за незаконен внос на китайски стоки през границата в периода 2002-2003 година. Според обвинителния акт контрабандата е на стойност 3.5 млн. долара, а щетите за държавата от нея били за над 1.5 млн. долара.


Делото срещу Методиев в Софийския градски съд ту тръгваше, ту излизаше в дълги ваканции. Такава имаше, когато съдията по делото Димитрина Ангелова забременя и излезе в отпуск по майчинство. А през март 2013 г. делото бе отложено, тъй като един от подсъдимите - Димитър Държанлиев, почина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във