Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Пилето заминава по бизнес дела в чужбина

Може ли е един безработен да ходи облечен като холивудска звезда, да кара скъп мотор и автомобил, да притежава луксозно заведение? В България - да. Такъв е случаят с енигматичния Николай Методиев, известен като Ники Пилето. Ако се съди по поведението на бизнесмена, серията съдебни дела за контрабанда, които се точат срещу него от години, не само че не го травматизират, но и се отразяват положително на неговото самочувствие и сякаш стимулират бохемския му начин на живот. Напоследък кажи-речи не минава светско събитие без негово участие, надлежно отразявано в клюкарските хроники. А фактът, че си има вземане-даване с Темида, сякаш му придава допълнителен ореол в очите на неговите почитателки - манекенките. Лошото е само, че досега магистратите не го пускаха да пътува в чужбина, защото е... безработен.
Но и този въпрос вече се уреди. Това стана в понеделник (29 юни), когато Софийският градски съд (СГС) най-сетне даде ход на делото за контрабанда на китайски стоки на стойност 3.5 млн. долара в периода 2002-2003 година. В процеса освен Пилето подсъдими са още 18 души - митничари и шофьори на тирове. Методиев и 16 от подсъдимите се явиха в съда. Отсъстваха двама от обвиняемите - Цветислав Калчев и Данаил Цвеев, които са обявени за общодържавно издирване, но от тях няма ни вест, ни кост. За тях ще се явяват служебно назначени адвокати.
Делото нашумя с това, че бе върнато на прокуратурата заради разминаването на две дати в обвинителния акт срещу единия от подсъдимите - Владимир Нешев. Проверка на Висшия съдебен съвет (ВСС) от октомври миналата година установи, че за едно и също инкриминирано събитие в диспозитива била посочена една дата, а в съществената част на обвинителния акт - съвсем друга, което е процесуална грешка. Поради тази причина, а също и заради отсъствията ту на някой от подсъдимите, ту на адвокат, съдебните заседания до момента бяха пренасрочвани. Тази седмица обаче съдът не намери пречки делото най-сетне да тръгне, тъй като и всички подсъдими (с изключение на безследно изчезналите двама), и техните адвокати вече бяха налице. На следващите заседания, първото от които е насрочено за 5 октомври, трябва да бъдат разпитани общо 128 свидетели.
След като заяви пред съда, че е безработен, Ники Пилето за пореден път поиска да му бъде разрешено да пътува в чужбина по... бизнес дела. Досега магистратите отказваха да го пуснат, тъй като щял да се укрие. Този път обаче те се смилиха над него, като му разрешиха за пътува зад граница, но само в периода между 15 юли и 2 септември, когато е съдебната ваканция.
На въпроса на Параграф 22 за какъв бизнес в чужбина може да става въпрос, след като Методиев е безработен, неговият адвокат Илиян Василев заяви: Той има договор с търговско дружество. Представили сме документ пред съда за това, че има служебни ангажименти в чужбина.
Други двама подсъдими - Никола Дурков и Димитър Илиев, също поискаха да бъде отменена забраната да напускат страната, но съдът не уважи тяхната молба, въпреки че прокурорът Нелчо Неделчев бе съгласен да се удовлетвори както тяхното искане, така и това на основния обвиняем.
Не съм доволен! Всеки има право на свободно придвижване, коментира Пилето на излизане от съдебната зала, възмутен от частичната отмяна на наложеното му ембарго.
Ники Пилето вече бе оправдан за контрабанда на няколко камиона с китайски стоки, маскирани като строителни материали, от което според обвинителния акт той е нанесъл на държавата щети за около 168 000 лева. Прокуратурата обаче не успя да събере достатъчно доказателства в подкрепа на тези твърдения, така че единственото наказание, което има досега Методиев, е 700 лв. глоба за заплаха над полицай.

Facebook logo
Бъдете с нас и във