Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПИРОМАНИ АТАКУВАХА ТОПМОДЕЛ И ПРОКУРОРИ

Автомивката на топмодела и носител на титлата Мистър Менхънт България 2006 Али Алиев изгоря почти до основи. Пожарът е избухнал около 2.30 ч. във вторник (30 януари).
Според собственика на сградата, която се намира на ул.Чаталджа в Бургас, най-вероятно става дума за умишлен палеж. Напълно е унищожено оборудването на автомивката - техника и машини за стотици хиляди левове. Тепърва ще се уточнява точната сума на нанесените щети, казаха от полицията.
Пожарът в автомивката на Алиев избухва точно четири дни след като неизвестни лица подпалиха колата на майка му. На 27 януари пред дома на Алиев в бургаския квартал Изгрев изгоря автомобил ВАЗ 2107, собственост на неговата майка. Според запознати, топмоделът често управлявал колата. Първоначалната версия на разследващите органи била, че возилото само се е подпалило заради техническа неизправност. Въпреки това не бе изключена възможността палежът да е бил умишлен. Сега, след като и автомивката на Алиев изгоря като факел, разследващите органи със сигурност ще трябва да проверяват дали между двата случая няма някаква връзка.
Потресен съм от случилото се. Чудя се кой стои зад всичко това. Не съм получавал заплахи и нямам врагове. Бизнесът ми не е много голям, а отношенията ни с конкуренцията са приятелски. Не дължа пари на никого. Нямам никаква представа защо е атаката срещу мен и семейството ми. Не зная дали е възможно палежът да е свързан с работата ми и ангажиментите ми, както и с постиженията ми като топмодел, но в модния бизнес какво ли не се случва, каза самият Али Алиев. Той уточни, че автомивката е регистрирана на името на брат му, но той я стопанисва.
Заради двата инцидента Али Алиев се прибра спешно в Бургас. Той беше в столицата, където се подготвяше за участие в най-престижния световен конкурс за мъже - Мистър Менхънт Интернешънъл, който ще се проведе от 5 до 12 февруари в Сеул. Алиев е единственият български модел, допуснат до участие в конкурса. Сега, заради инцидента, неговото участие е под въпрос.
Не само топмоделът се чуди кой му завижда и на кого е накривил шапката, както се казва по друг повод, за да му подпали собствеността. В подобно недоумение изпаднаха дознател и прокурорско семейство, които също пострадаха от пиромани.
Обвинителите от Районна прокуратура-Стара Загора Ваня и Желязко Робакови и дознателят Георги Павлов са съседи - живеят на четвъртия етаж в блок, който се намира на ул. Господин Михайловски в Града на липите. Комшия им е Марин Маджаров, който обаче няма нищо общо със съдебната система или полицията. Човекът работи като монтьор в автосервиз.
В понеделник (29 януари) час след полунощ неизвестни лица си спретнали клада на стълбищната площадка пред жилищата на магистратите. Огънят е бил потушен навреме, преди да тръгне към самите апартаменти. Входните врати на жилищата обаче сериозно са обгорели. Никой от живущите не е пострадал, хората са се отървали само с уплаха.
Старозагорската окръжна прокуратура е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител за престъпление по чл.330, ал.3 от Наказателния кодекс - за умишлен палеж.
Разследващите органи работят по няколко версии. Все още не е установено със сигурност дали престъплението е било насочено към прокурорското семейство. Въпреки това не се изключва вероятността пожарът да е предизвикан от криминално проявени лица, които са били разследвани от двамата обвинители.
Желязко Робаков заяви пред Параграф 22, че нито той, нито съпругата му са били заплашвани и че няма представа кой може да иска да го стресне. Колеги на семейството смятат, че е възможно палежът да е бил по грешка и да не е предназначен за Робакови.
Двамата съпрузи са едни от най-опитните в Районна прокуратура-Стара Загора. Те са професионалисти и работят много добре, каза районният прокурор на града Константин Тачев.
Ваня Робакова се занимава предимно с дела от общ характер и с икономически престъпления. А Желязко Робаков бе шеф на РП-Стара Загора до 29 април 2005 година. Той бе наблюдаващ прокурор по делото с откраднатата картина на Тициан, открита в жилище в ромския квартал Лозенец в Стара Загора. Освен това той наблюдава и други две тежки разследвания за трафик на момичета към Холандия и Чехия и склоняването им към проституция. И двете дела приключиха с осъдителни присъди.

Facebook logo
Бъдете с нас и във