Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Писарски гаф размина Четворката със съда

Писарката на затвора в Пловдив стана причина за поредното отлагане на дело, което оставя дълга диря, пълзейки от далечната 2002 г., та досега. Гафът на чиновничката прати един от най-известните фалшификатори на пари в България - Георги Панев, популярен с прякора си Жоро Четворката, вместо в голямата зала на Кюстендилския окръжен съд, където с нетърпение го очакваше цял съдебен състав, в Пловдивския окръжен съд.
Извиняваме се за грешката на администрацията на затвора, обяснява началникът на зандана във Филибето в нарочен факс до съдия Красимир Бамбов, шеф на Кюстендилския съд, но понеже Панев, който излежава присъда в Пловдивския затвор, най-често е транспортиран до тамошния окръжен съд, администраторката автоматично го е пратила пак там.
Липсата на небезизвестния фалшификатор и майстор на self made пари Георги Панев стана причина за отлагане на първото дело за домашно производство на фалшиво евро в България, започнало през 2002 година.
Повечето от участниците в случката, разиграла се тогава в центъра на Кюстендил, вече съвсем са забравили за нея, а един от свидетелите даже предаде богу дух, коментират адвокатите на тримата подсъдими по случая.
А делото се води срещу Четворката, Станка Калоферова-Милионерката и Валентин Грозданов-Шипоко и един път вече се изтъркаля по всички инстанции. От ВКС обаче го върнаха в Кюстендил за ново гледане от друг състав заради допуснати процесуални грешки и неточности по време на разглеждането на случая на първа инстанция през 2003 година.
В момента Четворката е зад решетките, но излежава присъда по друго дело. Останалите двама са на свобода вече почти петилетка и половина.
Предисторията
на прословутото фалшификаторско дело се разиграва за не повече от десетина минути на централния площад на Кюстендил малко преди полунощ на 21 декември 2002 година. На уличката между сградата на кметството и хотел Пауталия се провежда полицейска акция. Главните действащи лица в сцената, в която второстепенните роли изпълняват едри здравеняци с качулки и униформи от различни полицейски служби, се оказват пловдивчанката Станка Калоферова, по-популярна с прякора си Станка Милионерката, и приятелчето й Георги Панев.
На пловдивския дует партнира кюстендилецът Валентин Грозданов-Шипока, тогава служител на гише Пътни такси на граничния пункт Гюешево.
По време на акцията в чантата на Милионерката ченгетата откриват огромен найлонов плик, в който има 18 пачки с купюри от по 500 евро. Претърсването на возилото на Валентин Грозданов прибавило към пачките още 158 банкноти с номинал от по 100 евро.
Експертизата показала, че това са изключително умело изработени фалшификати, които трудно могат да бъдат различени от истинските евробанкноти, още повече че в далечната 2002 г. в страните от Източния блок, а и в по-голяма част от европейските държави еврото е все още нова и недостатъчно позната валута. Сред достойнствата на евробанкнотите, изработени от Четворката, е и фактът, че са отпечатани в малки серии и всички имат различни номера. На практика това ги прави неуловими на пазара.
Арестите
По време на полицейската акция в капана на ченгетата, освен Станка Калоферова и Георги Панев, попадат още трима пловдивчани, които подлъгала да я придружат до Кюстендил.
От униформените в суматохата успява да се измъкне кюстендилецът Валентин Грозданов. При последвалото претърсване в селската къща на майка му, намираща се в с. Шипочано, ченгетата откриват неистинско свидетелство за управление на МПС и контролен талон на името на Ал-Албалул Бадер, с печатите на КАТ - София, 5 стикера от сребристо фолио, метално клише с изобразен еврейски свещник, кредитна карта на името на Сали Лазарович, метално клише, върху което е изобразен орел, 27 подвързии за дипломи за висше образование, 7 корици, както и вътрешните страници за изработването на немски паспорти, атрибути за изработване на чужди документи за самоличност, фалшифицирани бланки на Международния съюз на превозвачите, 500 празни ваучера на фирма Александрия, цев, приклад и ремък за пушка, тип помпа, 72 броя ловни патрони 12 калибър и 1 патрон за пистолет.
След доста перипетии през януари 2005 г. срещу тройката е внесен обвинителен акт. Според него Станка Илиева Калоферова и Георги Тодоров Панев са наказателно отговорни по чл.244, ал.2, във връзка с ал.1, във връзка с чл.243, ал.1 (за фалшификация на парични знаци) във връзка с чл.20, ал.2 от НК. Текстовете предвиждат до 15 години за решетките.
Валентин Грозданов е подсъдим за притежаване на огнестрелно оръжие и е обвинен по чл.339, ал.1, пр.2 от НК и по чл.308, ал.1, пр.1 от НК, предвиждащи най-тежко наказание до шест години лишаване от свобода.
Присъдите
Състав на Кюстендилския окръжен съд, председателстван от съдия Мирослав Начев, в крайна сметка прати зад решетките за по четири години подсъдимите Станка Калоферова (41 г..), Георги Панев (41 г.) и Валентин Грозданов (42 г.).
Обжалвахме, защото от мотивите на съдия Начев така и не става ясно каква е персоналната вина на всеки един от тримата подсъдими, не може и тримата да носят една и съща отговорност, след като по време на процеса не се доказа по категоричен начин кой и кога е държал неистинските парични знаци, казаха тогава адвокатите им. Отговорността не е обща, тя винаги е лична, припомниха юристите.
Седма година след случката обаче така и не стана ясно къде са отпечатани фалшивите евро и кой ги е изработил. Не беше изяснено също за какво са му били на кюстендилеца Шипоко частите за немски паспорти, както и тир-карнетите. Дали тези детайли ще бъдат изяснени на все още предстоящия повторен съдебен процес не се знае.

Евгения Гърковска

каре:
Подвизите на Четворката
Залавянето на Георги Панев-Жоро Четворката в Кюстендил в края на декември 2002 г. бе последвано от задължителното пускане от ареста, но не примерно за добро поведение, а заради заболяване. Колко е бил болен Четворката не се знае, но месеци по-късно, на 12 юли 2003 г., той отново попада в полезрението на ченгетата, вече в родния му Пловдив. В два поредни дни антимафиоти извършват обиски в Пловдив и в Първомай, където се помещавали бази на заловени фалшификатори на евро.
Проверяваните жилища са свързани с тартора на печатарите Георги Панев. Обискирани са и печатницата и жилището на съдружника му от Първомай - Петър Павлов (42 г.). Hа пет от адресите са открили 1000 фалшиви евро в купюри от 100, 200 и 500, както и техника за тяхното изработване. Kонфискуван е софтуер за изработването на парите, плаки за ситопечат и цинкови клишета за отпечатване. Цялата операция е била наблюдавана от спецслужбите на Германия, Австрия и Гърция, както и от американски експерти.
Според досието на Жоро Четворката в пловдивската полицейска дирекция той е задържан за първи път на 30 юли 2001 година. Това става случайно, при издирването на краден автомобил Ауди А6. Вниманието на патрулите било привлечено от двама мъже в спрял мерцедес. Единият - Георги Панев, се държал неадекватно и реагирал бурно на поканата да покаже документите си за проверка. При обиска на колата полицаите открили пакет наркотици и пликове, пълни с 250 000 г. марки.
Оказва се, че Жоро Четворката и четирима негови съучастници са фалшифицирали валута и документи в продължение на месеци, преди да бъде задържан мозъкът на операцията. В апартаментите им са открити 1.5 млн. марки и 650 000 долара. Освен фалшива валута групата на Панев фабрикувала паспорти, визи, шофьорски книжки, митнически бланки и пътнически чекове. Техническият гений на бандата бил компютърният инженер Виктор Прончев (24 г.), който се занимавал с предпечатната подготовка на фалшификатите. Съучастниците притежавали печати на държавни институции и фирми от Кипър, Швейцария, Чехия и Перу. Те изготвяли гръцки, испански, френски, словенски и хърватски паспорти.
Смята се, че неистинското евро и документите се печатат в модерната печатница Растер Павлов в Първомай, собственост на Петър Павлов. Павлов е в полиграфическия бранш от десет години. Според запознати той е отличен компютърен специалист и художник.
В Пловдив след полицейска акция на 27 юни 2007 г. в кауша попадат осмина фалшификатори на голямо количество документи за самоличност, шофьорски книжки и лични карти. Това са Димитър Димитров-Митьо Дебелия, Васил Кузманов, Георги Панов-Четворката, Иван Стефанов, Гарабис Симонян, Ленко Петров, Иван Ализанов, Стефан Тараталов.
Двете карета сформирали престъпната група, която е специализирана в подвързване на фалшивите документи и окомплектоването им и действали на практика като нелегално паспортно отделение. По време на полицейския удар срещу тях част от машините и съоръженията, с които обслужвали дейността си, са работели. От четири адреса в Пловдив и околните села спецполицаи иззели 30 чувала с майсторски изработени неистински паспорти, лични карти, шофьорски книжки за 15 страни в Европейския съюз, както и визи за постоянен престой в Англия, винетки от Гърция и други страни на Евросъюза.
Срещу всеки от задържаните са повдигнати по две обвинения. Едно за това, че през периода 18.06.2007-22.11.2007 г. в Пловдив са участвали в организирана престъпна група. И още - че през същия период в съучастие са държали и укривали предмети, материали и оръдия, предназначени и послужили за съставяне и преправяне на български документи за самоличност, свидетелства за управление на превозни средства, лични и регистрационни данни.
Делото срещу тях се гледа по т.нар. съкратено съдебно следствие, но присъдите са различни. Тарторът на бандата Митьо Дебелия вече излежава присъда от две години и половина, а останалите са в различна фаза на обжалване на наказанията, постановени от Пловдивския окръжен съд.
През ноември 2008 г. Георги Панев е осъден заедно с варненските си авери Валентин Великов, Петър Ченков, Георги Монев, Асен Монев по едно от знаковите дела за морската столица след разкриване на поредната печатница за фалшиви пари. Присъдата на Панев все още не е влязла в сила, тъй като не е приключило обжалването на наказанието.

Facebook logo
Бъдете с нас и във