Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПИШМАН-ГРАБИТЕЛИ УДРЯТ ОБВИНЯЕМ ЗА ОРЪЖЕЙНА АФЕРА

Трима мъже от Казанлък са дадени на съд за грабеж на подсъдим по делото Бета-Червен бряг. В четвъртък (4 януари) Окръжната прокуратура в Стара Загора внесе обвинителен акт срещу Минко Боянов, Харалан Дончев и Добри Костов, които посегнали на колата на бившия шеф на кооперация РИК Николай Кратунов.
Срещу тях е повдигнато обвинение по чл.199 от Наказателния кодекс - за въоръжен грабеж на движима вещ, извършен чрез заплахи и от повече от две лица. Наказанието е от 15 до 20 години затвор, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.
Според прокуратурата на 1 август 2006 г. Добри Костов отишъл в дома на Харалан Дончев в Казанлък, който му предложил да ударят бизнесмена Николай Кратунов. И двамата го познавали добре и знаели, че той винаги носи в себе си големи суми пари. За да са сигурни, че няма да има издънки, те решили да викнат още един човек за подкрепление - Минко Боянов.
По-късно през деня тримата се събрали в жилището на Костов и начертали план на действие: акцията трябва да бъде извършена още същата вечер, а за да бъдат по-убедителни и да не бъдат разпознати, тримата трябва да са въоръжени и маскирани.
Около 22 часа пишман-грабителите се озовали пред блока на жертвата си и й устроили засада. Малко след полунощ на 2 август Николай Кратунов най-сетне паркирал джипа си Хюндай пред входа и докато заключвал, маскираните разбойници връхлетели отгоре му. После опрели пистолет в главата му, принудили го да легне на пода между предните и задните седалки, натоварили се на джипа и потеглили към с. Бузовград.
В землището на село Средногорово тримата свалили Кратунов от джипа и вързали ръцете и краката му с ленти и кожен колан. Накрая го преджобили и прибрали 19 360 лв., 1866 щ. долара и мобилен телефон, като общата стойност на откраднатото, според обвинителния акт по делото, възлиза на близо 25 000 лева.
След успешно извършения удар тримата се върнали в Казанлък. Зарязали джипа до някакъв склад за строителни материали и отишли в дома на Костов, за да делят плячката.
Междувременно жертвата успяла да се добере до село Средногорово. От една от къщите бизнесменът се обадил в полицията и съобщил за нападението.
На 3 август 2006 г. ченгетата успяват да задържат тримата грабители. Докато се озоват в ареста, Боянов, Дончев и Костов похарчват част от парите. Те си накупили маратонки, телефони, играли на хазарт.
След ареста им в дома на Боянов полицията открила незаконно притежаван пистолет Екол туна и боеприпаси към него. Балистичната експертиза показала, че оръжието е газово, но е било пригодено за стрелба с бойни патрони. Заради това освен за грабеж Боянов ще отговаря и за престъпление по чл.339 от НК - незаконно притежаване на оръжие.
По данни на ОДП-Стара Загора, тримата са много стари познайници на полицията. През 2003 г. Добри Костов е осъден условно за грабеж, а в момента на акцията срещу Кратунов той е с две нови досъдебни производства - за грабеж и за хулиганство.
Христо Дончев също е сред обичайните заподозрени. От 8 март до 20 април 2004 г. срещу него са образувани девет полицейски преписки за най-различни грабежи, а на 12 юли същата година Дончев е осъден на година и шест месеца затвор... пак за грабеж, които най-добросъвестно излежал в бургаския и в старозагорския затвор.
От 2001 г. последният член на импровизираното трио - Минко Боянов, също се води на отчет в полицията за грабеж, но в сравнение с колегите си той е истински новобранец, защото по онова време е бил непълнолетен.
Историята с джипа на Кратунов обаче не свършила с ареста на тримата. На 3 август возилото е било оставено като веществено доказателство на паркинга пред РПУ-Казанлък, откъдето още... същата нощ било задигнато от 26-годишния психичноболен Тодор Тодоров. Ден по-късно обаче наглият апаш бил засечен от бдителни ченгета и също се озовал зад решетките.
Безспорно обаче най-интересна е жертвата на грабежа - Николай Кратунов. На 16 октомври 2003 г. той, в качеството си на председател на кооперация РИК, Людмил Георгиев - бивш изпълнителен директор и крупен акционер на завода Бета - Червен бряг, и тогавашният изпълнителен директор и акционер в Бета Руслан Иванов са арестувани и обвинени в длъжностно присвояване, незаконна търговия с оръжие и съставяне на документи с невярно съдържание с цел прикриване на извършени вече престъпления. Според прокуратурата, през 2001 г. тримата са осъществили незаконен износ на самоходни артилерийски установки Гвоздики в Судан, въпреки че над африканската държава тегне оръжейно ембарго, наложено от Европейския съюз през 1994 г., което е последвано от пълно ембарго, наложено от ООН. Процесът срещу тях тръгна в Плевенския окръжен съд на 21 януари 2005 г., но все още никой не знае кога и как ще приключи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във